Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΕΙΜΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΛΟ ΤΡΙΉΜΕΡΟ και προσοχή στο μάζεμα των λουλουδιών για το στεφάνι γιατί τα φίδια άφησαν τη χειμέρια νάρκη και κυκλοφορούν .

Ιδιαίτερα να προσέξουμε τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν να παίξουν στις αφύλακτες  παιδικές χαρές στις οποίες τα χόρτα είναι σχεδόν στο ύψος τους ,γιατί  δεν έχουν καθαριστεί ακόμα, προφανώς  λόγω της προσωρινής διακοπής λειτουργίας μέχρι πιστοποίησης.

Πάντως και τον προηγούμενο χρόνο υπήρχε η ίδια εγκατάλειψη, όπως είχαμε αναρτήσει  την 29 Μαρτίου 2014 και την  5 Αυγούστου 2014 (με φωτογραφίες).

Απορούμε γιατί αυτή η εγκατάλειψη….




Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΑΝΑΒΙΩΣΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ

Κατάμεστη από πιστούς, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ο περίβολος,στον αποψινό Μέγα πανηγυρικό εσπερινό και την περιφορά της Αγίας εικόνας  Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μετά την απόλυση επακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα, όπως τα παλιά τα χρόνια (άρτος,λουκουμάκι,αναψυκτικά, ξηροί καρποί και τσίπουρο).
Αρχικά ξεκίνησαν το χορό οι κυρίες της ομάδας χορευτικού κ.Τασίας Κοκκινέλη,αλλά γρήγορα γέμισε η πίστα από τους πιστούς.Κατόπιν απαιτήσεως των πιστών έσυρε το χορό και ο Παπαγιάννης προκειμένου να τηρηθεί το πατροπαράδοτο έθιμο που θέλει να ανοίγει το χορό ο παπάς.
Γενική η ικανοποίηση των πιστών από την αναβίωση του εθίμου και όλοι ευχαρίστησαν τον π.Ιωάννη και την εκκλησιαστική επιτροπή για την πρωτοβουλία με την ευχή να συνεχιστεί.
Παραθέτουμε λίγες φωτογραφίες:        
    

















Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ



                       Ι Ε Ρ Α     Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ
                       
                ΕΠΙ   ΤΗΣ  ΕΟΡΤΗΣ   ΤΟΥ

                   ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΤΟΥ  ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ

       ΣΤΟ  ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
            ************* ΑΝΘΟΥΣΗΣ  *************     
              ΕΠΙ  ΤΩΝ  ΟΔΩΝ  ( Σκιάθου  & Ρόδου )

      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

                    ΤΕΤΑΡΤΗ    22   ΑΠΡΙΛΙΟΥ:
                 Ἀπόγευμα:   ὥρα: 18:30μ.μ.
          ΜΕΓΑΣ   ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ          
    ΚΑΙ   ΠΕΡΙΦΟΡΑ   ΤΗΣ  ΑΓΙΑΣ   ΕΙΚΟΝΟΣ 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ   ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ

          ΠΕΜΠΤΗ   23  ΑΠΡΙΛΙΟΥ : Πρωΐ : 07:10π.μ.
                ΟΡΘΡΟΣ  &  ΘΕΙΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

               ΚΑΙ  ΤΟ  ΑΠΟΓΕΥΜΑ  ΩΡΑ:18:30 μ.μ.

             Η  ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ  ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΑΓΙΟ  ΓΕΩΡΓΙΟ.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τελευταία εξέλιξη για το Σχέδιο της Ανθούσας


Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, τα τελικά ψηφιακά αρχεία και οι εκτυπώσεις αυτών, που αφορούν την Πολεοδομική Μελέτη(‘’ Μελέτη Κτηματογράφησης- Πολεοδόμησης και Πράξης Εφαρμογής της περιοχής πρώην Κοινότητας Ανθούσας), παραδόθηκαν από το μελετητικό γραφείο στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για τις τελευταίες παρατηρήσεις του ΥΠΕΚΑ και απομένει η προώθηση στο ΣτΕ προκειμένου στη συνέχεια και μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και να κυρωθεί η Πολεοδομική Μελέτη.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και επιτέλους μετά από 60 χρόνια να τελειώσει η ‘’ομηρία’’ των Ανθουσιωτών…

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Συγκλονιστική η παρουσία των πιστών στην Εκκλησία μας

Παρά τον άσχημο καιρό, συγκλονιστική ήταν  η παρουσία των πιστών στην Εκκλησία μας τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών τη Μ. Πέμπτη , την Αποκαθήλωση ,την Ακολουθία Επιταφίου και την Έξοδο/περιφορά Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή.
Οι εκκλησιαζόμενοι με συγκίνηση, κατάνυξη και ευλάβεια παρακολούθησαν την κορύφωση του Θείου δράματος και συμμετείχαν σιγανά στην ψαλμωδία των τροπαρίων και εγκωμίων, όπως:
Ότε κατήλθες προς τον θάνατον, η ζωή η αθάνατος,
τότε τον άδην ενέκρωσας, τη αστραπή της θεότητος,
 ότε δε και τους τεθνεώτας εκ των καταχθονίων ανέστησας,
 πάσαι αι δυνάμεις των επουρανίων εκραύγαζον.
 Ζωοδότα Χριστέ ο Θεός ημών, δόξα σοι.
            .............................
Η ζωή εν τάφω, κατετέθης Χριστέ,
και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν  δοξάζουσαν την σην.
Αξιόν εστί, μεγαλύνειν σε τον ζωοδότην,
τον εν τω Σταυρό τας χείρας εκτείναντα
και συντρίψαντα το κράτος του εχθρού.
           ........................
Αι γενεαί νυν πάσαι, ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι Χριστέ μου.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Διαπίστωση :

 Ο κόσμος επιστρέφει στην εκκλησία αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος Ποιμένας και αυτή τη δύσκολη περίοδο είμαστε τυχεροί που έχουμε τον π.Ιωάννη…

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν  ύδασι την  γην  κρεμάσας,
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν  νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη, ο Νυμφίος της Εκκλησίας
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ,
Δείξον  ημίν, και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.


Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ



Μεγάλη Πέμπτη: H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του...
Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. Στις εκκλησίες της Ζακύνθου, η περιφορά του Εσταυρωμένου γίνεται μετά το 11ο Ευαγγέλιο.
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.
Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου.
 Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια: Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και Σταύρωσή του με δύο ληστές. Ο Ιησούς αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή, που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει. Ταφή του Ιησού και σφράγιση του Τάφου του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης

  • Την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες στα ελληνικά σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν λαμπροκουλούρες και βάφουν κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
  • Στην Πάτμο γίνεται αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» στην κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου ο ηγούμενος της ιεράς μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πλένει τα πόδια 12 μοναχών, όπως έκανε και ο Ιησούς με τους μαθητές του.
  • Στη Σκιάθο, τα παιδιά του νησιού γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας καλαμένιους σταυρούς στολισμένους με λουλούδια της άνοιξης και τραγουδούν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής.
  • Στο Λιτόχωρο Πιερίας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στολίζονται οι επιτάφιοι, που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες όλη τη Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.
  • Στα Κουφονήσια, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη, ενώ μια γυναίκα ψάλλει το «Μοιρολόι της Παναγίας». Οι γυναίκες της περιοχής παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
  • Στη Σίφνο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» (πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων και πουλιών) στολισμένα με κόκκινα αυγά. Κατά την εσπερινή ακολουθία, όταν ο ιερέας διαβάσει το Έκτο Ευαγγέλιο, οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την εκκλησία για να ανάψουν τα καντήλια των ξωκλησιών. Επιστρέφουν αργότερα για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/87/75#ixzz3WkGXTpjW

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Συμβουλές-Οδηγίες για το ψήσιμο του αρνιού-κατσικιού

Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για σωστό ψήσιμο αρνιού, κατσικιού και κοκορετσιού στη σούβλα
Λίγες μέρες έχουν μείνει για το Πάσχα και ως Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το σούβλισμα του αρνιού και του κοκορετσιού, την Κυριακή του Πάσχα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.
Αρνί ή κατσίκι;
Τι θα σουβλίσουμε άραγε; Αρνί ή κατσίκι; Θα μου πείτε είναι θέμα γούστου. Απλά εμείς θα σας πούμε ένα δυο πράγματα σχετικά με τις διαφορές των δύο αυτών κρεάτων. Η πρώτη διαφορά βρίσκεται στην τιμή. Το κατσίκι είναι συνήθως πιο ακριβό από το αρνί. Μια άλλη διαφορά τους είναι στη γεύση. Κατά κάποιους το κατσίκι είναι πιο νόστιμο, ενώ κατά κάποιους άλλους πιο νόστιμο είναι το κρέας του αρνιού (το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά). Η τρίτη και τελευταία σημαντική διαφορά των δύο κρεάτων είναι στο λίπος που αυτά περιέχουν. Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό και παχυντικό από το κατσίκι. Για να καταλάβετε τη διαφορά τους πρέπει να γνωρίζετε ότι τα 100 γρ. αρνιού έχουν 15 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 242 θερμίδες. Αντίστοιχα τα 100 γραμμάρια κατσικιού έχουν 2,3 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 110 θερμίδες. Στην επιλογή μας παίζει ρόλο και ο αριθμός των ατόμων που θα φάνε από το σουβλιστό. Σε γενικές γραμμές, τα κατσίκια έχουν λιγότερο κρέας πάνω τους από τα αρνιά (μιλώντας βέβαια για ζώα γάλακτος, δηλαδή έως 8 κιλά). Αν λοιπόν θέλουμε να σουβλίσουμε ένα ζώο γύρω στα οκτώ κιλά καλύτερα να επιλέξουμε αρνί ώστε να έχουμε περισσότερο κρέας (σημειώστε ότι σε αυτά τα κιλά η μυρωδιά του αρνιού δεν είναι έντονη).
Αγοράζοντας το κρέας
Αφού αποφασίσουμε τι τελικά θα σουβλίσουμε το Πάσχα παίρνουμε το δρόμο για το κρεοπωλείο. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν το κατσίκι που ζητάμε είναι όντως κατσίκι και όχι αρνί. Λέμε για το κατσίκι γιατί έναν «πονηρό» έμπορο τον συμφέρει να μας πουλήσει αντί για κατσίκι αρνί, αφού όπως είπαμε και παραπάνω το κατσίκι είναι πιο ακριβό. Το πρώτο σημάδι αναγνωρίσεως του κατσικιού είναι η ουρά του που είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες. Το δεύτερο σημάδι αναγνώρισης του κατσικιού είναι το κεφάλι του. Τα κατσίκια έχουν επίπεδο κεφάλι ενώ τα αρνιά έχουν στο κεφάλι τους ένα καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια μέχρι την άκρη της μύτης τους. Βεβαιωθήκαμε το είδος κρέατος που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε τώρα είναι το χρώμα του, που ανεξάρτητα του αν είναι αρνί ή κατσίκι, πρέπει να έχει ζωηρό και ανοιχτό χρώμα ροζ η σάρκα του. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η μπόλια. Μπόλια ή πάνα, λέγεται το κομμάτι λίπους  που είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αρνιού. Λέμε τοποθετημένο γιατί στην ουσία η μπόλια είναι αυτή που κρατάει μαζεμένα τα έντερα στην κοιλιά του ζώου όταν αυτό είναι ζωντανό. Κατά τη διάρκεια της σφαγής αφαιρείται και τοποθετείται στην πλάτη του ζώου. Η μπόλια λοιπόν πρέπει να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη. Το τελευταίο αλλά όχι και τόσο αξιόπιστο στις μέρες μας σημείο είναι οι σφραγίδες που φέρει πάνω του το κρέας. Αν σε κάποιο σημείο του ζώου φαίνεται να έχει αφαιρεθεί κομμάτι του δέρματος μάλλον κάτι δεν πάει καλά αφού πιθανόν εκεί να υπήρχε σφραγίδα που δήλωνε την αλλοδαπή προέλευση του ζώου. Επειδή συνήθως αγοράζουμε έξτρα συκωταριές και αντεριές για το κοκορέτσι και την μαγειρίτσα, πρέπει να προσέξουμε τα έντερα να μην μυρίζουν. Πριν κλείσουμε αυτήν την ενότητα ας κάνουμε μια λογική σκέψη. Αγοράζουμε ένα αρνί ή κατσίκι και παίρνουμε ταυτόχρονα και δύο τρεις αντεριές και δύο τρεις συκωταριές. Είναι δυνατόν οι αντεριές και οι συκωταριές που αγοράζουμε να είναι φρέσκιες; Μάλλον όχι. Επειδή το πιθανότερο είναι να αγοράσουμε κατεψυγμένα άντερα και συκωταριές, ανεξάρτητα με το τι μας έχουν πει και τι έχουμε πληρώσει είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κατ’ ευθείαν κατεψυγμένες που θα τις πληρώσουμε φτηνότερα αλλά θα ξέρουμε και ότι δεν έχουν αποψυχθεί. Γιατί αν αγοράσουμε αποψυγμένα εντόσθια, τα καταψύξουμε εμείς στο σπίτι μας μέχρι το Πάσχα και τα αποψύξουμε ξανά, το σίγουρο είναι πως δεν θα κάνουμε καλό στην υγεία μας. Η προσοχή μας πρέπει να δοθεί στο να μην πληρώσουμε τον κούκο αηδόνι. Δηλαδή να μην αγοράσουμε κατεψυγμένο για φρέσκο, και να μην αγοράσουμε ξένο για Ελληνικό. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι τα κατεψυγμένα ή τα ξένα είναι υποδεέστερα των φρέσκων ή των ντόπιων αντίστοιχα.
Τα παρελκόμενα του ψήστη
Τα χρόνια των παππούδων μας δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη προετοιμασία για το σούβλισμα του οβελία. Για την φωτιά φύλαγαν κληματόβεργες από το κλάδεμα των αμπελιών ενώ το ψήσιμο γινόταν χαμηλά στο έδαφος.
Στις μέρες μας τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Για την φωτιά μας θα χρειαστούμε κάρβουνα. Υπολογίστε γύρω στα δέκα κιλά κάρβουνα για το ψήσιμο ενός αρνιού και ενός ή δύο κοκορετσιών (συγχρόνως). Μία από τις πρώτες δουλειές που κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την ψησταριά ή τον χώρο στο έδαφος που θα ψήσουμε την Κυριακή του Πάσχα. Αν ψήσουμε στο έδαφος θα χρειαστεί να αγοράσουμε τα ειδικά πασαλάκια (διχάλες) πάνω στα οποία γυρνάνε οι σούβλες. Το έδαφος πρέπει να καθαριστεί καλά από τα ξερόχορτα και μερικά χαμηλά σκαμνάκια θα μας βοηθήσουν να ψήσουμε πιο άνετα. Για την άνεσή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά μοτέρ που γυρνάνε τις σούβλες. Θα πρέπει να προσέξουμε τόσο την κατασκευή τους (να φαίνεται γερό και να μπορεί να γυρίσει την σούβλα με το ψητό μας – συνήθως πάνω στον μηχανισμό αναφέρονται τα κιλά που μπορεί να γυρίσει) όσο και το να έχει τουλάχιστον δύο ταχύτητες περιστροφής. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μοτέρ θα πρέπει να προνοήσουμε και για την τροφοδοσία του με ρεύμα μέσω μιας μπαλαντέζας. Τέλος πρέπει να αγοράσουμε ή να βγάλουμε από την αποθήκη και να καθαρίσουμε τις σούβλες μας (ενδέχεται να έχει εμφανιστεί σκουριά μετά από ένα χρόνο αχρηστίας, εάν η σούβλα είναι από απλό σίδερο). Επίσης πρέπει να έχουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνια και ένα μακρύ πινέλο για να αλείφουμε τα ψητά μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οι μπίρες, το κρασί και η μουσική είναι προαιρετικά αλλά συνήθως απαραίτητα.
Ετοιμάζοντας τον οβελία
Αφού πλύνουμε καλά το σφάγιο εσωτερικά και εξωτερικά (πολύ προσεκτικά να φύγουν όλες οι τρίχες) το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω. Στη συνέχεια το ακουμπάμε σε ένα τραπέζι και περνάμε τη σούβλα από την ουρά και την βγάζουμε από το κεφάλι. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο αντρικά μπράτσα και βοηθητικά χέρια για να τρυπήσει το κρανίο του σφαχτού, η σούβλα. Σπρώχνουμε τη σούβλα μέχρι η «πιρούνα - δίαινα» να χωθεί στα μπούτια του οβελία και στερεώνουμε με σύρμα την άκρη των ποδιών στη σούβλα. Με τα ειδικά στηρίγματα ή με σύρμα στερεώνουμε την πλάτη του οβελία πάνω στη σούβλα έτσι ώστε να μην καμπουριάσει την ώρα που ψήνεται. Ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ώστε να κλείσει εντελώς. Οι παραπάνω εργασίες γίνονται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έως το μεσημέρι, έτσι ώστε να προλάβει το σφαχτό μας να στραγγίξει καλά. Τοποθετούμε τη σούβλα όρθια, ενώ το κάτω μέρος της βρίσκεται σε ένα ταψί στο οποίο στραγγίζει χωρίς να λερώσει. Για να το προφυλάξουμε από μύγες το τυλίγουμε με πανιά και όχι με πλαστικό (μεμβράνες, σακούλες κτλ) για να μην «ανάψει» και αλλοιωθεί το κρέας.
 Ετοιμάζοντας το κοκορέτσι
 Αφού καθαρίσουμε τα άντερα (όπως μπορείτε να διαβάσετε στη συνταγή μας για κοκορέτσι, κάνοντας κλικ εδώ) και κόψουμε τις συκωταριές, αρχίζουμε να περνάμε στην σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών. Ένα κολπάκι για να είναι το κοκορέτσι μαλακό, είναι να βάζεις κομμάτια μπόλιας ή/και γλυκαδιών ανά τακτά διαστήματα ανάμεσα στα κομμάτια του συκωτιού που είναι αυτά που στεγνώνουν πιο εύκολα και τα πιο σκληρά. Αυτά στο ψήσιμο βγάζουν λίπος και κρατούν το κοκορέτσι μας μαλακό. Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι μας (επίσης δείτε την συνταγή μας για κοκορέτσι κάνοντας κλικ εδώ) και είμαστε έτοιμοι για το σούβλισμα. Όπως και στον οβελία η ετοιμασία του κοκορετσιού γίνεται το Μεγάλο Σάββατο για τους ίδιους λόγους και η φύλαξή του γίνεται όπως και παραπάνω.
Ψήνοντας τον οβελία και το κοκορέτσι
Η αρχή όπως λέει και η λαϊκή ρήση είναι το ήμισυ του παντός. Μια καλή φωτιά είναι το μυστικό για ένα σωστό ψήσιμο. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει η φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κρεατικά μας, ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά (δηλαδή με πολλά κάρβουνα) και εν ανάγκη ένα μέρος της το διατηρούμε εκτός του σημείου που σουβλίζουμε. Για να υπολογίσουμε την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε σκεφτόμαστε τα εξής: Τι ώρα θέλουμε να είναι έτοιμο το φαγητό; Και από αυτήν αφαιρούμε τρεις ώρες για το ψήσιμο και μισή ώρα για το άναμα της φωτιάς (αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα).  
Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί βάζουμε από πάνω τις σούβλες τις οποίες και γυρίζουμε γρήγορα. Στον οβελία προσέχουμε να έχει δυνατότερη φωτιά στα πόδια και στο κεφάλι. Ανά τακτά διαστήματα με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε με λαδολέμονο τα ψητά μας. Αν σε κάποιο σημείο δούμε τη φωτιά μας να σβήνει, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή μακρύ κλαδί. Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν οι αρθρώσεις στα πόδια του φαίνονται, έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες. Το κοκορέτσι μας βέβαια ψήνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι έτοιμο όταν έχει σταματήσει να αφρίζει, φαινόμενο που παρατηρείται μία με μιάμιση ώρα από τη στιγμή που το βάζουμε στη φωτιά.
Προβλήματα και λύσεις
Αν εκεί που σουβλίζετε πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
 Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπάμε στο σημείο εκείνο λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και λαδώνει τη σούβλα μας.
Αν θέλουμε ο οβελίας μας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπάμε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικές μεριές, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα σε αυτήν. Φυσικά η ενέργεια αυτή έχει επιπτώσεις στην γεύση του ψητού μας.
Σε περίπτωση που η φωτιά μας σβήσει ή αδυνατήσει επικινδύνως, βγάζουμε τα ψητά από πάνω της και φυσάμε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών (σεσουάρ).
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο οβελίας αρχίζει να παρουσιάζει καμπούρα, το βγάζουμε από τη φωτιά και δένουμε πάνω από την πλάτη ένα μακρύ ίσιο ξύλο, με το οποίο πιέζουμε προς τα κάτω και ισιώνει η πλάτη του ψητού μας.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και πετυχημένο ψήσιμο!

Τις οδηγίες τις πήραμε από το: www.matia.gr  , όπου μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα επισκέπτεται την Ήπειρο με αφορμή την πιλοτική Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων.


Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα είναι το Πρώτο Σχολείο που επισκέπτεται την Ήπειρο με αφορμή την πιλοτική Πολιτιστική Διαδρομή  των Αρχαίων Θεάτρων.

 Στράτος Ιωάννου: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε το πρώτο σχολείο της Ελλάδας, το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα που αποφάσισε να ακολουθήσει το χνάρι της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου»

 Ενώ προχωρούν γοργά οι εργασίες για την υλοποίηση του μεγάλου έργου για την Ήπειρο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Θέατρα της Ηπείρου» και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε  η πρώτη πιλοτική «Πολιτιστική Διαδρομή στα Θέατρα της Ηπείρου» για τα μέλη του Διαζώματος και τους φίλους τους, το πρώτο σχολείο της επικράτειας επιλέγει να πραγματοποιήσει την πενταήμερη εκδρομή του στην Ήπειρο ακολουθώντας την "πολιτιστική διαδρομή".

 Την Πέμπτη 2 Απριλίου οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Γέρακα έφτασαν στην Πρέβεζα, όπου τους υποδέχθηκαν στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Την Παρασκευή επισκέπτονται το αρχαίο Θέατρο και το Ωδείο της Νικόπολης, στη συνέχεια το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και το Μνημείο του Ζαλόγγου. Κατόπιν θα κατευθυνθούν στον Αχέροντα και θα επισκεφτούν το Νεκρομαντείο. Θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων στη Θεσπρωτία και θα καταλύσουν στα Ιωάννινα. Το Σάββατο 4 Απριλίου θα επισκεφτούν το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το Μουσείο του Βρέλλη, καθώς και τα αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων (Κάστρο Ιωαννίνων, Μουσείο Αλή Πασά και το νησάκι των Ιωαννίνων. Η εκδρομή θα συνεχισθεί την Κυριακή με επίσκεψη στο Μέτσοβο, κατόπιν θα κατευθυνθούν στα Μετέωρα, για να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε ότι καλωσορίζει θερμά τους μαθητές και τους καθηγητές τους από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα που επέλεξαν την Ήπειρο για την πενταήμερη εκδρομή τους και μάλιστα την πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα, παρότι αυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύει και εύχεται ότι η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η πολιτιστική διαδρομή αρχίζει να προσελκύει επισκέπτες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί και διαμορφωθεί επίσημα. Αυτό δείχνει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του  εγχειρήματος και είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές Περτσινίδου Κορρίνα, Λυμπεροπούλου Σοφία και ο διευθυντής του 1ο Γυμνασίου Γέρακα Αθήνας κ. Δημαράς Παναγιώτης.

 Η κα Περτσινίδου δήλωσε: «Υλοποιούμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που του έχουμε δώσει τον τίτλο "τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους" με συμμετοχή της πολυπληθέστερης ομάδας του σχολείου μας,   γύρω στα 60 παιδιά, εκ των οποίων τα 31 είναι μαζί μας για να διανύσουν τις "Πολιτιστικές διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Μας εμπνέει η ιδέα και το εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Διαζώματος και χαιρόμαστε που θα περιηγηθούμε σε αυτά τα σπουδαία έργα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, κάτι που ιδιαιτέρως σ' αυτήν τη συγκυρία το έχουμε τόσο ανάγκη. »

 Ο διευθυντής του σχολείου κ. Π. Δημαράς δήλωσε «Είναι ιδιαίτερη η χαρά να βρισκόμαστε εδώ με μια πραγματικά ουσιαστική και ζεστή φιλοξενία εκ μέρους σας. Φαίνεται ότι δεν κάνετε τίποτε τυπικό και ότι το νιώθετε. Όσον αφορά την Ήπειρο είναι ένα ωραιότατο μέρος και παρά το ότι είναι μια φτωχή περιφέρεια, δεν ξεχνάμε ότι τα περισσότερα σημαντικά κτίρια της Αθήνας είναι από Ηπειρώτες ευεργέτες. Είναι πραγματικά μαγεία να επισκέπτεται κανείς την Άνοιξη την Ήπειρο, να την περιδιαβαίνει και να ανακαλύπτει τον πολιτισμό της».

 Σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δυο εκδρομές 4 ημερών που θα πραγματοποιηθούν 2 φορές (Πέμπτη 30 Απριλίου – Κυριακή 3 Μαΐου (Πρωτομαγιά) & Παρασκευή 29 Μαίου – Δευτέρα 1 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος)) κατά το οποίο οι συμμετέχοντες  θα επισκεφτούν τα  πέντε μοναδικά αρχαία θέατρα. 
Πηγή:Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου       


             

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΝΘΟΥΣΗΣ
Ο εφημέριος, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο,
Οι Κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας
Και το προσωπικό του Ιερού Ναού
Εύχονται
Σε όλους Ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα
Και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
--------------------------------------
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ
……
+ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία
7:00 μ.μ. Ακολουθία Νυμφίου
+ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
7:00μ.μ. Ακολουθία Νυμφίου
+ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
7:30 π.μ. Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Δώρων
7:00μ.μ. Ακολουθία Νυμφίου

+ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
4:30 μ.μ. Άγιον Ευχέλαιων
7:00μ.μ. Ακολουθία Μυστικού δείπνου
+ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
7:00π.μ. Θεία Λειτουργία
6:30μ.μ. Ακολουθία Αχράντων Παθών
+ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
8:00 π.μ. Ακολουθία Μεγάλων Ωρών
10:00 π.μ. Εσπερινός Αποκαθηλώσεως & ενώπιον του Επιταφίου μετά το πέρας του Εσπερινού, Τρισάγιο κεκοι μημένων.
7:00μ.μ. Ακολουθία Επιταφίου
9:00 μ.μ. Έξοδος & περιφορά Επιταφίου

+ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
7:10π.μ. Θεία Λειτουργία Μ. Βασιλείου
11:00μ.μ. Εναρκτήριος Ακολουθία Αναστάσεως

+ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
12:00 μεσάνυκτα   Τελετή Αναστάσεως & Θεία Λειτουργία

6:30μ.μ. Εσπερινός ΑΓΑΠΗΣ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Σάββατο του Λαζάρου. Ήθη και Έθιμα

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τη μέρα αυτή, ο Xριστιανισμός γιορτάζει την Ανάσταση του φίλου του Χριστού, του «αγέλαστου» Λάζαρου, που ο Χριστός τον έφερε ξανά στη ζωή.
Ο φόβος και ο τρόμος για όσα γνώρισε στον άλλο κόσμο άφησαν τόσο βαθιά σημάδια στην ψυχή του Λάζαρου που, λέει η παράδοση, μετά την Ανάσταση του δε γέλασε παρά μόνο μια φορά.
Είδε κάποιον χωρικό στο παζάρι να κλέβει μια στάμνα και να φεύγει κρυφά.
«Βρε τον ταλαίπωρο, είπε. Για ιδές τον πώς φεύγει με το κλεμμένο σταμνί.
Ξεχνάει ότι κι αυτός είναι ένα κομμάτι χώμα, όπως και το σταμνί. Το ‘να χώμα κλέβει τ’ άλλο. Μα δεν είναι να γελούν οι πικραμένοι;» και χαμογέλασε.

Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες, ωστόσο σήμερα έχουν λησμονηθεί ως επί το πλείστον.
Για παράδειγμα τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.
Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.
Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. Τα λόγια του τραγουδιού άλλοτε αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου και είναι συνήθως μέτρια στιχουργήματα και άλλοτε πάλι αποτελούν παινέματα προσώπων που αγγίζουν τα όρια υψηλής ποιητικής δημιουργίας.
Τα έθιμα του Λαζάρου στα χρόνια της σκλαβιάς είχαν κοινωνική σκοπιμότητα
Στις γυναίκες και ιδίως στα νέα κορίτσια που δεν έβγαιναν συχνά έξω από το σπίτι επειδή τα ήθη της εποχής και ο φόβος της αρπαγής τους από τους Τούρκους τις περιόριζαν, δίνονταν κάποιες ελευθερίες: γίνονταν αλληλογνωριμίες και νυφοδιαλέγματα και σε λίγο καιρό ακολουθούσαν τα προξενιά, τα αρραβωνιάσματα και οι γάμοι.

Έθιμα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου. Την παραμονή της γιορτής ή, σε πολλά μέρη, ανήμερα την «πρώτη Λαμπρή», τα παιδιά, κρατώντας το «Λάζαρο», έκαναν τους αγερμούς τους. Γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα «λαζαρικά», για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους. Στην Ήπειρο μάλιστα, στις κτηνοτροφικές περιοχές, χτύπαγαν ταυτόχρονα και μεγαλοκούδουνα.

«Πες μας Λάζαρε τι είδες
εις τον Άδη που επήγες.
Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους,
δώστε μου λίγο νεράκι
να ξεπλύνω το φαρμάκι,
της καρδούλας μου το λέω
και μοιρολογώ και κλαίω.
Του χρόνου πάλι να ‘ρθουμε,
με υγεία να σας βρούμε,
και ο νοικοκύρης του σπιτιού
χρόνια πολλά να ζήσει,
να ζήσει χρόνια εκατό
και να τα ξεπεράσει.»

Τα «λαζαρικά» από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.
Στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο έθιμο έπαιρναν μέρος μόνο κορίτσια, οι «Λαζαρίνες» ή «Λαζαρίτσες», έτσι εύρισκαν την ευκαιρία να γίνουν γνωστές και σαν υποψήφιες νύφες. Για «Λάζαρο» βαστούσαν έναν ξύλινο κόπανο για τα ρούχα, τυλιγμένο με παρδαλά κομμάτια από πανιά, ίδιο μωρό. Σε άλλα μέρη πάλι έντυναν με χτυπητά πολύχρωμα υφάσματα μια ρόκα, μια κούκλα, έναν καλαμένιο σταυρό και τα στόλιζαν με κορδέλες και λουλούδια. Στη Σκύρο έπαιρναν την τρυπητή κουτάλα, «τη σιδεροχουλιάρα». Έβαζαν σε κάθε τρύπα και από ένα άσπροπούλι -άσπρη μαργαρίτα- ένα κόκκινο γαρίφαλο για στόμα και σχημάτιζαν το πρόσωπο. Έδεναν σταυρωτά πάνω στην κουτάλα ένα ξύλο, για να κάνουν τα χέρια, της φορούσαν και ένα πουκαμισάκι ή ένα μωρουδίστικο ρούχο και ο «Λάζαρος» ήταν έτοιμος.
Γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, λεφτά ή ό,τι άλλο είχαν. Πάντα όλοι κάτι έβρισκαν να δώσουν. Κι όταν θέλαν για κάποιον να πούνε πως ήταν τσιγκούνης έλεγαν: «Ποτέ του αυγό δεν έδωσε, ούτε τ’ αγίου Λαζάρου!» Στα Τρίκαλα τα αυγά που συγκέντρωναν οι Λαζαρίνες, οι μητέρες τους τα έβαφαν κόκκινα και τα κρατούσαν σε ξεχωριστό μέρος. Όταν ήθελαν να περιποιηθούν έναν επισκέπτη από αυτά τα αυγά του έδιναν, του Λαζάρου.
Σε μερικά μέρη τη θέση του «Λάζαρου» έπαιρνε ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με πολύχρωμες κορδέλες. Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με ορμαθούς από λεμονανθούς και αγριόχορτα με κόκκινα λουλούδια, τις μαχαιρίτσες. Στην Κύπρο συναντάμε το έθιμο της αναπαράστασης, στην αρχαιότερη μορφή του. Ο θεός πεθαίνει στην ακμή της νιότης του και αμέσως ανασταίνεται, όπως ο Άδωνης στους αρχαίους Έλληνες. Έντυναν ένα παιδί με κίτρινα λουλούδια, έτσι ώστε ούτε το πρόσωπο του δε φαινόταν. Σε κάθε σπίτι που πήγαιναν, όταν άρχιζαν τα άλλα παιδιά να τραγουδούν, ξάπλωνε και υποκρινόταν το νεκρό, όταν όμως έλεγαν το «Λάζαρε δεύρο έξω» σηκωνόταν.
Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στην Κω. Το παιδί που αναπαριστούσε το Λάζαρο, τυλιγμένο σε ένα σεντόνι, ήταν και αυτό στολισμένο με κίτρινα λουλούδια. Αμοιβή της παρέας για την αναπαράσταση τα αυγά για το δάσκαλο. Τα πιο μεγάλα παιδιά, οι «πρωτόσχολοι», έπαιρναν την εικόνα του Λάζαρου, την έβαζαν πάνω σε μια ειδική κατασκευή που στόλιζαν με δεντρολίβανο -ήταν, λέει, η Βηθανία, η πατρίδα του- και γύριζαν στις στάνες. Οι βοσκοί τους φίλευαν αυγά, τυριά και μυζήθρες για τις λαμπρόπιτες.
Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». «Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»
Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην Κω οι αρραβωνιασμένες θα έφτιαχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα «λαζαρούδια» πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελλαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίτσας-Σαριντζιώτου Σπύρου

Στις 28 Μαρτίου 2015 στον εξαιρετικό χώρο του πνευματικού κέντρου
του ιερού ναού Αγ. Τρύφωνος στην Παλλήνη, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίτσας Σαριντζιώτου Σπύρου με τον τίτλο
                           «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ»
Είναι ένα αφήγημα που μοιάζει με οδοδείκτη σε σταυροδρόμι που δείχνει στον περαστικό το δρόμο για την αληθινή ζωή. 

«Η συγγραφέας, ασχολήθηκε με τις γήινες ρίζες της
από  τη γη της Ιωνίας, και έζησε συγκλονιστικές στιγμές ̇
όμως, μόνον όταν ασχολήθηκε με τις ουράνιες ρίζες της
ολοκληρώθηκε και θέλησε να μοιρασθεί
αυτήν την ολοκλήρωση με τους αναγνώστες της»!

Την έναρξη έκανε ο Προϊστάμενος του ιερού ναού Αγ. Τρύφωνος Παλλήνης Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Σχίζας
Χαιρετισμό απηύθηνε ο Προϊστάμενος του ιερού ναού
κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθούσης, Αιδεσιμολογιότατος 
Πρεσβύτερος Ιωάννης Βασιλακόπουλος
Το βιβλίο  παρουσίασε η θεολόγος κ. Αικατερίνη Τσακίρη.
Από το βιβλίο  διάβασε η Πελαγία Στρατάκου.
Η παρουσίαση  έκλεισε με κατάθεση ψυχής από την συγγραφέα.
Η όλη ατμόσφαιρα είχε μια αρχοντιά, με τους εκλεκτούς καλεσμένους, το χώρο, το θέμα  και  τα συναισθήματα που σπάνια εκφράζονται σε άλλου είδους εκδηλώσεις!
Το βιβλίο διατίθεται από τους ιερούς Ναούς:
 Αγίου Τρύφωνος στην Παλλήνη και

Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ανθούσα.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Καλό μήνα!!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ...
Και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!