Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021


3η Δράση Αναδάσωσης διοργανώνει ο ΣΠΑΠ σε συνεργασία με το 'Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον' | Δήμος Παλλήνης

3η Δράση Αναδάσωσης διοργανώνει ο ΣΠΑΠ σε συνεργασία με το 'Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον' | Δήμος Παλλήνης

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής σχολής γονέων 'Γονείς στα θρανία του διαδικτύου' | Δήμος Παλλήνης

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής σχολής γονέων 'Γονείς στα θρανία του διαδικτύου' | Δήμος Παλλήνης

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ξεκινούν άμεσα νέα μεγάλα έργα υποδομής

  

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» και στον δημοσιογράφο κ. Προκόπη Γιόγιακα.

 


Για νέα μεγάλα έργα υποδομής που ξεκινούν άμεσα, για τον δακτύλιο αλλά και για την «παρακαταθήκη Καραμανλή» μιλάει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στην συνέντευξη του στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

 Για τα έργα υποδομής

 Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής που ξεκινούν άμεσα λέγοντας πως : «Τώρα βγαίνουν τα αποτελέσματα της μεθοδικής προσπάθειάς μας όλο αυτό το διάστημα» κι ανέφερε συγκεκριμένα ότι : «Στις αρχές του επόμενου έτους θα δημοπρατηθούν τέσσερα σπουδαία οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δις. Η οδική σύνδεση Νεάπολη - Αγ. Νικόλαος του Β.Ο.Α.Κ. στο νομό Λασιθίου, η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με την Π.Α.Θ.Ε., η παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών και η οδική σύνδεση Μπράλος - Άμφισσα». Παράλληλα προωθείται η δημοπράτηση του μεγαλύτερου πακέτου σιδηροδρομικών έργων που έχει υλοποιηθεί ποτέ, ύψους 3,3 δις. ευρώ. «Πρόκειται για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου μας με τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαυρίου, Ραφήνας, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης» τόνισε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας την σημασία αυτών των έργων στην ελληνική οικονομία. Επίσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο προγραμματισμός για την υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ 20 έργων υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 3,8 δις. ευρώ ενώ παράλληλα τρέχουν σημαντικά έργα και σε επίπεδο Μεταφορών. «Μέσα στο Νοέμβριο ολοκληρώνεται η υποβολή προσφορών τόσο για την προμήθεια 770 νέων αντιρρυπαντικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και για την ανάταξη 14 συρμών της γραμμής 1 του Μετρό» ανέφερε.

 Για τον δακτύλιο

 Σχετικά με την εφαρμογή του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο επειδή υπήρξε εντονότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα. «Τώρα έχει βελτιωθεί αισθητά, ενώ παράλληλα προστατεύουμε και το περιβάλλον. Σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, όταν είχε σταματήσει ο δακτύλιος, τώρα έχουμε δύο μεγάλες διαφορές : Το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών. Δεν λύθηκαν προφανώς όλα τα προβλήματα, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αυξήσαμε τα λεωφορεία στην Αθήνα κατά 55% και τα δρομολόγιά τους κατά +3.200 την ημέρα. Αυξήσαμε –με ανάταξη– τους διαθέσιμους συρμούς Μετρό. Δημιουργήσαμε 1.389 νέες θέσεις απασχόλησης στα ΜΜΜ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει ούτε μία πρόσληψη. Μέρα με τη μέρα, εφαρμόζουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό - και συνεχίζουμε. Όλα αυτά, μας δίνουν και τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε τον Δακτύλιο, μήπως το κέντρο της Αθήνας πάρει ξανά μια ανάσα» σημείωσε. 

 Για την οδική ασφάλεια

 Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο «Οδηγώντας με Ασφάλεια» που ψηφίστηκε από την Βουλή ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι : «Με το νέο σύστημα εξετάσεων χτυπάμε τα κυκλώματα διαφθοράς και βάζουμε ένα τέλος στο θλιβερό και τόσο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά να μαθαίνουν να οδηγούν. Βοηθάμε τους νέους οδηγούς να προετοιμαστούν πολύ καλύτερα πριν βγουν στο δρόμο. Διασφαλίζουμε αδιάβλητες εξετάσεις,  βάζοντας κάμερα μέσα στο όχημα, ελέγχοντας την ταυτοπροσωπία των εξεταζόμενων, διευρύνοντας το σώμα των εξεταστών, θεσπίζοντας τους επόπτες που ελέγχουν τη διαδικασία. Φέρνουμε αξιοκρατία και αξιοπιστία στο σύστημα. Κι έτσι νιώθουμε πλέον και τη σιγουριά να δώσουμε τη δυνατότητα στις νέες και στους νέους 17 ετών να αποκτήσουν άδεια οδήγησης και να μπορούν να οδηγούν εφόσον έχουν έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους». 

 Για τις άγονες γραμμές

 Σχετικά με την σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 50 εκ. ευρώ για τις άγονες γραμμές ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι : «Η σύμβαση που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου, δεν επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να ελέγχει με αυστηρότητα και ακρίβεια την εκτέλεση του παρεχόμενου έργου. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Βέβαια, μιλάμε για το κόμμα που ως αντιπολίτευση αντιδρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 300 εκ. και ως κυβέρνηση την πούλησε για 45 εκ. ευρώ. Το κόμμα που -ακόμα και αυτές τις μέρες- στελέχη του μπήκαν σε παροπλισμένο τραίνο της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανακάλυψαν… μανιτάρια και ισχυρίζονταν πως τα βρήκαν σε τραίνο του δημόσιου ΟΣΕ». Συμπλήρωσε μάλιστα πως : «Όλα θα αλλάξουν με τη νέα σύμβαση που διαπραγματευτήκαμε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν αναθεωρηθεί τα δρομολόγια που πρέπει να εκτελούνται, πλέον υπάρχει ένας μηχανισμός που διασφαλίζει την εκτέλεση των δρομολογίων, αφού αλλιώς, ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται και θα έχει και συνέπειες. Με απλά λόγια, τους λέμε «κύριοι, θα παίρνετε 50 εκ. το χρόνο, όμως πλέον θα είστε υποχρεωμένοι να εκτελείτε τα δρομολόγια» τόνισε.

 Για το κύμα ακρίβειας

 Ερωτώμενος ο κ. Καραμανλής για το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων στην αγορά τόνισε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και ταλαιπωρεί κάθε κοινωνία. «Γι’ αυτό και τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι οι αρμόδιοι Υπουργοί, έχουν ζητήσει ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, ώστε να θωρακιστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Και το κυριότερο, με συγκεκριμένες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ αλλά και στη συνέχεια, δείξαμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε όσο γίνεται τους πιο ευάλωτους. Την ανάπτυξη που πετυχαίνουμε, θέλουμε να την απολαύσουν δίκαια και κοινωνικά ισότιμα όλοι οι πολίτες» συμπλήρωσε.

 Παρακαταθήκη Καραμανλή

 Σχετικά με την πρόσφατη εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και κληθείς να σχολιάσει για το πώς βλέπει την παρακαταθήκη «Καραμανλή» ανέφερε : «Ζωντανή και ισχυρή. Είναι η ενότητα της παράταξης, η αποφασιστικότητα να λέμε πάντα την αλήθεια στους πολίτες χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά και κυρίως η δέσμευση να βάζουμε πάντα το καλό του τόπου πάνω από το μικροκομματικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον». 

 Η περιπέτεια με τον κορωνοιό  

 Ο κ. Καραμανλής που αυτή την στιγμή νοσεί από τον κορωνοιό απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας πως μέχρι τώρα τα συμπτώματα της νόσησης  είναι ήπια. «Ο εμβολιασμός μου -αν και τον ολοκλήρωσα πριν αρκετούς μήνες- σε μεγάλο βαθμό με προφυλάσσει από τα χειρότερα. Ακολουθώ πιστά τις οδηγίες τους λοιπόν, παραμένω φυσικά απομονωμένος στο σπίτι από το οποίο συνεχίζω να εργάζομαι.  Και με την ευκαιρία, ας το πούμε άλλη μία φορά : Όλοι εμβόλιο, ο ιός δεν παίζει!» τόνισε

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού θα λάβουν γραπτό μήνυμα από το 13034 σχετικά με το προ-κρατημένο ραντεβού τους

·         Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών

μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού

·         Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS,

εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται.

·         Οι πολίτες λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO

 σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.g

https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/emvolio_platform_presentation_vfinal.pdf?rel=

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ

 

Δεχθήκαμε πολλά παράπονα από κατοίκους της Ανθούσας γιατί δεν ενημερώθηκαν για 2 σημαντικές εκδηλώσεις ,σημαντικού ενδιαφέροντος, που έγιναν στο Δήμο μας την εβδομάδα που μας πέρασε, Συγκεκριμένα:
α. Δωρεάν Rapid tests την Πέμπτη 4-11-2021 στο κολυμβητήριο Γέρακα. και
β. Την Έναρξη Ανοιχτών Συζητήσεων, με θέμα ΄΄Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ'' στο Οινοποιείο ΠΕΤΡΟΥ στην ΠΑΛΛΗΝΗ, το Σάββατο 6-11-2021.
Φυσικά έγινε ανάρτηση στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δήμου και ανακοινοποιήθηκε από τη Φωνή της Ανθούσας, πλην όμως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα ή το χρόνο να χρησιμοποιούν το INTERNET και πρέπει για τα σοβαρά θέματα να βρεθεί τρόπος για άμεση ενημέρωση.
Πιστεύουμε ότι με την εγκατάσταση φωτεινής πινακίδας LED στο νέο Κοινοτικό Κατάστημα στην πλατεία ,όπου η Εκκλησία, το Πέτρινο και το ΜARKET ,θα ενημερώνονται οι κάτοικοι για όλα τα θέματα.
Σχετική πρόταση είχε γίνει στο παρελθόν και στην Κοινότητα και είχε συζητηθεί το θέμα στο τοπικό συμβούλιο πλην όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.
Η συνέχιση της πανδημίας και τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας συνηγορούν να βρίσκουμε τρόπους ενημέρωσης των πολιτών.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

 Ποιοί κινδυνεύουν από διαβήτη; Τι συμπτώματα μπορεί να έχει και τι εξετάσεις πρέπει να κάνει ο διαβητικός;

Συντακτης: Ευάγγελος Φραγκουλόπουλος, ενδοκρινολόγος για το medlabgr.blogspot.com

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Πρόκειται για μία αρκετά συχνή διαταραχή του μεταβολισμού η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος. Υπεύθυνη γι´ αυτό είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο. Η χρόνια αυτή υπεργλυκαιμία συνδυάζεται με μακροχρόνια βλάβη, δυσλειτουργία και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και κυρίως των οφθαλμών, των νεφρών, των νεύρων, της καρδιάς και των αρτηριών.

Σχεδόν κάθε τροφή που τρώτε ο οργανισμός σας έχει την ικανότητα να τη μετατρέπει σε γλυκόζη (σάκχαρο). Η γλυκόζη είναι η βασική τροφή (ενέργεια) των κυττάρων. Για να μπορέσει όμως η γλυκόζη να μπει μέσα στα κύτταρα, είναι απαραίτητη μία ορμόνη, η ινσουλίνη.

Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από το πάγκρεας (πρόκειται για ένα μεγάλο αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι). Όταν λοιπόν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που παίρνετε από τις τροφές δεν εισέρχεται μέσα στα κύτταρα και επομένως παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα να έχετε υψηλό σάκχαρο αίματος, δηλαδή διαβήτη.

Δείτε Πάγκρεας, ένας πολύτιμος, αλλά κρυφός ευεργέτης

και Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη.

– Ο τύπος 1 παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Πρόκειται για τον σπανιότερο από τους 2 τύπους (5 – 10% των διαβητικών) και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

– Στον διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ´ όση χρειάζεται είτε η ινσουλίνη που παράγεται έχει μειωμένη δράση. Περίπου 90 – 95% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2 και συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες αν και τελευταία έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα παιδιά.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη;

Στον διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, επομένως η διάγνωση γίνεται συνήθως αρκετά γρήγορα. Στον διαβήτη τύπου 2, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλες ενδείξεις μπορεί να περάσουν απαρατήρητες επειδή θεωρούνται συνέπεια της «προχωρημένης ηλικίας». Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα, οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να είναι ήδη παρούσες.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• Μεγαλύτερη δίψα από τη συνηθισμένη

• Πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα

• Αίσθημα κόπωσης και λήθαργου

• Νιώθετε ότι πεινάτε συνεχώς

• Τραύματα που αργούν να επουλωθούν

• Φαγούρα, μολύνσεις του δέρματος ή εξανθήματα

• Αλλαγές στο βάρος

• Ανεξήγητη απώλεια βάρους (τύπου 1)

• Πονοκεφάλους

• Αλλαγή διάθεσης

• Πόνο ή μούδιασμα στα σκέλη ή στα πόδια

• Αίσθημα ζάλης

Πάντως συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν και θεωρούνται κλασικά για κάθε τύπο διαβήτη είναι:

Πολλά ούρα (πολυουρία) που οφείλεται στο ότι, όταν υπάρχει πολύ ζάχαρο στο αίμα, αυτό διαφεύγει και στα ούρα παρασύροντας και νερό. Αυτή η απώλεια νερού με τα ούρα προκαλεί και κάποιου βαθμού αφυδάτωση με αποτέλεσμα, στεγνό στόμα (ξηροστομία) και ανάγκη για πολύ νερό (πολυδιψία).

Τα πολλά ούρα λοιπόν δεν οφείλονται στο ότι οι ασθενείς πίνουν πολύ νερό, αλλά το αντίθετο (θέλουν πολύ νερό επειδή έχουν πολλά ούρα). Κάποιοι κάνουν το μεγάλο λάθος να προσπαθούν να μην πίνουν νερό, γιατί τους ενοχλεί που πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα.

Δείτε και Το νερό λειτουργεί θεραπευτικά – Επιπτώσεις της αφυδάτωσης

– Απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί, γιατί η έλλειψη ινσουλίνης αφήνει τα κύτταρα χωρίς θρεπτικά συστατικά και χωρίς ενέργεια. Έτσι ο ασθενής αδυνατίζει, αλλά αυτό που χάνει δεν είναι λίπος, είναι κυρίως μυϊκή μάζα. Αυτή η απώλεια βάρους συμβαίνει παρόλο που το άτομο δεν έχει μειώσει το πόσο τρώει, αλλά μπορεί αντιθέτως…

– … να τρώει ακόμα περισσότερο από πριν (πολυφαγία), σε μια προσπάθεια του οργανισμού να βρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα κύτταρα.

– Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι

εύκολη κούραση (από έλλειψη ενέργειας), θολή όραση (από συσσώρευση γλυκόζης στο φακό του ματιού, η οποία προσελκύει και νερό και προκαλεί προσωρινό «φούσκωμα» του φακού), κράμπες στα πόδια, φαγούρα και μυκητιάσεις στα γεννητικά όργανα κ.ά.

Δείτε και ΚΟΥΡΑΣΗ: Τι κρύβεται πίσω από την εξάντλησή μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε!

Τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να λείπουν και τελείως (κυρίως στον τύπο 2), οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο η πρώτη εμφάνιση του διαβήτη (ο οποίος μπορεί να «δουλεύει» αδιάγνωστος για 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια) να γίνει με τα συμπτώματα κάποιας από τις επιπλοκές του.

Ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει διαβήτη τύπου 1;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη την επακριβή αιτία του διαβήτη τύπου 1, αλλά όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί μόνο όταν κάτι, όπως π.χ. μια ιογενής λοίμωξη, δίνει το έναυσμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό ονομάζεται αυτοάνοση αντίδραση.

Αν και η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν έχει τίποτα να κάνει με τον τρόπο ζωής, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός και βοηθά στη διαχείριση της πάθησης.

Μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί ο διαβήτης τύπου 1;

Αν και γίνονται πολλές έρευνες, σ’ αυτό το στάδιο δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την πρόληψη ή την ίαση του διαβήτη τύπου 1.

Δείτε και Αυτοάνοσα Νοσήματα: Ο Παραλογισμός του Ανοσοποιητικού συστήματος

Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή και Ανοσοποιητικό

Ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει διαβήτη τύπου 2;

Αν και δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Μερικοί από αυτούς μπορούν να αλλάξουν, ενώ άλλοι όχι.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

• Ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε

• Προέρχονται από εθνότητες που είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2, (π.χ. Αφρο-Αμερικάνοι, Λατίνοι, Γηγενείς Αμερικάνοι, Ασιατο-Αμερικάνοι, Νησιά Ειρηνικού)

Γυναίκες που έχουν:

γεννήσει παιδί άνω των 4,5 κιλών ή είχαν διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη

– μια πάθηση γνωστή ως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Τρόπος ζωής

– επίπεδο σωματικής δραστηριότητας: Πως να παραμείνετε δραστήριοι για μια ζωή

– το είδος τροφών που τρώμε: Οι Επικίνδυνες Διατροφικές Συμβουλές της Ιατρικής για τον Διαβήτη τύπου 2

Βάρος: Τρως για να ζήσεις ή ζεις για να τρως;

Αρτηριακή πίεση

Χοληστερίνη

Κάπνισμα

Μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί ο διαβήτης τύπου 2;

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2 μπορεί να τον καθυστερήσουν ή ακόμη και να τον αποτρέψουν ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, υγιεινές επιλογές διατροφής και την επίτευξη υγιεινότερου σωματικού βάρους, ιδιαίτερα αν τους έχουν ενημερώσει ότι έχουν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.

Εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας διαβητικός.

1. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c):

Η εξέταση αυτή υπολογίζει το μέσο όρο του σακχάρου αίματος κατά την διάρκεια των 3 προηγούμενων μηνών.

Στόχος: κάτω του 7

Πόσο συχνά: Τουλάχιστον 2 φορές ετησίως

2. Εξέταση λευκωματινουρίας:

Λευκωματινουρία σημαίνει απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα. Η εξέταση αυτή μετράει την απώλεια αυτή και έτσι μπορεί να ανιχνεύσει πολύ νωρίς μια αρχόμενη νεφροπάθεια, ώστε να μπορεί να σταματήσει η εξέλιξή της. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια (που απαιτεί αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού)

Στόχος: κάτω του 30

Πόσο συχνά: τουλάχιστον μια φορά ετησίως

3. Αρτηριακή πίεση:

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση κουράζει την καρδιά σας και προκαλεί βλάβη στους νεφρούς και στα μάτια.

Στόχος: κάτω του 130 / 80 mmHg

Πόσο συχνά: Σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό.

Δείτε και: Βότανα που ρίχνουν την πίεση!

12 θεραπείες από… σπίτι για να μειώσετε την πίεση

4. Χοληστερίνη:

Η LDL χοληστερίνη (δηλαδή η ¨κακή¨ χοληστερίνη) στενεύει σιγά – σιγά της αρτηρίες, οδηγώντας σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στόχος για την LDL: κάτω του 100

Πόσο συχνά: Τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο

“Τροφή”: Εδώ θα διαφοροποιηθώ, καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ισορροπία ανάμεσα στην “καλή” και την “κακή”, δηλαδή εάν είναι και πάνω από το 100, εάν είναι και η καλή ανάλογα ανεβασμένη, δεν διατρέχουμε κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Δείτε περισσότερα: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης

και Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

5. Βυθοσκόπηση:

Η τακτική (περιοδική) εξέταση των οφθαλμών ανιχνεύει έγκαιρα την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και έτσι αποφεύγεται η τύφλωση.

Πόσο συχνά: τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο

6. Περιποίηση ποδιών:

Να περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας. Εάν υπάρχει νεφροπάθεια, τότε χάνεται η αισθητικότητα και έτσι μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πόδια σας (π.χ. πληγές, έλκη) χωρίς να πονάτε.

Πόσο συχνά: καθημερινά φροντίζετε τα πόδια σας. Υπενθυμίστε στο γιατρό σας να τα εξετάζει σε κάθε επίσκεψη.

Δείτε και 18 προβλήματα των ποδιών που σας προειδοποιούν για την υγεία σας!

7. Έλεγχος σακχάρου αίματος με γλυκόμετρο:

Εάν γνωρίζετε πότε το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, τότε θα μπορείτε καλύτερα να το αντιμετωπίσετε,

Πόσο συχνά: Θα το καθορίσει ο γιατρός σας.

Δείτε και : Έχω ζάχαρο τι πρέπει να τρώω;

Τρόποι για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας φυσικά

8. Φροντίστε να παραμένετε υγιής:

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, εάν πάθουν πνευμονία ή γρίπη κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές. Αυτό μπορούν να το αποφύγουν με τα κατάλληλα εμβόλια.

Πόσο συχνά: Εμβόλιο της γρίπης – κάθε χρόνo

Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου – κάθε 6 χρόνια

“Τροφή”: Εδώ επίσης θα διαφοροποιηθώ και πολύ έντονα μάλιστα, καθώς μου είναι πολύ δυσάρεστο να μην ξέρω τι θα μπει στον οργανισμό μου, ειδικά εάν αφορά συστατικά σαν τα παρακάτω: Συγκλονιστική έρευνα για τα εμβόλια και τα τοξικά συστατικά τους.

και μάλιστα από την στιγμή που μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΌΤΑΤΟΥΣ τρόπους: Εποχικό εμβόλιο ή φυσική αντιμετώπιση της γρίπης;

«Τροφή»:  Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες μας, μπορούμε να βοηθήσουμε με μία ενδεδειγμένη (με παραλλαγές, ανάλογα το περιστατικό) αγωγή με ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής, που μπορούν να έχουν δραστικότητα και αποτελεσματικότητα στην περίπτωση του διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Πότε να φυτέψω αναλόγως το είδος

 Φύτεμα ανά εποχή

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φυτέψω ένα νέο δέντρο στον κήπο μου; Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα διαφοροποιούνται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το είδος του φυτού που έχουμε επιλέξει και σκοπεύουμε να φυτέψουμε και ο δεύτερος με τις κλιματικές που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή. Ο γενικός κανόνας που ισχύει για περιοχές με γενικότερο ήπιο κλίμα και που δεν προσβάλλονται από ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα ή το καλοκαίρι είναι καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αποφεύγοντας τις περιόδους που ενδέχεται το θερμόμετρο να πέσει ή να ανέβει αρκετά.

Ιδανικά, οι καλύτερες εποχές για φυτεύσεις είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο που διαμορφώνονται πιο συντηρητικές καιρικές συνθηκές και ευνοούν την ανάπτυξη των νέων φυτών. Το καλοκαίρι είναι αρκετά επίφοβο για φυτεύσεις καθώς οι πιθανότητες να καταστραφεί το δενδρύλλιό μας, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας και έντονης ηλιακής ακινοβολίας, είναι αρκετές. Επίσης το χειμώνα, λόγω ψύχους και παγωμένου εδάφους, αποδυναμώνεται το ριζικό σύστημα του φυτού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντλήσει τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του και να νεκρώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, διαχωρίζοντας τα δέντρα σε αειθαλή και φυλλοβόλα διαφοροποιείται ο χρόνος και ο τρόπος φύτευσης και ανάπτυξής τους. Τα φυλλοβόλα δέντρα φυτεύονται από την ώρα που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρι λίγο πριν το φούσκωμα των οφθαλμών, δηλαδή από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Αυτή είναι η περίοδος που τα είδη τα οποία κατατάσσονται στα φυλλοβόλα πέφτουν σε λήθαργο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πέσιμο των φύλλων και τη νέκρωση των ριζικών τριχιδίων. Έτσι ένα τέτοιο δέντρο μπορεί να διακινηθεί με ασφάλεια και να φυτευτεί αυτή την περίοδο ώστε την Άνοιξη που θα επανέλθει από τη διαδικασία του λήθαργου και θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των νέων ριζικών τριχιδίων να βρίσκεται ήδη φυτεμένο στο χώρο που πρόκειται να αναπτυχθεί εξαπλώνοντας το ριζικό του σύστημα. Αν ένα φυλλοβόλο δέντρο φυτευτεί την Άνοιξη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τραυματιστούν οι νέες ρίζες του με αποτέλεσμα να διακοπεί η ανάπτυξή του. Ο χειμώνας λοιπόν είναι η καλύτερη περίοδος με τις λιγότερες απώλιες και τις μικρότερες απαιτήσεις αυτών των δέντρων σε νερό. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφέυγεται η φύτευσή τους σε ημέρες που έχει παγετό ή πολύ δυνατούς ανέμους.

Τα αειθαλή δέντρα, εν αντιθέσει με τα φυλλοβόλα, διαθέτουν φύλλωμα που διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτά τα είδη οι περιορισμοί κινήσεων μειώνονται αφού φαίνεται να επιβιώνουν και να εγκλιματίζονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Η διαδικασία φύτευσής τους μπορεί να γίνει την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο και γενικότερα κατά τη διάρκεια του χρόνου αποφεύγοντας τις πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Τους χειμερινούς μήνες αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς από τον υπόλοιπο χρόνο χωρίς όμως να πέφτουν σε λήθαργο όπως τα φυλλοβόλα δέντρα. 

Στην Αρχιτεκτονική τοπίου και στη διαμόρφωση κήπων κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τόσο των φυλλοβόλων όσο και των αειθαλών δέντρων. Το ποσοστό πρόσμιξής τους διαφέρει κάθε φορά και καθορίζεται σε συνάρτηση με τον προσανατολισμό της έκτασης καθώς και τις ανάγκες σκίασης του χώρου. Βάζοντας διάφορες ποικιλίες φυλλοβόλων σε συνδυασμό με αειθαλή φυτά αποδίδεται ενδιαφέρον αποτέλεσμα διαφορετικών υφών και χρωμάτων κατά τη διάρκεια του έτους.

Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα δενδρύλλια από τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο να διατηρούνται σε σκιερό μέρος έως ότου εγκατασταθούν στο έδαφος. Όσο μένουν αφύτευτα και χάνουν υγρασία, μειώνεται η ικανότητά τους να αναπτύξουν υγιές ριζικό σύστημα. Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και τον αέρα γιατί ξηραίνονται.

 Συνοψίζουμε επισημαίνοντας πως οι χειρότεροι εχθροί για τα νεοφυτεμένα δέντρα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, το ψύχος και η έλλειψη υγρασίας. Ο χειμώνας μπορεί να μην θεωρείται μήνας ξηρασίας, κατά τη διάρκειά του όμως το έδαφος παγώνει με αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα να μη μπορεί να αντλήσει την απαραίτητη υγρασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάμε το φυτό μας αναμοχλεύοντας το έδαφος και ποτίζοντάς το. Για να έχετε όμορφο και ανανεωμένο κήπο όλο το χρόνο απευθυνθείτε στους ειδικούς της Κηποδιάθεσης. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα φροντίσει την αισθητική του κήπου σας, την υγεία των φυτών σας και την ισορροπία του χώρου σας με τα κατάλληλα μέσα για εσάς.

 Υπαντίνα Φωτίου

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να επισκεφθούμε τον χώρο σας άμεσα και να συζητήσουμε τις ανάγκες του από κοντά. Εξυπηρετούμε κυρίως τα βόρεια προάστια της Αττικής και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

https://www.kipodiathesi.gr/symvoules/pote-na-fytepso-analogos-eidos


 https://www.youtube.com/watch?v=FIqWBQJdzXs