Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής: (Μέρος 4ο )

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής: ( Από τη συγγραφέα Μαρίτσα Σαριντζιώτου- Σπύρου, απόγονο Μικρασιατών προσφύγων του 1922 )

Μέρος (4ο ) Από το 1500 μ.Χ. Η Σμύρνη άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Σ’ αυτό συνέβαλαν οι Σμυρναίοι που ήδη κατοικούσαν εκεί, αλλά και οι χιλιάδες των Ελλήνων που συνέρρεαν απ’ όλη την ελληνική επικράτεια για τέσσερις αιώνες, με μοναδική εξαίρεση την εποχή του 1821 όπου αναγκάστηκαν όσοι έζησαν από τις σφαγές να φύγουν στα νησιά.
Άλλη μια αιτία, ήταν η δημιουργία τσιφλικιών και η φήμη ότι η Μικρά Ασία είναι μια χώρα πλούσια με υψηλά δέντρα και παχιά γη: «Ένα σπόρο τής ρίχνεις και σου δίνει πεντακόσιους, χίλιους». Τα βουνά της ήταν γεμάτα κοπάδια, αμέτρητα τα αγρίμια, τα ελάφια, οι αρκούδες και τ’ αγριογούρουνα. «Ήταν η ευλογημένη γη του κόσμου»!
Από το 1535 οι Γάλλοι είχαν τον έλεγχο του εξωτερικού και εσωτερικού εμπορίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ίδιο πέτυχαν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Πρωσία, οι Γενοβέζοι και άλλοι.
Έτσι η πρωτεύουσα της Ιωνίας, η Σμύρνη, που ήταν υποβαθμισμένη από τον Τούρκο δυνάστη, έγινε ένα παράθυρο από το οποίο έμπαινε ανεμπόδιστος ο ζωογόνος αέρας της δυτικοευρωπαϊκής εξέλιξης και του πολιτισμού, όπως γράφει ο Φάνης Κλεάνθης στο βιβλίο του «Η Ελληνική Σμύρνη».
Τα προνόμια που έδωσε στους ξένους ο Σουλεϊμάν απετέλεσαν πρόκληση και για τους Έλληνες οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν, να συναγωνισθούν και να δημιουργήσουν βγάζοντας στην επιφάνεια τη δυναμικότητα και την αξία της φυλής τους.
Μέσα σ’ όλα τα καλά, υπήρχαν και αρνητικά στοιχεία, όπως οι θρησκευτικές αποστολές με κύριο σκοπό τον προσηλυτισμό των Ελλήνων στο Δυτικό δόγμα. Το 1658 η προπαγάνδα έφθασε στο αποκορύφωμά της. Οι Σμυρναίοι συγκέντρωσαν όσα προπαγανδιστικά βιβλία μπορούσαν, αγόρασαν όσα πουλιόνταν και τα έκαψαν δημοσίως δηλώνοντας έτσι ότι δεν ανέχονταν την προσηλυτιστική δραστηριότητα της Δυτικής Εκκλησίας.
Σ΄αυτή την όμορφη γη της Ιωνίας, τα χώματα ήταν φιλόξενα. Η μάνα γη, σ’ αυτό το σημείο δεχόταν τα παιδιά της απ’ όπου κι αν έρχονταν. Από τον πιο μακρινό ξένο τόπο έως τον πλέον κοντινό και ελληνικό. Με όποια καταγωγή κουβαλούσαν, όλοι χωρούσαν. Πολλοί προόδευαν και προκόβανε στη Σμύρνη.
Στη φτωχομάνα –κατά τον τραγουδιστή– Σμύρνη, εκτός από τους πλούσιους, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες, τους επιστήμονες, πήγαιναν και φτωχοί για να βρουν την τύχη τους. Ο αέρας και το χώμα της Ιωνικής γης, τους έδινε τη δύναμη να φθάσουν ψηλά. Τρανταχτό παράδειγμα ο οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ που από τη Δημητσάνα έφθασε στη Σμύρνη για να διακονήσει ως καντηλανάφτης το ναό της Αγ. Φωτεινής και κατέληξε μεγάλη θρησκευτική και μαρτυρική μορφή.
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα κυκλοφόρησε το 1831. Από τότε μέχρι το 1922 εκδόθηκαν 135 εφημερίδες και περιοδικά. Το πρώτο ελληνικό βιβλίο τυπώθηκε στη Σμύρνη το 1714 ενώ στην Ελλάδα η τυπογραφία ήλθε το 1822 μόνο για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το νοσοκομείο της Σμύρνης το «Γραικικόν» όπως τό έλεγαν, ήταν το μεγαλύτερο από τα εννέα της Σμύρνης και ιδρύθηκε 113 χρόνια πριν από το πρώτο της Αθήνας, στα 1723. Το 1919 είχε 420 κρεβάτια, 20 κλινικές, 4 χειρουργεία, μικροβιολογικά, βιοχημικά και ακτινολογικά εργαστήρια. Οι γιατροί χειρουργούσαν δωρεάν Έλληνες, Τούρκους, Πέρσες, Άραβες. Νοσηλείες και εμβολιασμοί, όλα δωρεάν με χρήματα των Ελλήνων της Σμύρνης.
Τον 19ο αιώνα η Σμύρνη ευημερούσε σαν σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Οι Σμυρνιοί ζούσαν όμορφη ζωή, παρά την ύπαρξη του δυνάστη. Το 80,23% της μικρασιατικής βιομηχανίας βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων.
Το 1908 υπήρχε ελευθερία μεταφοράς χρημάτων από χώρα σε χώρα. Τα επεισόδια καταπιέσεως είχαν περιορισθεί. Με τους Τούρκους είχαν οι Έλληνες της Μ. Ασίας φιλίες και γενικά για τη Σμύρνη, τους Σμυρναίους και το σμυρναϊκό εμπόριο ήταν η χρυσή εποχή. Συνεχίζεται…..


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση

 

Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ( 8η Συνέχεια )

  της Μαρίτσας Σαριντζιώτου - Σπύρου

Δεύτερος Σύλλογος που δημιουργήθηκε στην Ανθούσα, ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που ιδρύθηκε από αγάπη για τα παιδιά!
Σε συνεργασία με τους δασκάλους, κατάφεραν να επιτύχουν τις καλύτερες επιδόσεις των παιδιών τους……Η κόρη του Γιάννη Παρτσαλίδη Μαίρη Ξανθοπούλου με τη Ρούλα Ετοίμου, τον Τάσο Ρωσολάτο και την Κλειώ Παπανικολάου ξεκίνησαν επίσημα τον Σύλλογο και έδιναν τον καλύτερο εαυτόν τους: Πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και ζητούσαν τον μικρό η μεγάλο οβολόν των κατοίκων, Έκαναν συνεστιάσεις με χορούς για συγκέντρωση χρημάτων, λαχειοφόρους αγορές και εκδρομές….. Όσο δεν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις στην Ανθούσα οι κάτοικοί της ήταν όλοι ενωμένοι. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......



Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Νο 3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής:

 

( Από τη συγγραφέα Μαρίτσα Σαριντζιώτου- Σπύρου, απόγονο Μικρασιατών προσφύγων του 1922 )

Η Μικρά Ασία είναι η μάνα των περισσοτέρων πατέρων της Χριστιανοσύνης. Ο πρώτος χριστιανικός ναός στήνεται στη Σμύρνη το 50 μ.Χ. με το όνομα «Κυριακός οίκος».
Στη γη της δίδαξαν οι Απόστολοι. Εκεί έδρασαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας. Εκεί άθλησαν οι 368 επώνυμοι άγιοι της Ορθοδοξίας. Εκεί μαρτύρησαν οι 24.000 ανώνυμοι μάρτυρες που τιμά η Εκκλησία μας.
Η Μικρά Ασία είναι η χώρα που έθρεψε τη χριστιανική πίστη και απετέλεσε το λίκνο της. Είναι η χώρα που φύτεψε το σπόρο από τον οποίο ξεπήδησε η Εκκλησία μας βαμμένη στο αίμα των μαρτύρων!
Τον 1ον μ.Χ. αιώνα, πρώτος επίσκοπος Σμύρνης γίνεται ο Άγιος Βουκόλος και ορίζεται από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, αρχιερέας των εκεί Χριστιανών. Τον διαδέχεται ο Άγιος Πολύκαρπος, μαθητής του Θεολόγου. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 55 μ.Χ. και πέθανε σε ηλικία 101 ετών σε διωγμό των Χριστιανών από τους Ρωμαίους. Ερρίφθη στη φωτιά και επειδή δεν καιγόταν, ο δήμιός του τον τρύπησε με το ξίφος.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής που εκπροσωπούσε την Ανατολή και ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας που εκπροσωπούσε τη Δύση, ο πρώτος με τα πλούτη, ο δεύτερος με τη γνώση και την τεχνολογία, ήλθαν σε συνεννόηση και συνήψαν συμβάσεις με τις οποίες ωφελούνταν και οι δύο πλευρές.
Η τυραννική συμπεριφορά των Τούρκων αγάδων, η καταστροφή της σοδιάς, η απόκτηση πολλών παιδιών, ήσαν οι αιτίες –μαζί με τους Βενετοτουρκικούς πολέμους που είχαν πεδίο την Πελοπόννησο και ακόμα την επανάσταση των αδελφών Ορλώφ– που υποχρέωναν τους Έλληνες σε ομαδικό εκπατρισμό. Πολλοί από τους Ελλαδίτες, το αγνοούσαν αυτό και το 1922 εφέροντο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες σαν να ήταν από άλλη φυλή…..Συνεχίζεται



Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

7η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ

 της Μαρίτσας Σαριντζιώτου - Σπύρου

Μετά τον Ν. Πλέσσα , τον Σύλλογο αναλαμβάνει για λίγο ο Μπουρίτσας και στη συνέχεια Πρόεδρος Συλλόγου γίνεται ο καθηγητής Χρήστος Μπαρμπουνάκης ο οποίος, αφού έδωσε τον καλύτερο εαυτόν του για την πρόοδο αυτού του τόπου παρέδωσε τη σκυτάλη στον Σπύρο τριαντάφυλλο, έναν ακόμα άξιο άνθρωπο που αγάπησε την Ανθούσα και έβαζε το συμφέρον της πάνω από το δικό του συμφέρον. Το 1979 ο Σπύρος Τριαντάφυλλος έγινε ο πρώτος Κοινοτάρχης της Ανθούσας και αναλαμβάνει το Σύλλογο η μακαριστή Λίτσα Αθανίτη .Η δυσπιστία των Ανθουσιωτών για Πρόεδρο γυναίκα την ενεργοποίησε περισσότερο…. Έβαλε τα δυνατά της και άρχισε να διοργανώνει εκδηλώσεις, να μαζεύει εισφορές και να βοηθάει όπου υπήρχε ανάγκη με συνεργάτες τη Ρένα Σώζου, τον Χρήστο Καμιζούλη, τον Γιάννη Κουτσοβασίλη και το Νίκο Πλέσσα. Πρώτο έργο του Εξωραϊστικού ήταν να πλακοστρωθεί ένα κομμάτι της πλατείας ηρώων…….Μετά την Λ. Αθανίτη την Προεδρία του Συλλόγου αναλαμβάνει διαδοχικά ο Παναγιώτης Παναγόπουλος , ο Αλέξης Πολυχρονάκος, ο Γιάννης Βασιλειάδης και ο Παναγιώτης Πασαδάκης. Το 1980 σε μία συνέλευση του Συλλόγου εμφανίζεται ο Δήμος Στεφανής, γίνεται μέλος του Συλλόγου, αναλαμβάνει την προεδρία της συνελεύσεως και μπαίνει στα δρώμενα της Ανθούσας…… Συνεχίζεται.