Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο εορτασμός της επετείου των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή,  που έγινε την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, του Πολιτιστικού Κέντρου Γέρακα , σε  συνδυασμό  με την παρουσίαση του βιβλίου   «Σεβντίκιοϊ Πατρίδα μου Σεβντά μου»  της συντοπίτισσάς μας κ. Μαρίτσας  Σαριντζιώτου- Σπύρου.

Η εορτή ξεκίνησε με τη χορωδία γυναικών  των ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ . 
Μετά από δύο Μικρασιάτικα τραγούδια, η συντονίστρια της εκδήλωσης δασκάλα και υπεύθυνη των Εθνογραφικών κ. Κοκκινέλη Αναστασία, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε μία σύντομη αναφορά στον εορτασμό και το βιβλίο.
Το λόγο έλαβε ο Ιστορικός συγγραφέας καθηγητής κ. Σαράντος Καργάκος,  παραστατικός ομιλητής, λεπτομερής στην αφήγηση και τις περιγραφές του, μας μίλησε αρχικά για το φετινό  ταξίδι που έκανε στην γείτονα χώρα,  επισκεπτόμενος τα μέρη που πέρασε ο Ελληνικός Στρατός και με αφορμή το βιβλίο της κ Σπύρου πήγε και στο Σεβντίκιοϊ όπου διαπίστωσε, ότι η κ. Σαριτζιώτου-Σπύρου και το βιβλίο της έχουν εκτιμηθεί από την ηγεσία τού τόπου στον οποίο πριν από το 1922 ζούσαν οι πρόγονοί της. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα Τουρκικά , με την υπογραφή της ηγεσίας για την πιστή μετάφραση των κειμένων !  ο καθηγητής αναφέρθηκε στις  αλησμόνητες πατρίδες και όχι χαμένες, τονίζοντας ότι η συγγραφέας, μάς έδωσε ένα βιβλίο για το Σεβντίκιοϊ, που και νεκρούς ανασταίνει ,όχι βιβλίο μνημόσυνο αλλά αναστάσιμο, γιατί ζουν οι απόγονοι και το Ζουν!   ‘’Έργο αρχοντιάς, βιβλίο που έχει πραγματικά ένα Μικρασιατικό μεγαλείο’’
Μετά τον κύριο Καργάκο, το λόγο πήρε η συγγραφέας, η οποία αναφέρθηκε στις όμορφες  και τα παλληκάρια της πατρίδας των γονιών και των παππούδων της τους οποίους  ευγνωμονεί για τη σπουδαία κληρονομιά που της άφησαν ̇ τις ρίζες της από τη γη της Ιωνίας!    Τέλος μεταξύ άλλων είπε ότι οι πρόσφυγες της Μ.Ασίας, είχαν μέσα τους άφθαρτο πλούτο την παράδοσή τους και, ότι το καλύτερο μνημόσυνο γιαυτούς θα ήταν να βαδίζαμε κι εμείς στ’αχνάρια τους .  
Την εκδήλωση διάνθισαν χοροί και τραγούδια της Μ.Ασίας από τα Εθνογραφικά Παλλήνης  και την εμπλούτισε ο γνωστός κι αγαπημένος Μάνος Κουτσαγγελίδης με τη φωνή του, το κανονάκι του  και τους μουσικούς του.
Τέλος, χαιρετισμό  απηύθυνε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος, που παραβρέθηκε με  Αντιδημάρχους και  Δημοτικούς συμβούλους
Συμπέρασμα: Η όλη εκδήλωση μας επιβεβαιώνει ότι η μαγιά που μας παραδώσανε οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, ήταν δυνατή, αφού αντέχει ακόμα να τρέφει με τους άρτους της, τις επερχόμενες γενιές!



 Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για έργο που περιέχει μνήμες, μαρτυρίες και αποτελέσματα χρόνων έρευνας της Μαρίτσας Σαριντζιώτου-Σπύρου. Με το βιβλίο αυτό, ο απόηχος εκείνης της εποχής αντί να χάνεται στο μακρινό  παρελθόν ζωντανεύει ακριβές μνήμες. Εστιάζοντας στο Σεβντίκιοϊ, αλλά χωρίς να παραβλέπει να παρουσιάζει το γενικότερο περιβάλλον της Σμύρνης, η συγγραφέας δίνει μια εικόνα της περιοχής και της ελληνικής παρουσίας, αρχικά μέσα από τις μαρτυρίες της οικογενείας της αλλά και πολλών άλλων αξιόλογων οικογενειών του Σεβντίκιοϊ.              Στη συνέχεια η κα Σαριντζιώτου-Σπύρου αναλαμβάνει προσωπικά να πραγματοποιήσει έρευνα και μέσα από ταξίδια που πραγματοποίησε στη γη των προγόνων της δίνει στον αναγνώστη την εικόνα του παρόντος, αλλά και τη σφραγίδα που έχει μείνει ακόμα στην περιοχή. Μπορεί το Σεβντίκιοϊ, που σημαίνει χωριό(κιόι) της αγάπης (σεβντά), να λέγεται πλέον Γκαζί-εμίρ, με 150.000 κατοίκους, με τουρκικές σημαίες και τζαμιά, αλλά η καρδιά του κτυπάει στην καρδιά των σεβντικιαλήδων, Ελληνικά και Ορθόδοξα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου