Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Τρίζουν τα... μπετά από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Ένα νέο και πιο άγριο χαράτσι στα ακίνητα απαιτεί η τρόικα με στόχο να επιβάλλεται σε 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικός φόρος 4,15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αντί 3,2 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά!


  Η τρόικα έχει νέες εξωφρενικές απαιτήσεις από την φορολογία ακίνητων! Υποστηρίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (όπως σχεδιάζεται για το 2014) μπορούν να εισπραχτούν μόνο 2,2 δισ ευρώ (έναντι αρχικοί στόχου 3,2 δισ. ευρώ) καθώς ο φόρος αυτός δεν συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά με την εφορία. Άρα πολλοί μπορεί να μην τον πληρώσουν και έτσι να μετατραπεί σε επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Ετσι, η τρόικα δίνει 2 επιλογές στην κυβέρνηση:
· Είτε να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2014 ώστε να εισπραχτούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014).
· Είτε να επιβληθεί ένας πιο άγριος ενιαίος φόρος ακινήτων ύψους 4,15 δισ. ευρώ ώστε να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70% δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ.
Το νέο χαράτσι των 4,15 δισ. ευρώ τότε θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πληρώσουν στην εφορία υψηλότερους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Για να ικανοποιήσει τις ορέξεις της τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει δραστικά τους συντελεστές υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακίνητων, ώστε η φορολογική επιβάρυνση ανά κατηγορία ακινήτων να διαμορφωθεί ως εξής:
· Αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.): 2,27 δισ. ευρώ.
· Οικόπεδα φυσικών προσώπων: 786.100.000 ευρώ.
· Εμπορικά ακίνητα (νομικών προσώπων): 272.900.000 ευρώ.
· Επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: 505.600.000 ευρώ.
· Οικόπεδα νομικών προσώπων: 81.200.000 ευρώ
· Ακίνητα νομικών προσώπων: 68.500.000 ευρώ
· Αγροτεμάχια: 158.800.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο νέος φόρος διευρύνει επίσης τη φορολογική βάση, καθώς περιλαμβάνει αγροτεμάχια και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, είναι σαφές πως οι επιταγές της τρόικας οδηγούν σε άγρια φοροεπιδρομή. Επιπλέον, λειτουργούν ως άλλος ένας μοχλός πίεσης υπέρ της παράτασης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε εκφράζει αμφιβολίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014 και ζητά από την κυβέρνηση να ξανασκεφθεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, δηλαδή του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι τεχνοκράτες του Ταμείου σημειώνουν δε στην έκθεσή τους ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί από το προσεχές έτος ο νέος ενιαίος φόρος, θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε 2-3 χρόνια, επειδή «κουβαλά» σοβαρές αδυναμίες όπως:
- Ο φόρος βασίζεται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και όχι στο σύνολο της περιουσίας (π.χ. εάν δύο άτομα κατέχουν από κοινού ένα ακίνητο, κάθε άτομο αξιολογείται βάσει του μεριδίου ιδιοκτησίας του).
- Η διαχείριση του φόρου εξαρτάται από την ειλικρίνεια των φορολογουμένων, δεδομένης της έλλειψης περιουσιολογίου.
- Η μέθοδος υπολογισμού του φόρου δεν σχετίζεται επαρκώς με την εμπορική αξία του ακινήτου (σ.σ. λόγω της διαφοράς αντικειμενικών-εμπορικών αξιών).
- Το 40% των εσόδων από τον νέο φόρο προέρχεται από τους ιδιοκτήτες που φορολογούνται με τους τρεις χαμηλότερους συντελεστές.
ΠΗΓΉ:www.B2green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου