Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Ημέρα της Γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε  από τον ΟΗΕ, και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του , με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία
 Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, είναι όμως μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για  τις γυναίκες γιατί:
‘’ Γυναίκα είναι:
Η Μάνα  που στάθηκε στο πλευρό μας, που ζει μέσα μας κάθε μέρα της ζωής μας, είναι 
η Γυναίκα –Σύντροφος στον καθημερινό αγώνα, συνοδοιπόρος της ζωής, η αδελφή ψυχή και το μεγάλο στήριγμα της οικογένειας.
 Είναι το κοριτσάκι μας που μεγάλωσε, η χαρά μας που έγινε γυναίκα, μητέρα και ευτυχής γιαγιά, ναι γιαγιά που μεγάλωσε και μεγαλώνει των παιδιών της τα παιδιά. 
Η θεία μας που στάθηκε σαν δεύτερη μητέρα μας, έσκυψε στα προβλήματά μας, έγινε το φιλαράκι μας.
 Όσο για την πεθερά , τι να πούμε για την πεθερά που αποκτά και ένα και δύο και τρία παιδιά, από τα παιδιά της και έχει και μία και δύο και τρείς αγωνίες μαζί τους… και στέκεται σθεναρά ο σύνδεσμος αγάπης και φιλίας στην οικογένεια.
 Είναι η εργαζόμενη γυναίκα, πολλά υποσχόμενη, λιγότερα αμειβόμενη με πολλαπλές υποχρεώσεις σπίτι – δουλειά , προσφορά στην κοινωνία, στον τόπο , στο χωράφι, στο σχολείο, το εργοστάσιο, το γραφείο

Η δασκάλα , η καθηγήτριά μας, η συνάδελφος, η συνεργάτης… η άνεργη.

Ας γιορτάζουμε λοιπόν ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ κάθε μέρα. Ας συμπαρασταθούμε σε όσες δοκιμάζονται από τη ζωή, ανταποδίδοντας το χαμόγελο, την αγάπη και φροντίδα που τόσο απλόχερα μας χάρισαν, χωρίς ίδιον συμφέρον, αλλά με αυταπάρνηση των ιδίων συμφερόντων και με μοναδικό σκοπό το οικογενειακό, κοινωνικό  και ανθρώπινο συμφέρον.’’ 
(Απόσπασμα από την εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανθούσας στις 10/3/2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου