Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Δασικοί Χάρτες: Αρχίζει η μάχη των αντιρρήσεων – Πόσο κοστίζουν, ποιες είναι ατελώς.

 

Του Αργύρη Δεμερτζή/ στο https://ecopress.gr/dasikoi-chartes-archizei-

 Αναρτώνται οι αναμορφωμένοι Δασικοί Χάρτες για  όλη την Ελλάδα. Οι  χιλιάδες ιδιοκτήτες, που διαπιστώνουν ότι αμφισβητείται ο χαρακτήρας, η μορφή ή υπάρχουν λάθη στην απεικόνιση  της έκτασης τους  ρίχνονται στη μάχη των ενστάσεων. Ποιες αντιρρήσεις έχουν κόστος υποβολής και ποιες είναι ατελώς.

Ξεκίνησαν από τις 15 Ιανουαρίου και  έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με  το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το ΥΠΕΝ ολοκληρώνoνται από τις Διευθύνσεις Δασών οι  αναρτήσεις των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα. Σε κάθε μία από τις περιοχές, από την ημερομηνία ανάρτησης  «τρέχει» προθεσμία 105 ημερών, εντός της οποίας οι ιδιοκτήτες έχουν  τελευταία ευκαιρία να διασώσουν την περιουσία τους.

Όπως έγραψε το ecopress οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες για αναμόρφωση των δασικών χαρτών σε μεγάλο μέρος τους δεν έχουν συμπεριληφθεί στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες, που αναρτώνται από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ Ελληνικό Κτηματολόγιο. Σε κάθε περίπτωση οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες επιδέχονται διορθώσεων και γι’ αυτό το λόγο προβλέπονται αντιρρήσεις κατόπιν καταβολής τέλους αλλά και ατελώς ,καθώς και αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων, διαδικασίες που μπορεί ακολουθήσει όποιος δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό τους.

Οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες μπορούν να αναζητηθούν στον ισότοπο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και πιο συγκεκριμένα στο  σύνδεσμο: Δείτε εδώ http://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

 Αντιρρήσεις και ενστάσεις από:26/02/2021 μέχρι 10/06/2021!

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόµενο των αναρτηµένων δασικών χαρτών και τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σηµείο Υποστήριξης της Ανάρτησης, που βρίσκεται στην έδρα του ∆ασαρχείου Πεντέλης, Κλεισθένους 403, Γέρακας, Τ.Κ. 15344, Τηλ. Επικοινωνίας: 210-6135010

Ο τρόπος που έχουν λοιπόν οι ιδιοκτήτες να δώσουν τη μάχη των Δασικών Χαρτών είναι να υποβάλλουν αντιρρήσεις.  Αντιρρήσεις είναι οι ενστάσεις, που προκύπτουν κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη και αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα/μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων και της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των εμφανιζόμενων εκτάσεων.

Τα πρόδηλα σφάλματα είναι προφανή λάθη που γίνονται κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, όπως ενδεικτικά:

τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών

παράλειψη της αποτύπωσης τελεσίδικης δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (πχ. αγροτικής), και το αντίστροφο

λανθασμένη απεικόνιση οριστικά αγροτικής έκτασης ως δασικής, και το αντίστροφο

απόδοση ως “χορτολιβαδικής”, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, σύμφωνα με το π.δ. 32/2016

Διοικητικές πράξεις των άρθρων 1 και 2 της 64663/2956/03.07.2020 απόφασης Υπουργού

απόδοση ως “χορτολιβαδικής”, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, έναντι του Δημοσίου, ως ιδιωτικής

απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά σε τεχνητή δασική φυτεία

ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

Ποιες αντιρρήσεις έχουν κόστος υποβολής και ποιες είναι ατελώς

Σύμφωνα με ενημέρωση που ανάρτησε η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι φορείς της κεντρικής διοίκησης καθώς και, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ως οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις χωρίς ειδικό τέλος.

Οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος υποβάλλονται μόνο στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) των Διευθύνσεων Δασών των νομών.

Περιπτώσεις αντιρρήσεων που υποβάλλονται ατελώς, αφορούν σε εκτάσεις που:

έχουν εκδοθεί ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ Πράξεις Χαρακτηρισμούαπό την αρμόδια Δασική Υπηρεσία που, εκ παραδρομής, δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες

έχουν ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ αιτήσειςγια έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού ή εκκρεμείς ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ κατά τη διαδικασία εξέτασης δασικών αμφισβητήσεων

εμφανίζονται ως δασικέςστη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού

εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές/βραχώδεις/πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατηαεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού

έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσηςτου περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων

αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση.

εμφανίζονται ως χορτολιβαδικέςή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού

Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις αντιρρήσεων-ενστάσεων υπόκεινται σε ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης για την οποία υποβάλλεται η αντίρρηση. Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας που έχει αποδοθεί στο δασικό χάρτη, πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, πρέπει να υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.

Υποβολή Ενστάσεων από:

Ειδικό τέλος υποβολής αντιρρήσεων

Για το παραδεκτό των αντιρρήσεων απαιτείται η καταβολή ειδικού τέλους, το οποίο είναι ανάλογο του εμβαδού της έκτασης , που αφορά η αντίρρηση και διαμορφώνεται ως εξής , σύμφωνα με την ΚΥΑ 151585/323 (ΦΕΚ 347/Β/08-02-2017 ) :

για εμβαδό έκτασης έως 100τμ. το τέλος ανέρχεται στα 10 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 100 τμ. και έως 1.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 40 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 τμ. και έως 5.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 90 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 5.000 τμ. και έως 10.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 180 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 10.000 τμ. και έως 20.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 350 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 20.000 τμ. και έως 100.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 700 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 100.000 τμ. και έως 300.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 1.400 ευρώ,

για εμβαδό έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τμ. το τέλος ανέρχεται στα 3.300 ευρώ

Τι είναι ο δασικός χάρτης

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σημειώνει σε ενημερωτική ανακοίνωση της  ότι  οι Δασικοί Χάρτες απεικονίζουν τα όρια των εκτάσεων δασικού και μη δασικού χαρακτήρα στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το περιεχόμενο του δασικού χάρτη εμφανίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το χαρακτήρα των εκτάσεων (γεωργική, δασική, χορτολιβαδική, ….), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά, όπως ακριβώς γίνονταν μέχρι σήμερα με τις πράξεις χαρακτηρισμού,  από τη μορφή που είχαν στο παρελθόν (1945) και από τη μορφή που έχουν σήμερα.

Οι δασικοί χάρτες ΔΕΝ θίγουν τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα των πολιτών. Αντίθετα, οι χάρτες αποσκοπούν να ξεχωρίσουν τις δασικές εκτάσεις, να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης, να υποστηρίξουν το χωροταξικό σχεδιασμό και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση επιλύεται κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, και όχι κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

Εκτάσεις σε καθεστώς προστασίας

Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε τη μορφή/χαρακτήρα που έχει λάβει στο δασικό χάρτη ένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ή έκταση ενδιαφέροντος μας.

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση του ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.  Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της οριστικοποίησης του δασικού χάρτη.

 Εξέταση αντιρρήσεων

Αμέσως μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης τους από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ).  Οι Επιτροπές είναι τριμελείς, απαρτίζονται από ένα Δικηγόρο, ένα Μηχανικό και ένα  Δασολόγο του δημοσίου, ενώ θα συγκροτηθούν περισσότερες από μία Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα”.

Σχετικά Άρθρα

Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών σε Αττική και Θεσσαλία 

Δασικοί χάρτες: Οι 25 περιοχές της Αττικής, που λήγει η προθεσμία

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Ανατολικής Αττικής

Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών από το ΥΠΕΝ

Οι … εκπλήξεις στις αναρτήσεις των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών

Δασικοί χάρτες: Hλεκτρονική εφαρμογή εξυπηρέτησης των Επιτροπών Αντιρρήσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου