Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Αναστάτωση με τις εγγραφές μαθητών της Α’ Λυκείου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αρ. Πρωτ ΕΞ 74/2021   15 Ιουλίου 2021

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  Δ . ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Τη Δευτέρα 12/7/21 συνέβη ένα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά ενοχλητικό γεγονός. Αιφνιδιαστικά μεταφέρθηκαν απόφοιτοι γυμνασίου της πόλης μας σε λύκεια όμορου Δήμου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους γονείς, αλλά ούτε καν με τους διευθυντές των σχολείων μας.

Μαθητές που αποφοίτησαν από το γυμνάσιο και περίμεναν, όπως είναι λογικό, να εγγραφούν στο αντίστοιχο λύκειο της γειτονιάς τους, μεταφέρθηκαν εν μία νυκτί σε άλλα λύκεια, μακριά από το σπίτι τους, μακριά από τις παρέες τους, μακριά ακόμη και από τα αδέλφια τους! Οι περιπτώσεις, ήταν δεκάδες!!! Φυσικά, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους γονείς, κινητοποιήθηκε ο τοπικός Σύλλογος και η Ένωση Γονέων και τελικά η μεταφορά ανακλήθηκε, χωρίς, όμως, δεσμεύσεις ότι δε θα ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα.

Είμαστε ιδιαίτερα αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται με ευκολία ως πιόνια που μεταφέρονται από εδώ και από κει χωρίς διάλογο και χωρίς ενδιαφέρον για την αναστάτωση που προκαλείται στις ζωές τους και στις οικογένειές τους.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική! Υπάρχουν και άλλα σχολεία στα οποία μετακινήθηκαν μαθητές και κόπηκαν τμήματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός και υπεραριθμίες χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Γνωρίζουμε, ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλείται να χειριστεί πολύπλοκα προβλήματα και να μεριμνήσει για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. Ωστόσο, οι θεσμικοί φορείς (Σύλλογοι Γονέων, Σχολικά Συμβούλια, Ένωση Γονέων, Δημοτική Επιτροπή Παιδείας κλπ) υπάρχουν ακριβώς για να συζητήσουν για την έγκαιρη εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα

Αν οι αρχές θεωρούν ότι οι φορείς λαϊκής συμμετοχής που προβλέπει ο νόμος είναι άχρηστοι, ας εισηγηθούν να τους καταργήσουν! Όσο όμως δεν καταργούνται, απαιτούμε να τους σέβονται

Οι οργανώσεις γονέων υπάρχουν για να ελέγχουν την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών μας και να συνεργάζονται με τις αρχές για τη λύση των προβλημάτων, διεκδικώντας και πιο δυναμικά, όταν χρειάζεται, από τους αρμοδίους να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν εκλεγεί ή τοποθετηθεί, δηλαδή να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και εν προκειμένω το συμφέρον των παιδιών μας.

Δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική του μέσου και της αδιαφάνειας.

Η έκταση του προβλήματος δεν μας είναι γνωστή και δεν ξέρουμε πόσες μεταφορές μαθητών έχουν γίνει και εάν έχουν επηρεαστεί και άλλες τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων για αυτό παρακαλούμε ενημερώστε ΟΛΟΥΣ τους γονείς να προχωρήσουν σε έλεγχο της εγγραφής των παιδιών τους στα σχολεία για να σταματήσουμε έγκαιρα τις αιφνιδιαστικές και αυθαίρετες μετακινήσεις.

Να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα με ενημέρωση και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμό και κρυφές συνεννοήσεις.

Η Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν Γραμματέας

Φ. Χάρη                                                                                               Δ.Γιαννάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου