ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ
Παράλληλα με την μικρή εκκλησία στη δεκαετία του 1950 ο Νίκος Πλέσσας, έβαλε στο νου του και το σχολείο. Ο Πλέσσας με τον Χρυσοχόου πήγαν στον τότε Υπουργό παιδείας Γεώργιο Ράλλη και του ζήτησαν να τους βοηθήσει. Τα χαρτιά για το σχολείο ήταν έτοιμα σε λίγες μέρες! Από τον Ράλλη τα πήγαν στα ανάκτορα, στον Βασιλέα Παύλο να τα υπογράψει με το φτερό, όπως θυμόταν ο κυρ Νίκος. Την άλλη μέρα πήγαν στο Εθνικό τυπογραφείο για να πάρουν το διάταγμα και εκεί τους βοήθησε ο τότε υπάλληλος Βασίλης Ασβέστης, ο γιος του οποίου, Δημήτρης Ασβέστης όσο ζούσε πρόσφερε τις υπηρεσίες του αγόγγυστα στους Συλλόγους, στην εκκλησία και σε όσους ζητούσαν τη βοήθειά του.
Με το διάταγμα στο χέρι ο Ν. Πλέσσας, βρίσκει και την πρώτη δασκάλα για το σχολείο, τη Νικολέτα από το Χαλάνδρι και την πλήρωναν οι Ανθουσιώτες με τις οικονομίες τους. Γραφικός είναι ο ερχομός της δασκάλας: Ηρθε με το λεωφορείο των Σπάτων ως τη στάση Χούντα και εκεί την περίμεναν μικροί και μεγάλοι για να την παραλάβουν, με ένα γαϊδουράκι! Έστρωσαν πάνω του ένα άσπρο σεντόνι και ο Πλέσσας σήκωσε τη δασκάλα στα χέρια και την έβαλε να καθίσει στο γαϊδουράκι. Σιγά σιγά ,ανέβηκαν το δρόμο κι έφθασαν στην πλατεία. Εκεί στη θέση παλιάς ταβέρνας ήταν η πρώτη αίθουσα του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου. Αργότερα έγινε εκλογικό κέντρο και τώρα πια σε αυτόν τον τόπο, βρίσκεται το mini market.
Ο χειμώνας βαρύς και η δασκάλα αναγκάστηκε να μείνει στην Ανθούσα που είχε αποκλεισθεί από τα χιόνια και να φιλοξενηθεί από την οικ. Του Ν. Πλέσσα.
Το μονοθέσιο σχολείο της Ανθούσας μεταφέρθηκε αργότερα σε χώρο πίσω από την εκκλησία και το ανέλαβε ο δάσκαλος κ. Γεωργάκης από τα Σπάτα μέχρι το 1964.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου