Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ανεμογεννήτρια χωρίς πτερύγια

Εγκαταστάθηκε τις προηγούμενες ημέρες έξω από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μεγάλο, περίεργο παράθυρο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πρώτη ανεμογεννήτρια χωρίς πτερύγια που, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, παράγει ενέργεια χωρίς κανένα – ορατό τουλάχιστον - κινητό εξάρτημα.
Ο EWICON (ηλεκτροστατικός μετατροπέας αιολικής ενέργειας) αναπτύχθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Mecanoo. Βασίζεται στην ιδέα ότι ηλεκτρικά φορτισμένα σταγονίδια ψεκάζονται προς το μεταλλικό πλαίσιο της γεννήτριας και χάρη στον άνεμο παράγουν ρεύμα, το οποίο μπορεί να διοχετευτεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Οι εμπνευστές της ανεμογεννήτριας χωρίς πτερύγια, οι οποίοι παρουσιάζουν την ιδέα τους σε βίντεο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο, παραδέχονται ότι ο EWICON βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Δεν έχουν γίνει γνωστές βασικές λεπτομέρειες γύρω από την ισχύ του, τις συνθήκες λειτουργίας του ή το κόστος του.
Ακόμη και σε επίπεδο concept, ωστόσο, οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο EWICON ανοίγει το δρόμο για νέου τύπου ανεμογεννήτριες που λύνουν κάποια από τα βασικά προβλήματα των συμβατικών κατασκευών. Καθώς δεν περιλαμβάνει πτερύγια, κανείς δεν μπορεί π.χ. να διαμαρτυρηθεί ότι κάνει θόρυβο ή ότι χαλάει το τοπίο. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς του, είναι πιο ανθεκτικός και δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση.
Παρότι η εμφάνισή του θα τον καθιστούσε ελκυστική εναλλακτική σε αστικά περιβάλλοντα, οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί της Mecanoo οραματίζονται ακόμη και υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούμενα από τέτοιες ανεμογεννήτριες. «Η κατασκευή αιολικών πάρκων στη θάλασσα θα μπορούσε να αποτελέσει αποδοτική λύση, γιατί τα πάρκα αυτά δεν θα ήταν ορατά» από τη στεριά, υποστηρίζουν.
Παρότι η εταιρεία είναι φειδωλή ως προς τα χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών της, φέρεται να έχει ήδη ενσωματώσει τους EWICON σε πρότζεκτ που υλοποιεί στο Ρότερνταμ.
naftemporiki.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου