Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΦάπα στα ακίνητα δια παντός

«Συνιδιοκτήτη» αποκτούν από το 2014 και στο εξής εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι κάθε χρόνο θα καλούνται να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα.

Το σχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών με πικρή γεύση καθώς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τον ετήσιο φόρο. Μάλιστα, υπάρχει η πρόβλεψη πως αν δεν πληρώνουν, δε θα μπορεί να γίνεται καμιά μεταβίβαση και θα πέφτουν πολύ βαριά πρόστιμα.

Σημαντικό είναι επίσης ότι ο φόρος θα πληρώνεται σε δόσεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσες, ενώ θα υπάρχει έκπτωση 1,5% για την εφάπαξ καταβολή του.
To υπουργείο καθορίζει το νέο φόρο επί των Τιμών Ζώνης κι όχι επί των αντικειμενικών αξιών στις οποίες υπάρχουν συντελεστές παλαιότητας ή ορόφου.
Στους κερδισμένους όσοι  έχουν μικρά ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική αξία έως 1.700 ευρώ/τ.μ. αλλά δεν έχουν άλλη περιουσία, οικόπεδο ή χωράφι. Αυτοί θα πληρώσουν μικρότερο φόρο απ' ότι πλήρωναν για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Στους μεγάλους χαμένους όσοι έχουν απρόσοδα ακίνητα αλλά και όσοι δεν έχουν σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο φόρος πλήττει καίρια εργολάβους με κλειστά και απούλητα διαμερίσματα και μεζονέτες καθώς και ιδιοκτήτες γραφείων και καταστημάτων που είναι ξενοίκιαστα επί χρόνια.

Σοκ φυσικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν μαντριά αλλά και για τους ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες καθώς θα φορολογηθούν οι θέσεις στάθμευσης,οι βοηθητικοί χώροι και οι πισίνες που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. 

Στο νέο φόρο υπάγονται όλα τα ακίνητα εκτός αυτών που ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα, ενώ προκειμένου για άλλους φορείς του Δημοσίου, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κ.λπ. είναι όλοι υποκείμενοι στο φόρο για ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Εξαίρεση αποτελούν μόνο ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο, χωρίς καμία αποζημίωση, ή θα έπρεπε να έχουν αποδεσμευτεί ή αποζημιωθεί για την απαλλοτρίωσή τους και το δημόσιο δεν το πράττει.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο με ελάχιστες απαλλαγές που θα χορηγούνται όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ιδιαίτερα αν έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, οπότε υπό προϋποθέσεις απαλλάσσονται ολοσχερώς του φόρου. Τα νομικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση, μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου.


Σημαντικό είναι επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν με μετρητά τον Ενιαίο Φόρο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν το σύνολο ή μέρος του οφειλόμενου φόρου με μεταβίβαση σε τρίτο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου. Ταυτόχρονα θα εκχωρούν στο ελληνικό Δημόσιο την απαίτηση καταβολής του τιμήματος ή μέρους του τιμήματος
Εξάλλου απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίου χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού πληρωμής του φόρου. Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες που παραβαίνουν την ρύθμιση αυτή τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Πηγή: RE+D Magazine
24-10-2013, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου