Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Πως να ντύνετε τα παιδάκια όταν κάνει κρύο

 Έρχεται κύμα ψύχους και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από αυτόν τον χιονιά. Πάνε σχολείο, βγαίνουν έξω, παίζουν ιδρώνουν, ξαναμπαίνουν μετά κάπου ζεστά. Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν πως πρέπει να ντύνουν τα παιδιά τους σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, γιατί το κρύωμα και οι ασθένειες καραδοκούν...

Οι γονείς λοιπόν αναρωτιούνται (ειδικά οι νέοι γονείς) “πως να ντύσω το παιδί μου όταν έχει κρύο; Να το ντύσω βαριά; Να το ντύσω σαν ...κρεμμύδι; θα το προστατεύσω ή θα ιδρώνει και θα αρρωστήσει;”. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να ντύνετε τα παιδιά σας όπως η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει:

- Ο πρώτος κανόνας που αναφέρουν είναι το απλό +1. Δηλαδή ότι και όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.

- Τα λίγα χοντρά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο όσο τα πολλά και ελαφριά. Το κρύο φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα από το κορμί να χαθεί.

- Έτσι ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορούμε να του φορέσουμε κατάσαρκα, ένα ή δυο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκι ή κοντομάνικο, και από πάνω το πουκαμισάκι του, ή την μπλουζίτσα του, το πουλοβεράκι του και μετά το μπουφάν του.

- Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να βάλει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χεράκια του για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί που να προστατεύει και τα αυτιά, είναι απαραίτητο. Ειδικά τα αυτιά όχι τόσο για να μην κρυώσουν ή να πάθει ωτίτιδα (είναι λοίμωξη) αλλά για να μην παγώσουν (τα αυτιά).

Και ναι λοιπόν δεν είναι απαγορευτικό να βγάζουμε τα παιδιά μας έξω με το κρύο αρκεί να τα έχουμε ντύσει... με “έξυπνο” τρόπο και όχι με 10 μπλούζες χοντρές και 2 παντελόνια. Εξάλλου οι παιδίατροι συμφωνούν ότι τις μέρες που κάνει κρύο τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν όταν είναι συνέχεια σε κλειστούς χώρους παρά να βγουν έξω, αρκεί όπως είπαμε να έχουν ντυθεί με έξυπνο τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από το δριμύ ψύχος. Ειδικά τα παιδάκια που είναι κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να κάθονται επί μακρόν και να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού τους και το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.

Αναδημοσίευση από: IATROPEDIA  28-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου