Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ιλαρά

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και   εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται.Από εκεί μεταφέρεται στο αίμα και σε άλλα όργανα.

Διακρίνεται σε 3 στάδια της νόσου:
1. το πρόδρομο (καταρροϊκό), με διάρκεια 2-4 ημέρες, και συμπτώματα πυρετού έντονης καταρροής, βήχα, επιπεφυκίτιδας και φωτοφοβίας
2. το εξανθηματικό με διάρκεια 5-6 ημέρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από ερυθρό εξάνθημα που γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα και
3. το στάδιο της αποδρομής όπου ο πυρετός σταδιακά υποχωρεί μαζί με το εξάνθημα.
Οι πιθανές επιπλοκές συνήθως αφορούν το πεπτικό, αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα και περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως  διάρροια, πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, και οξεία εγκεφαλίτιδα.


Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά πιο σοβαρά από τα παιδιά.                                           
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη, η οποία σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, και χαμηλού βάρους  γέννησης νεογνό.
Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών: οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και  σπανιότερα διάρροια, μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.
Στις αναπτυγμένες χώρες μόνο το 1-2% των κρουσμάτων καταλήγει σε θάνατο, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η θνητότητα αγγίζει το 25%.
Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών.                                                                                               Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει  σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά την αποχώρηση του ασθενούς.
Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων  (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί).                                                 Η μετάδοση γίνεται 4 μέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 μέρες μετά.
Πρόσφατα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-17 έχουν  καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη της Ευρώπη και 41 θάνατοι.                                                                                                                   Μέχρι 17-9-2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί  160 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα  25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά.
 Η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμοί), αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα   για τον έλεγχο της νόσου.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, πριν την καθιέρωση του εμβολιασμού, νοσούσε περίπου το 90% του πληθυσμού ως την ηλικία των 15 ετών.  Μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, μειώθηκε η επίπτωση της νόσου έως 98%.Κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2013,ο εμβολιασμός έναντι της ιλαράς είχε ως αποτέλεσμα την πρόληψη 15.6 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως.
Παρά την εφαρμογή εμβολιασμού έναντι της ιλαράς σε πολλές χώρες του κόσμου, ο στόχος του ΠΟΥ για εξάλειψη της ιλαράς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Μετά την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας,    η νόσος αυτή αποτελεί τον επόμενο στόχο.
Ασφαλείς από την ιλαρά θεωρούνται όσοι ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
1. Άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της ιλαράς και είναι:
- Παιδιά σχολικής ηλικίας
- Ενήλικες που βρίσκονται σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι φοιτητές ή αυτοί που ταξιδεύουν συχνά.
2. Άτομα που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της ιλαράς και είναι:
- Παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Ενήλικες που δεν θα βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της ιλαράς
- Άτομα με εργαστηριακές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν νοσήσει από ιλαρά κάποια στιγμή στη ζωή τους
- Άτομα με επιβεβαιωμένη ανοσία στην ιλαρά
- Άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1957
Σήμερα, τα έκτακτα μέτρα που συστήνονται είναι:
α) Άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) όλων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με την μορφή μονοδύναμου  ή   μικτού εμβολίου MMR).                                            
β) Έκτακτα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης, του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών  και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή σε περίπτωση υψηλού κινδύνου μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η δόση.
Το εμβόλιο MMR είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκόσμια.                                                                            Εφιστούμε την προσοχή στους γονείς ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και ότι θα πρέπει να έχουν κλειστά τα αυτιά τους στις «σειρήνες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Όλοι οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μεγαλύτερα παιδιά να ελέγξουν τις αμέσως επόμενες μέρες τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών  τους στον παιδίατρό τους.
Το εμβόλιο MMR χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους   από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.
Πηγες ΙΣΛ, ΚΕΕΛΠΝΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ιλαρα ΚΕΕΛΠΝΟ Λοίμωξη ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ

Διαχωρισμός ογκωδών απορριμμάτων από τα κλαδιά.
Αγαπητοί συνδημότες, 
Η διατήρηση και καθαριότητα του αστικού μας περιβάλλοντος, είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Ο Δήμος μας, με σταθερή την προσήλωση του τα τελευταία χρόνια στην προστασία και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλει ουσιαστικά στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.
Ο Δήμος μας κινούμενος στα παραπάνω πλαίσια, παρακαλεί τους δημότες και τους κατοίκους, να εναποθέτουν τα ογκώδη οικιακά απορρίμματα (στρώματα, έπιπλα κλπ), ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ από τα κλαδέματα δέντρων, γιατί τα τελευταία αξιοποιούνται ως λίπασμα.
Αντίθετα τα ογκώδη οικιακά απορρίμματα, όταν είναι ανανεμιγμένα με κλαδιά ΔΕΝγίνονται δεκτά για απόρριψη στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος ΔΕΝ περισυλλέγει οικοδομικά απόβλητα (μπάζα). Η ευθύνη απομάκρυνσης και απόρριψης τους γίνεται από τον παραγωγό τους σύμφωνα και με τις διατάξεις του κανονισμού καθαριότητας.
Με το παρόν ενημερωτικό δελτίο, ευελπιστούμε να θέσουμε από κοινού τις βάσεις για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας, δημιουργώντας μαζί τον ιδανικό τόπο για τα παιδιά μας, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική διαπαιδαγώγησή τους.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Πολιτιστική Εκδήλωση Σάββατο 23 Σεπτ για τις 3 Δ.Ε του Δήμου Παλλήνης.

«ΑΝΘΟΥΣΑ-ΓΕΡΑΚΑΣ- ΠΑΛΛΗΝΗ «ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ- ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ» - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού-Πολιτισμού-Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης και ο Δήμος Παλλήνης σας προσκαλούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα με αφορμή την εκδήλωση: «ΑΝΘΟΥΣΑ-ΓΕΡΑΚΑΣ- ΠΑΛΛΗΝΗ «ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ- ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ»Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία των τριών Δημοτικών Ενοτήτων :
18.30 - Εγκαίνια έκθεσης « Ιστορική αναδρομή» - φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία, προβολές
19.30- Έναρξη εκδήλωσης – Παρουσίαση των τριών Δημοτικών Ενοτήτων
Διάρκεια έκθεσης: από 23/9 έως 29/10
Καθημερινές: 9.00-17.00
Διοργανωτές : Δήμος Παλλήνης, Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανθούσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρακα « Η ΠΗΓΗ», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παλλήνης « Ο Παλληνεύς»

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα ατομικά δελτία δωρεάν εισόδου θα δωθούν μισή ώρα από την έναρξη των εγκαινιών (18:00).
Επισημαίνεται ότι στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη η είσοδος πραγματοποείται με τη προσφορά τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 301

ΑΠΟ «ΠΕΝΤΕΛΗ – ΣΤ. ΠΑΛΛΗΝΗ – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ γΓΕΡΑΚΑ                                         ΣΕ    " ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ" .

Δημοσιεύουμε  το Δελτίο τύπου του Δήμου μας
Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Δήμος Παλλήνης προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με υπεύθυνο και έγκυρο τρόπο εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο τύπου:
Μετά από συνεχείς προσπάθειες και συντονισμένες παρεμβάσεις στον ΟΑΣΑ, η Δημοτική Αρχή της Παλλήνης, κατάφερε να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην Λεωφορειακή Γραμμή 301 και η ονομασία της λεωφορειακής γραμμής να τροποποιηθεί σε 301 " ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΑΝΘΟΥΣΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ " για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Παλλήνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παρατηρήσεις του επιβατικού κοινού, και εργαζομένων στον Ο.ΣΥ. ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες).
Η προσπάθεια συνεχίστηκε μετά την επιστολή (αρ. πρωτ. 14586) του Δημάρχου Παλλήνης κ. Α. Ζούτσου στις 7-4-2017 και συντονίστηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Θ. Σταματίου και τον πρώην Αντιδήμαρχο, Δημοτικό Σύμβουλο Α. Μαντζώρο.
Ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης έχει ορισθεί η 1-10-2017.
Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση με τις ώρες των δρομολογίων. 
Σύντομα επίσης αναμένεται να δοθεί λύση και για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιοχής Πηγάδια Ανθούσας.

Οι κάτοικοι της περιοχής ΠΗΓΑΔΙΑ περιμένουν να δοθεί  λύση στην πρότασή τους για τη μεταφορά της ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ του 324 στην οδό ΜΕΣΣΗΝΗΣ στα ΠΗΓΑΔΙΑ καθότι θα εξασφαλιστεί  σταθερή συγκοινωνία ιδιαίτερα στη κάθοδο και ανταπόκριση/ μετεπιβίβαση στα ΜΣΤ ( ΜΕΤΡΟ & ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ) Ως και στη Λεωφορειακή  γραμμή κορμού Α-5, με όλες τις καιρικές συνθήκες ,χιόνι, παγετός κτλ .

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν, σε βάρος των τραπεζών και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα» αναφέρουν νομικοί με γνώση της τραπεζικής πραγματικότητας.

Παράλληλα τονίζουν οι ίδιες πηγές «δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες».

Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος Νοεμβρίου 2017, ενώ όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται και βέβαια όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται.

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών γύρω από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους πλειστηριασμούς γενικότερα δίνουν οι ιδιες πηγές νομικών με γνώση της τραπεζικής πραγματικότητας.

1. Πότε γίνεται πλειστηριασμός.
Ο πλειστηριασμός εδώ και 150 χρόνια είναι η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται για την είσπραξη ενός χρέους όταν ο οφειλέτης δεν εξυπηρετεί οικειοθελώς τις υποχρεώσεις του. Πλειστηριασμό δεν κάνουν μόνον οι Τράπεζες ή το Δημόσιο, αλλά και οι ιδιώτες για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Είναι μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων, που όμως αποτελεί το έσχατο μέσο, και το χρησιμοποιούν οι δανειστές μόνο όταν έχει αποκλειστεί κάθε περιθώριο να βρεθεί λύση, και αυτό συμβαίνει κατά κανόνα επειδή ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος. Διασφαλίζει το δανειστή, αλλά και τους συνεπείς δανειολήπτες.

2.Πώς εξασφαλίζεται ο οφειλέτης ότι είναι νόμιμη η διαδικασία του πλειστηριασμού;
Καταρχάς για να γίνει πλειστηριασμός θα πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποιος οφείλει συγκεκριμένο ποσό και ότι αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις: Η Τράπεζα ή οι ιδιώτες, πριν κάνουν πλειστηριασμό, πρέπει να έχουν δικαστική απόφαση ή δικαστική διαταγή, που να δέχεται ότι ο οφειλέτης χρωστάει. Δεν μπορούν να κινηθούν αυθαίρετα. Για να εκδοθεί αυτή η δικαστική απόφαση ή η δικαστική διαταγή έχει προηγουμένως λάβει έγκαιρα γνώση ο οφειλέτης ώστε να μπορεί να υπερασπίσει αποτελεσματικά τη θέση του. Δεν γίνεται ο πλειστηριασμός ξαφνικά. Συνήθως, πριν γίνει ο πλειστηριασμός περνάει ένας τουλάχιστον χρόνος, για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή η διαταγή πληρωμής. Στο διάστημα αυτό ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρωστάει ή ότι χρωστάει λιγότερο, και αν το αποδείξει και τον δικαιώσει το δικαστήριο, τότε δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό. Αν όμως οφείλει, τότε στο διάστημα αυτό μέχρι να εκδοθεί η απόφαση και να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να ζητήσει ρύθμιση των υποχρεώσεών του και να αποφύγει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού. Επίσης, και σε όλη τη διάρκεια της αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή από την ειδοποίηση, την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, πάλι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 8 τουλάχιστον μηνών. Δηλαδή με βάση το δικαστικό μας σύστημα και όλες τις εγγυήσεις που υπάρχουν, ένας οφειλέτης έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του (γύρω στο 1,5 έτος) για να επεξεργαστεί λύσεις. Μπορεί επίσης να ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρωθεί η εκτέλεση εάν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό ή και τυπικό λάθος από το δανειστή. Η Ελλάδα διαθέτει ένα δικαστικό και νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει πλήρως τους οφειλέτες. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει πλειστηριασμός χωρίς προηγούμενη δικαστική κρίση που θα κρίνει ότι κάποιος οφείλει και θα επιτρέπει τον πλειστηριασμό. Πρέπει σε όλους να είναι σαφές ότι για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όχι μόνο τα περιθώρια συζήτησης, αλλά και κάθε άλλης λύσης από το ίδιο το δικαστήριο. Όταν υπάρχει μία δικαστική απόφαση που λέει ότι κάποιος χρωστάει και πρέπει να πληρώσει δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

3. Υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστεί ένας οφειλέτης και να δει ξαφνικά ότι χάνει το σπίτι του στον πλειστηριασμό;
Σε καμία περίπτωση. Όπως ήδη διευκρινίσαμε για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό χρειαζόμαστε ή δικαστική διαταγή ή δικαστική απόφαση. Και πριν αυτές εκδοθούν ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση. Εκτός από τη δικαστική διαδικασία έχει και η διαδικασία του πλειστηριασμού πολλά στάδια. Όπως είπαμε χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1,5 έτος κατ' ελάχιστον για να φτάσουμε στη διενέργεια πλειστηριασμού. Εκτός από τη δικαστική διαδικασία, εδώ και 3 χρόνια οι τράπεζες πρέπει - πριν καν φτάσουν σε δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων - να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση ή διαταγή πληρωμής, να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση σε συνεργασία με το δανειολήπτη. Και αυτή η διαδικασία θέλει ένα τουλάχιστον χρόνο. Δηλαδή από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Τράπεζα να προχωρήσει σε πλειστηριασμό χρειάζεται συνολικά 2 έως 2,5 χρόνια. Τα 2,5 αυτά χρόνια ο οφειλέτης ξέρει ότι έχει οφειλές και πρέπει να ανταποκριθεί και να τις ρυθμίσει. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν αιφνιδιάζεται από τον πλειστηριασμό.

4.Πλειστηριασμό κάνουν μόνο οι Τράπεζες;
Όχι όσοι είναι δανειστές κάνουν πλειστηριασμό: Και επιχειρηματίες, και ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ένα σπίτι ή ένα μαγαζί σε κάποιον και έχουν να εισπράττουν χρωστούμενα ενοίκια από αυτόν, και ένας εργαζόμενος που θέλει να εισπράξει τις δεδουλευμένες αποδοχές του ή την αποζημίωση από τον εργοδότη. Βέβαια κατά κανόνα πλειστηριασμούς κάνουν οι μεγάλοι δανειστές, όπως είναι το Δημόσιο, οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, οι τράπεζες, γιατί συνήθως έναντι αυτών υπάρχουν υποχρεώσεις. Ο νόμος είναι γενικός και ισχύει για όλους. Δεν ξεχωρίζει μικρούς και μεγάλους δανειστές ή οφειλέτες.

5. Χρειαζόμαστε τον πλειστηριασμό;
Ναι τον χρειαζόμαστε, για όλους εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία, και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Γιατί όσοι ανταποκρίνονται, επιδιώκουν να βρουν μια λύση με το δανειστή τους και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βέβαια για να γίνει πλειστηριασμός ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει κάποια περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, μετοχές ή μετρητά. Η λογική είναι ότι δεν μπορείς να χρωστάς, να μην ανταποκρίνεσαι στα χρέη σου και να διατηρείς τα περιουσιακά σου στοιχεία. Αυτό δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και είναι άδικο. Λ.χ. εάν κάποιος δεν έχει ιδιοκτησία και νοικιάζει ένα σπίτι για να μείνει, εάν δεν πληρώσει 3-4 ενοίκια κινδυνεύει με έξωση. Δεν γίνεται κάποιος να έχει αποκτήσει στέγη με δανεικά και να λέει ότι δεν πληρώνει. Είναι θέμα κοινωνικής ισότητας.

6. Γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια είμαστε τόσο αρνητικοί με τους πλειστηριασμούς;
Από το 2008 και μέχρι τέλη του 2014 ο νόμος δεν επέτρεπε τον πλειστηριασμό για ορισμένα χρέη (λ.χ. μέχρι 200.000 ευρώ και μάλιστα ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) ή επιχειρήσεις Και αυτό έγινε για να προστατευθούν όσοι είχαν ανάγκη, πραγματική ανάγκη. Παράλληλα, όμως, κανένας νόμος δεν είπε ότι δεν θα πληρώνουν, έστω με ρυθμίσεις οι οφειλέτες. Η λογική του νόμου για την απαγόρευση του πλειστηριασμού δεν ήταν προφανώς να χαριστούν τα χρέη (γιατί αυτό δεν γίνεται, χωρίς να επιβαρύνουμε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες, ή φορολογούμενους) η λογική του νόμου ήταν να δοθεί μία χρονική άνεση και ανάσα στους δανειολήπτες, ώστε να μπορέσουν προστατευμένοι να καταλήξουν σε μια ρύθμιση. Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτός ο σκοπός του νόμου παρερμηνεύθηκε. Οι δανειολήπτες πίστεψαν ότι δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους. Και αυτό είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης:

οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά,
νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και
υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη.
Τελικά, το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι.

7. Τι αλλάζει με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.
Όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός. Αντί να πηγαίνει ο συμβολαιογράφος στο Ειρηνοδικείο, όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με ένα τρόπο δίκαιο και αδιάβλητο. Παντού γίνεται αυτό στην Ευρώπη.. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αποτελεί τη μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή. Εξάλλου είναι δυνατό (το επιτρέπει ρητά ο νόμος) ο δανειστής τελικά να επιλέξει το φυσικό πλειστηριασμό.

8. Περιορίζονται και θίγονται τα δικαιώματα του δανειολήπτη με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό;
Καθόλου. Όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται. Η διαδικασία πριν τον πλειστηριασμό είναι η ίδια. Πάλι χρειάζεται δικαστική απόφαση, ή δικαστική διαταγή, που θα βεβαιώνει την ύπαρξη και το ύψος του χρέους, πάλι ο οφειλέτης ενημερώνεται, πάλι πριν τις δικαστικές ενέργειες και την καταγγελία του δανείου ακολουθείται από την τράπεζα ο κώδικας δεοντολογίας, ώστε να δούμε εάν ο δανειολήπτης είναι ή δεν είναι συνεργάσιμος και θέλει να κάνει κάποια ρύθμιση, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες. Σε αυτό το στάδιο αυτό που εξετάζεται κυρίως είναι αν πρόκειται για ένα δανειολήπτη που πράγματι βρέθηκε σε δυσκολία λόγω της κρίσης, της μείωσης του μισθού και του εισοδήματός του. Δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση.

9. Ο φυσικός πλειστηριασμός όμως μέχρι τώρα γινόταν μία φορά την εβδομάδα, ενώ ο ηλεκτρονικός θα γίνεται τρεις. Δεν επιταχύνεται έτσι η διαδικασία; δεν αυξάνει ο αριθμός των πλειστηριασμών;
Πράγματι με τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα διεξάγονται πιθανότατα να αυξηθεί. Πρέπει, παρόλα αυτά να διευκρινιστούν τα εξής: Όπως ήδη τονίστηκε πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, προηγούνται η διαδικασία του κώδικα δεοντολογίας και η δικαστική διαδικασία και εκεί κρίνεται εάν τελικά υπάρχει απαίτηση και πρέπει να κινηθεί η αναγκαστική διαδικασία είσπραξης. Ο πλειστηριασμός με βάση το νόμο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα δανειολήπτη ξεχωριστά, δεν ενδιαφέρει αν θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα. Η κατοχύρωση του δανειολήπτη είναι ο νόμος που δεν επιτρέπει να γίνει πλειστηριασμός πριν περάσουν 7 μήνες από την κατάσχεση. Εξάλλου πρέπει να είναι γνωστό ότι ακόμη και την ίδια τη μέρα του πλειστηριασμού ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την υποχρέωσή του και να αποτρέψει τον πλειστηριασμό. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να αποφύγει έως την ύστατη στιγμή τον πλειστηριασμό με την κατάλληλη ρύθμιση. Ο πλειστηριασμός είτε είναι φυσικός, είτε είναι ηλεκτρονικός αποτελεί την ύστατη λύση.

10. Πότε θα γίνουν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;
Ο νόμος για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό άρχισε να ισχύει τυπικά την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα αφορά κατά κύριο λόγο όσες διαδικασίες ξεκινήσουν με κατάσχεση μετά την ημερομηνία αυτή. Και πάλι, όμως, διευκρινίζεται ότι ο δανειστής μπορεί να επιλέξει από την αρχή τη διαδικασία και να γνωστοποιήσει στο δανειολήπτη ότι επιλέγει τον ηλεκτρονικό έναντι του φυσικού πλειστηριασμού. Ο νόμος επιτρέπει ρητά όμως να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για παλιές διαδικασίες, δηλαδή για κατασχέσεις που είχαν γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Αλλά και πάλι ο οφειλέτης θα λάβει επίσημη ειδοποίηση από τις τράπεζες. Πρακτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί δεν μπορούν να γίνουν πριν το τέλος Νοεμβρίου 2017.

11. Είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων;
Μέχρι την έναρξη της κρίσης η είσπραξη των δανείων σε καθυστέρηση και η αξιοποίηση της υποθήκης και της προσημείωσης που είχαν οι τράπεζες σε εξασφάλιση των δανείων τους γινόταν ομαλά και ουδέποτε απασχόλησε η διενέργεια πλειστηριασμών, γιατί πάντα υπήρχαν οι εγγυήσεις που υπάρχουν και σήμερα, ότι δηλαδή για να φτάσουμε στον πλειστηριασμό, ο οφειλέτης ήταν συστηματικά ασυνεπής και πάντα υπήρχε η ασφάλεια της δικαστικής κρίσης. Μετά την έναρξη της κρίσης, τα πολλά και μακρόχρονα προγράμματα προστασίας του νόμου δεν έδωσαν ανακούφιση μόνο σε πράγματι αδύναμες ομάδες πολιτών (που πάντα τους προστατεύουν τα ίδια τα δικαστήρια), αλλά έδωσε και άλλοθι μη εξυπηρέτησης σε ομάδες πολιτών και επιχειρήσεων, που ενώ μπορούσαν έστω με κάποια ρύθμιση να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους, αδιαφόρησαν παντελώς. Για όλους αυτούς τους λόγους ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει κυριολεκτικά πνίξει την οικονομία. Όσο δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια τόσο δεν μπορεί να δοθεί νέα ρευστότητα σε συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις, που παρά την κρίση με προσωπικές τους θυσίες εξυπηρετούν τα χρέη τους. Είναι λοιπόν ζήτημα κοινωνικής ισορροπίας και δικαιοσύνης η είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

12. Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία;
Από το 2010 ισχύει ο ν. 3869 (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη), που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους ιδίως δάνειο, να ζητήσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους από το Δικαστήριο. Και πάλι ο δανειολήπτης δεν απαλλάσσεται, ούτε και προστατεύεται ένα πολυτελές ακίνητο. Απλώς, το δικαστήριο παρεμβαίνει και δίνει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής του στεγαστικού δανείου, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στην εν γένει κατάσταση του δανειολήπτη, όπως επίσης και στην αξία του ακινήτου. Πολλές φορές τα δικαστήρια απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις γιατί διαβλέπουν ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί δεν εξυπηρετεί το δανεισμό του. Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και με το νόμο αυτό δεν προστατεύονται όσοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν αλλά πράγματι οι ευπαθείς ομάδες.

13.Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχουν θέσει οι τράπεζες;
Οι Τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες. Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, σε βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη , ή πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση ενώ χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.
πηγή:https://www.b2green.gr/el/post/50010/

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία Ανθούσας

Αποσπάσματα από την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο Καθίδρυμα Οικουμενικού Πατριαρχείου,εκκλησία Αγίας Σοφίας, Ιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ερυθρών κ. Κύριλλου , εκπροσώπου του Πατριάρχη  Βαρθολομαίου.







ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ στον πανηγυρικό Εσπερινό -Αγία Σοφία Ανθούσας.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΑΥΤΗΣ


Το καθίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται στην πόλη μας  είναι αφιερωμένο  στην Αγία μεγαλομάρτυρα Σοφία και στις  θυγατέρες αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, εορτάζει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και το εορταστικό πρόγραμμα της Ιεράς Πανηγύρεως  έχει ως ακολούθως:



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ


ΣΑΒΒΑΤΟ  16-9-2017

18:30      ΜΕΓΑΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΛΕΙΤΑΝΕΥΣΗ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ    20 – 9 – 2017

08:00      ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ
( Μετά το πέρας ,παράθεση κεράσματος)

19:00      ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

  ΘΑ ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ



Ο αύλειος χώρος του Δημοτικού σχολείου μας πλημμύρισε , σήμερα στις 08:300 το πρωί για τον καθιερωμένο Αγιασμό , από τα ΄΄πουλάκια΄΄ που επέστρεψαν  στη φωλιά τους μαζί με τα πρωτάκια και προνήπια που με τις χαρούμενες φατσούλες  και  τις φωνούλες τους μας γέμισαν αισιοδοξία και ελπίδες για το μέλλον.  

Το καλωσόρισμα έγινε από  τη νέα Διευθύντρια κ Αιμιλία Ριμπά και ο Αγιασμός τελέστηκε από τον π. Ιωάννη που εκτός από τις ευχές του διάβασε και τις ευχές του Μητροπολίτη μας Νικολάου(παρατίθενται στο τέλος), παρουσία του Αντιδημάρχου  Μπάρπα Ι  που μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου, του προέδρου της  Δ.Ε  Δρακόπουλου Π,  των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών.


Στη συνέχεια στις 09:30 έγινε ο Αγιασμός και στο Γυμνάσιο παρουσία των παραπάνω εκπροσώπων και του συμπολίτη μας Δημοτικού Συμβούλου ,πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ Λιακόπουλου Αγγ.

Το καλωσόρισμα έγινε από τη Διευθύντρια του Γυμνασίου  κ Χριστίνα Αναστασίου , ο Αγιασμός τελέστηκε από τον π. Ιωάννη που διάβασε τις ευχές του Μητροπολίτη μας και ευχές απεύθυναν οι παρόντες τοπικοί άρχοντες


Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά στους Καθηγητές τους δασκάλους τους γονείς και ειδικά στα παιδιά. ..τα παιδιά μας το μέλλον μας!!! 
----------------------------------------------------------------------------
Παρατίθεται το ΜΗΝΥΜΑ του Μητροπολίτη μας.

Σπάτα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
Μ Η Ν Υ Μ Α
Προς τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων τους γονείς και καθηγητές
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής με την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων,
Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους και τον καθιερωμένο αγιασμό, εύχομαι σε όλους σας να έχετε μια καλή και ευλογημένη χρονιά.
Σήμερα, καθώς αρχίζουν τα μαθήματα, όλων τα μάτια είναι καρφωμένα επάνω σας. Οι γονείς σας στηρίζουν τις ελπίδες τους στο σχολείο, οι δάσκαλοί σας χαίρονται που σας ξανασυναντούν, οι εκπρόσωποι της πολιτείας αναλογίζονται τις ευθύνες τους απέναντί σας, η Εκκλησία τέλεσε τον αγιασμό, θέλοντας να έχετε τον φωτισμό του Θεού στον αγώνα σας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μιλούν για σας, στη Βουλή διεξάγονται έντονες συζητήσεις για σας. Όλοι φαίνεται πως θέλουν το καλό σας. Λίγοι όμως το υπηρετούν.
Είναι τόσο σημαντικό θέμα η μόρφωσή σας που θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να είναι το πρώτο υπουργείο από όλα. Όπως καταλαβαίνετε, από την επιτυχία σας στο σχολείο καθορίζεται το μέλλον σας. Από το είδος όμως της εκπαίδευσής σας καθορίζεται και το μέλλον της πατρίδας μας και η ευημερία της κοινωνίας μας. Γι’  αυτό και θέλουμε στο σχολείο όχι μόνο να γεμίσετε το μυαλό σας με γνώσεις, αλλά κυρίως την καρδιά σας με αγάπη, πίστη, αρετές και ιερές αξίες.
Εγώ σαν ο Επίσκοπος της περιοχής μας, ένα πράγμα έχω να σας πω∙ αν μάθετε όλα τα μαθήματά σας και λύνετε όλες τις ασκήσεις σας, και είστε πρώτοι στα ηλεκτρονικά παιγνίδια, αλλά δεν μάθετε τί είναι ο Θεός και πώς κανείς τον πλησιάζει, τότε έχετε αποτύχει. Για τον λόγο αυτόν, το πιο σημαντικό μάθημα στο σχολείο σας είναι τα θρησκευτικά και η πιο σπουδαία ώρα είναι η ώρα της προσευχής. Αν αυτά δεν γίνονται σωστά, τότε δεν είναι καλό το σχολείο. Αν αυτά γίνονται όπως πρέπει τότε το σχολείο σας αξίζει.
Προσωπικά, είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αν με καλέσετε ευχαρίστως να σας επισκεφθώ∙ αν πάλι θέλετε να έρθετε εσείς κοντά μου, σας περιμένω με ανοιχτή την αγκαλιά είτε στα Σπάτα, είτε στο Επισκοπείο του Λαυρίου, είτε σε κάποιο από τα όμορφα μοναστηράκια μας είτε σε ένα από τα πανέμορφα ξωκλήσια της περιοχής μας ή όπου αλλού νομίζετε.
Να έχετε την ευλογία του Θεού, παιδιά, και ο Θεός να φωτίζει τους γονείς και τους δασκάλους σας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚ

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Για τον Άγιο Χρυσόστομο τον Επίσκοπο Σμύρνης του 1922

(Λίγα λόγια από καρδιάς της συμπολίτισσας συγγραφέως Μαρίτσας Σαρρή - Σπύρου.)

  « Η Σμύρνη δεν έχει πόδια να σταθεί και να περπατήσει χωρίς τον τελευταίο της Επίσκοπο, τον σημερινό
Άγιο  Χρυσόστομο. Ο πολύπλευρος αγώνας του για την Εκκλησία, για το ποίμνιο, για το έθνος, επισφραγίσθηκε με την υπέρτατη θυσία της ζωής του. Νεκρός, άταφος, δεν χρειάστηκε τάφο γιατί ζει και θα ζει αιώνια στις καρδιές των Πανελλήνων!»

Η επίσημη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο το μήνα Σεπτέμβρη, την Κυριακή πριν την ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Στις  14 Σεπτεμβρίου, με την ύψωση του τιμίου Σταυρού, μνήμη ποιούμε, της μικρασιατικής καταστροφής!
Ο Σταυρός από κατάρα, με την σταύρωση του Χριστού έγινε ευλογία και καμάρι όσων τον φορούν πάνω τους και, κυρίως όσων τον σηκώνουν στην πλάτη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922, ανήμερα του Σταυρού, οι καμπάνες στα γύρω νησιά κτυπούσαν χαρούμενα και μόνο στη Σμύρνη σώπαιναν . Σώπασαν οι καμπάνες για ν’ακουστούν τα κλάματα των παιδιών  και τα βογγητά των μεγάλων. Τέτοιο βαρύ Σταυρό σήκωσαν το 1922 οι Έλληνες της Μ. Ασίας, τόσο αυτοί   που άφησαν τα κόκαλά τους στη γη της Ιωνίας, όσο κιαυτοί που ξενιτεύτηκαν.
Αυτοί οι κατατρεγμένοι αρχοντάνθρωποι της Μικρασίας, έχοντας στην πλάτη το Σταυρό τους πορεύτηκαν με αξιοθαύμαστη συμπεριφορά.
Το βράδυ έκλαιγαν τους νεκρούς τους και τους χαμένους θησαυρούς τους, αλλά τη μέρα έδεναν τη μέση τους με κεντημένα χαμόγελα στη ζώνη, και κερνούσαν τον κόσμο καλημέρες. Στάθηκαν στα πόδια τους αδιαφορώντας γιαυτούς που τους έκριναν λάθος. Προχωρούσαν και μοίραζαν απλόχερα τις γνώσεις τους και τον πολιτισμό που είχαν στην ψυχή τους. Διπλασίαζαν το τάλαντο που τους είχε δώσει ό Θεός ̇ δεν κρατούσαν κακία σε κανένα, γιατί η μοναδική τους έγνοια ήταν να διαφυλάξουν την οικογένεια, να διατηρήσουν την πίστη τους και να κλείσουν τα μάτια αυτών που δεν άντεχαν τον ξεριζωμό και τις κακουχίες. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, κέρδισαν την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου. Εμείς οι απόγονοι εκείνων, δεν τους ξεχνάμε γιατί αυτοί κάνανε περήφανη την Ελλάδα με τον πολιτισμό που της φέρανε (τις γνώσεις τους και την εργατικότητά τους). Αλλά,  και αυτοί που οι ρίζες τους δεν είναι απέναντι, έχουν κάνει την ιστορία μας και δική τους!   Έτσι όλοι μαζί προσκυνούμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τιμούμε τη μνήμη
των Ελλήνων της Μ. Ασίας δίνοντας στους προγόνους μας την υπόσχεση ότι θα διατηρήσουμε ακεραία την παραδοσιακή μας ταυτότητα, ώστε το Έθνος μας -για το οποίο είμαστε περήφανοι- να μη κινδυνεύει για κατάρρευση της οντότητάς του με τη χαλάρωση και την πίεση των ξένων επιδράσεων.   Αιωνία τους η μνήμη ! 


Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Οι εγγραφές των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας, για την Σχολική χρονιά 2017 - 2018, θα γίνουν στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρες από 09:00 έως 13:30 στο σταθμό εγγραφής όπως έχει ανακοινωθεί στη λίστα με τα αποτελέσματα.

Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ:
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ
ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΕΩΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Π.

ΦΩΤΙΟΣ ΑΒΑΡΚΙΩΤΗΣ