Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Την ανεξαρτητοποίησής της ανακοίνωσε στην πρώτη για το 2018 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης η κ Ειρήνη Κουνενάκη


Στην Πρώτη για το 2018, Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης την Τρίτη 23-12017, μετά την κοπή της πίτας και την ανταλλαγή των ευχών ο Δήμαρχος ανακοινώσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή του κεντρικού και του δευτερεύοντος δικτύου ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ και Δήμου, αντίστοιχα, καθώς και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.  https://youtu.be/MOwDQ5MOzq4 .
Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία  εξέτασης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, σε μια κυρίως τεταμένη κατάσταση  σαν προμήνυμα επερχόμενης καταιγίδας.

 Πράγματι  όταν έλαβε το λόγο η κ Ειρήνη Κουνενάκη μετά την ολοκλήρωση των προ ημερησίας διατάξεως συζητηθέντων θεμάτων, ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από τη Δημοτική παράταξη ΄΄Μια Πόλη για όλους, επικράτησε ΄΄σιγή ασυρμάτου΄΄ με ανάμικτα συναισθήματα, που εύλογα επισκίασε την όλη συνεδρίαση, δεδομένου ότι η κ. Ε. Κουνενάκη, πέραν της πολύχρονης στενής συνεργασίας της με το Δήμαρχο κ. Αθ. Ζούτσο, ήταν το πρώτο άτομο από τη δημοτική ενότητα Παλλήνης που από τον Φεβρουάριο 2010 συμπορεύτηκε δημόσια μαζί του και επί επταετία διατελέσασα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Ισότητας των Φύλων που επιτέλεσε σοβαρό έργο
 Οι λόγοι που οδήγησαν την κ. Ε. Κουνενάκη στην αποχώρηση της από τη δημοτική ομάδα του Δημάρχου Παλλήνης, οριοθετούνται στην καταληκτική αναφορά της δήλωσης της, "λόγοι πολιτικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας, επιβάλλουν την αποχώρηση μου"  (διαβάστε  την επιστολή)
 Ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος αντέδρασε στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της κ. Ε. Κουνενάκη με την ακόλουθη δήλωση:
"Όσα είπε η Ειρήνη είναι αλήθεια, πράγματι την πολέμησαν...
Την ευχαριστώ για όσα προσέφερε στο Δήμο Παλλήνης.
Η Ειρήνη Κουνενάκη ήταν προσωπική και οικογενειακή μου φίλη...
Της εύχομαι καλή συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο΄΄
 Δηλώσεις για την ανεξαρτητοποίηση έκαναν ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ ΠανΜερτύρης ,η κ Μίλια Κόπτη της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ο αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ Άρης Βίτσιος, που αναφέρθηκαν στο έργο της , τη δυναμική της και στην πολύ καλή συνεργασία.
 Επιστολή ανεξαρτητοποίησης Ειρήνης Κουνενάκη  

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Εκλέχτηκα για δεύτερη φορά Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το 2010.
Η συμμετοχή μου στην παράταξη εμπνεύστηκε από ένα κοινό όραμα και έναν ενθουσιασμό για τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Παλλήνης, με την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να άρουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούσαν την πόλη μας πίσω πολλές δεκαετίες.
Από την πρώτη στιγμή εργάστηκα σκληρά σε ότι μου ανατέθηκε και εργάσθηκα ανιδιοτελώς. Ακόμη και μετά την λήξη της θητείας μου ως αντιδήμαρχος, συνέχισα να διαχειρίζομαι τα θέματα που ο Δήμαρχος μου είχε αναθέσει.
Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την ευκαιρία που μου έδωσε να δημιουργήσω. Ευχαριστώ επίσης όσους από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης στήριξαν την προσπάθεια άλλοτε με εποικοδομητική κριτική και άλλοτε με το έργο τους.
Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του νέου Καλικρατικού Δήμου η κοινωνική πολιτική ήταν ανύπαρκτη. Έχοντας τις απαιτούμενες γνώσεις αλλά και την προσωπική φιλοσοφία, προχώρησα βήμα - βήμα, με την στήριξη αρχικά ενός μικρού αριθμού εργαζομένων που πίστεψαν στο εγχείρημα, δημιουργώντας τις Κοινωνικές  δομές που σήμερα υπάρχουν, ανταποκρινόμενη και στις ανάγκες των δημοτών μας την δύσκολη περίοδο που ξεκίνησε το 2011. Κοινωνικό παντοπωλείο, Φροντιστήριο, Ανταλλακτήριο, Φαρμακείο, Τραπεζα Χρόνου, Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στηριξης, Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
Το σημαντικότερο όμως, αυτές οι δομές είχαν ταυτότητα. Είχαν την ταυτότητα της αλληλεγγύης, της στήριξης των εθελοντών, της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. Είχαν την ταυτότητα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτές ήταν οι αξίες μου, αυτά τα πιστεύω μου, μ’ αυτά πορεύτηκα, με έγνοια για το κάθε επόμενο  βήμα προκειμένου να υπάρξει  ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διαμορφώνει αυτές τις συνθήκες, που θα  σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, που θα ωφελούνται δημότες που πραγματικά το ‘χουν ανάγκη, που θα υπάρχει συνέχεια και συνέπεια.
Ήταν αυτή η ταυτότητα που καταξίωσε την κοινωνική πολιτική του Δήμου Παλλήνης στην συνείδηση των πολιτών. Δεν βολεύτηκα με έτοιμες συνταγές εταιρειών και υπεργολαβιών. Ήταν αυτή η εμπέδωση εμπιστοσύνης προς την κοινωνική πολιτική, που ενέπνευσε την συμμετοχή εθελοντών.
Σ αυτήν την διαδρομή της συμμετοχής μου, εκτός από το πεδίο που όριζα, πολλές φορές ένοιωσα να παραβιάζονται οι αρχές μου και μόνη μου.
Όταν ένοιωθα ότι η επεξεργασία θεμάτων και προτεραιοτήτων δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας .
Όταν ένοιωθα ότι δεν υπάρχει συμπαγής άποψη για θέματα μείζονος σημασίας π.χ. ζητήματα ύδρευσης, διαγραφές ύδρευσης κλπ. κλπ.
Όταν συνειδητοποιούσα ότι δεν υπήρχε συναντίληψη και πολιτική συνοχή π.χ. αξιοκρατικές διαδικασίες η πελατειακές εξυπηρετήσεις. Κι όμως σε αρκετές περιπτώσεις συνυπήρξαν τα δυο άκρα ανάλογα με το ποιος είχε την ευθύνη της αρμοδιότητας.
Όταν συνειδητοποιούσα το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών π.χ. στην στοχοθεσία  υλοποίησης έργων, στην απουσία απολογισμού δημοτικού συμβουλίου, γνωμοδότησης της επιτροπής διαβούλευσης για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό (είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που δεν έχουμε τον ετήσιο απολογισμό του Δημοτικού Συμβουλίου)
Όταν βίωνα την πολιτική μου απαξίωση π.χ. πρόσφατα με θέματα του τομέα Ισότητας, τα οποία δεν ήρθαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και ποτέ δεν έλαβα απάντηση αν θα εισαχθούν ή  στο θέμα του καθορισμού των τελών καθαριότητας όταν κατέθετα άποψη και δεν δημιουργούσα  ούτε καν προβληματισμό.
Τα ξεπερνούσα όμως γιατί προείχε το κίνητρο ολοκλήρωσης μια διαδρομής.
Συνάδελφοι/σες
Τον τελευταίο καιρό ξεπέρασα τα όρια των προσωπικών μου ανοχών.
1. Το Δεκέμβριο συνειδητοποίησα ότι έγιναν δυο συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου, με αποφάσεις αναρτημένες στην Διαύγεια. Έγιναν δια περιφοράς όπως ενημερώθηκα εκ των υστέρων. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι δεν εστάλη πρόσκληση όπως προβλέπεται από τον κώδικα Δήμων και κοινοτήτων που θα τεκμηρίωνε τον έκτακτο χαρακτήρα. Δεν θα σταθώ στο δια περιφοράς που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και που όλοι συναινούμε για να προχωρήσουν τα έκτακτα θέματα. Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι χωρίς καμία ενημέρωση, προφορική η γραπτή, εμφανίζομαι ως παρούσα υπερψηφίζουσα τα θέματα και μάλιστα υπερψηφίζουσα απόφαση οικονομικού περιεχομένου.
2. Το πρόσφατο περιστατικό με τις εξετάσεις χοληστερίνης παραβιάζει άλλη μια κόκκινη γραμμή δική μου. Δεν μπορεί  η κοινωνική πολιτική να δίνεται υπεργολαβία για την προβολή και προώθηση φαρμακευτικών εταιρειών. Με αυτούς τους άξονες πορεύτηκα αυτοδιοικητικά και σ’ αυτούς θα μείνω. Πίστευα ότι αυτοί οι άξονες ήταν και πολιτική επιλογή της παράταξης «Μια πόλη για όλους».
Οι εύκολες λύσεις, οι εύκολες πολιτικές που στοχεύουν στην εικόνα και όχι στο έργο, έχουν παρέλθει γιατί η ίδια η κοινωνία τις απέβαλλε.
Μετά τα παραπάνω, η παραμονή μου στην «παράταξη μια πόλη για όλους» δεν έχει πλέον τα πολιτικά ερείσματα. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας.
Είναι πεποίθηση μου ότι όταν εκλέγεσαι με μια παράταξη θα πρέπει να παραδίδεις την έδρα όταν αποχωρείς. Αυτά, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει παράταξη με συμπαγείς πολιτικούς όρους και ενιαία πολιτική έκφραση.
Θα παραμείνω ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στους συλλογικούς φορείς και στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης, στα μαζικά κινήματα».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου