Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σε λειτουργία η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-Drive Academy».

Αποτελεί τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ύλης για το μάθημα της κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας που θα διδάσκεται στα σχολεία.

Παρουσιάστηκε σήμερα στην  ημερίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Εισαγωγή της Θεματικής Ενότητας: Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας».

Εγκαθιδρύεται για πρώτη φορά η συστηματική διδασκαλία οδικής συνείδησης, συμπεριφοράς και ασφάλειας στα σχολεία. Ξεκινάει το τρέχον έτος.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα έχουν την ευθύνη της διδασκαλίας του μαθήματος, θα πραγματοποιηθεί από ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσιάστηκε σήμερα η λειτουργία  της διαδικτυακής πύλης  (portal) «e-Drive Academy».  Πρόκειται  για την ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα, η οποία  εμπεριέχει το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία του μαθήματος οδικής ασφάλειας, στα σχολεία της χώρας.
Αποτελεί καρπό μίας συμπαγούς, συστηματικής και πολύμηνης δουλειάς του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-Drive Academy» πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την Επιτελική Δομή του ΕΣΠΑ του ΥπΥΜΕ  με θέμα: «Εισαγωγή της θεματικής Ενότητας: Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια στα Δημοτικά Σχολεία της Χώρας».
Οι πρώτοι που παρακολούθησαν σήμερα τις δυνατότητες και το περιεχόμενο της πρωτοποριακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, ήταν οι ίδιοι, οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι: Οι μαθητές.
Παράλληλα με την εκδήλωση, οι μαθητές της 4ης τάξης του 1ου  Δημοτικού Σχολείο Χολαργού, είχαν την ευκαιρία, με την υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού που δημιούργησε την πλατφόρμα, να περιηγηθούν σ’ αυτή  και να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας της και το πλούσιο περιεχόμενο της, στο εργαστήριο υπολογιστών που δημιουργήθηκε για τη σημερινή ημέρα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τη διαδικασία της εκπαίδευσης παρακολούθησε μαζί με τους μαθητές ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών , κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Θάνος Βούρδας και η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Στην εκδήλωση στην οποία κλήθηκαν Επιστημονικοί και Εκπαιδευτικοί Φορείς, αλλά και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς το περιεχόμενο, οι δυνατότητες και ο τρόπος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παράλληλα αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές οι στόχοι που διαπνέουν  τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία:
Κεντρικός στόχος η οικοδόμηση μιας καθολικής, συστηματικής και συντονισμένης εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στο θέμα της οδικής ασφάλειας.
Για την εισαγωγή της διδασκαλίας του μαθήματος που θα διαμορφώσει ορθή οδική συμπεριφορά και συνείδηση στον μαθητικό πληθυσμό της χώρας υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τις εργασίες της παρουσίασης άνοιξε με ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης,  με συντονιστή της εκδήλωσης, το Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνο Βούρδα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, κ. Παυσανίας - Ανδρέας Παπαγεωργίου, και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης. Στην ημερίδα μίλησε επίσης η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε επίσης, λεπτομερής τεχνική παρουσίαση του e –Drive Academy από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  κ. Μάνο Παρίση, την ομάδα έργου «e – Drive Academy» και την εταιρεία ανάπτυξης της.
Το εκπαιδευτικό υλικό που εμπεριέχεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα, έχει λάβει  παιδαγωγική καταλληλότητα από το ΥΠΠΕΘ. Παράλληλα, με  απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, δόθηκε το πράσινο φώς για την  εισαγωγή της θεματικής ενότητας «Κυκλοφοριακή Παιδεία και Οδική Ασφάλεια στα Σχολεία». 
Σημειώνεται, τέλος, ότι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβουν το έργο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να διδάξουν το μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας στις τάξεις των δημοτικών σχολείων.
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της διδασκαλίας του μαθήματος σε 100 δημοτικά σχολεία της Αττικής, το Γ’ τρίμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.  Ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι την επόμενη σχολική χρονιά το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, να έχει ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα «e- Drive Academy», είναι διαθέσιμη προς το κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους στη διεύθυνση:
edrive.yme.gov.gr

Μπορείτε να κατεβάσετε  φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή ημερίδα στο: https://we.tl/tMyoaADMBJ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου