Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ: ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Αδειάζει η κλεψύδρα για την αποκάλυψη των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου και να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα.

Αντιμέτωποι με τον χρόνο βρίσκονται κυρίως οι ιδιοκτήτες που προχωρούν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων καθώς μέσα σε 15 ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση των συγκεκριμένων χώρων και παράλληλα να έχουν δηλωθεί στους δήμους ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Επίσης όσοι έχουν αλλαγές στη χρήση των ακινήτων τους, π,χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, θα πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν τον δήμο τους καθώς η μεταβολή αυτή δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, ενώ μόνο στον δήμο θα βγάλουν άκρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς απαλλοτρίωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί περίπου 38,5 εκατομμύρια «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα, μια έκταση αντίστοιχη εκείνης του Δήμου Αθηναίων, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά τα τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους δήμους θα αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ήδη στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ υπερβαίνουν ης 1.850.000 και τα έξτρα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία των δήμων υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 80 εκατ. ευρώ.

Τα κλειδιά

Στην τελική ευθεία λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σπεύδουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οκτώ κλειδιά που ξεκλειδώνουν τη δήλωση:

1. Βοηθητικοί χώροι με κοινόχρηστο ρολόι. Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες, που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.

2Διαφορές τετραγωνικών στο Ε9.

Όσοι έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, αυτή την περίοδο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις καθώς είναι κλειστή η εφαρμογή της ΑΑΔΕ ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τις διορθώσεις των τετραγωνικών στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους

3Ημιυπαίθριοι. Οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στην επιφάνεια των κύριων χώρων των χτισμάτων.

4. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

5. Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Τα χτίσματα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν όχι λόγω οφειλών αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από αναδρομικά δημοτικά τέλη. Επίσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν, αν τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους.

6Κτίσματα εκτός σχεδίου. Θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

7Πάρκινγκ σε πιλοτές. Δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

8«Αέρας». Ο «αέρας» που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

Σημειώνεται ότι η δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών που υποβάλλεται είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είτε στους δήμους δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Τα δημοτικά τέλη και ο ΤΑΠ θα επιβληθούν πάνω στις νέες επιφάνειες των ακινήτων αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020.

  • Αλλάζει το σκηνικό για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, πρώτον, πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες (αυτά που ανήκουν στη λεγάμενη κατηγορία 5) έχουν στη διάθεσή τους μόνο δύο εβδομάδες να ξεκινήσουν τη διαδικασία πληρώντας το σχετικό παράβολο και, δεύτερον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρότερες αυθαιρεσίες έχουν ένα ακόμη περιθώριο έξι χρόνων (μέχρι τέλους Μαρτίου 2026) να τα τακτοποιήσουν, καταβάλλοντας όμως μεγαλύτερα πρόστιμα.

Όπως προκύπτει, σε δυσκολότερη θέση είναι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5 (πρόκειται για τα αυθαίρετα που δεν έχουν οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση - τουλάχιστον - κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%), για τους οποίους ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Γι αυτά τα αυθαίρετα, μετά την 1η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα - κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος -τακτοποίησης. Επιπλέον, όσοι διαθέτουν τέτοιου είδους αυθαίρετα στις λεγάμενες «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή σε δάση και δασικές εκτάσεις, δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτή τη στιγμή στη διαδικασία τακτοποίησης. Γι αυτούς, κατά το υπουργείο, θα υπάρξει ειδική μέριμνα μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Στο μεταξύ, όσοι από τους ιδιοκτήτες έχουν αυθαίρετα με μεγάλες αυθαιρεσίες εκτός «οικιστικών πυκνώσεων» και πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο (που κυμαίνεται από 250 έως 10.000 ευρώ ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα) μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο: δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις των προστίμων, μείωση κατά 20% σε όσους ιδιοκτήτες πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο και κατά 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ... ΛΗΞΗΣ. Και με τα έως τώρα στοιχεία μιλάμε για ένα πρόβλημα που αγγίζει πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες (με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος). Κι αυτό διότι σήμερα, τα παντελώς αυθαίρετα χτίσματα που έχουν δηλωθεί ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, σε 557.470 (με τον συνολικό αριθμό δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες να ανέρχεται σε 1.642.000).

Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως όλα τα τακτοποιημένα αυθαίρετα χτίσματα που ανήκουν στη λεγάμενη κατηγορία 5 έχουν ημερομηνία... λήξης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως θα ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους (που πλήρωσαν ή έχουν προγραμματίσει να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο) για 30 χρόνια και μετά θα κατεδαφίζονται..

Έως τώρα οι ιδιοκτήτες χτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες ήξεραν πως τα αυθαίρετά τους τακτοποιούνταν προσωρινά για 30 χρόνια, και στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην περιοχή όπου βρίσκονται (με τη δημιουργία ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης) και την αγορά από πλευράς των αυθαιρετούχων του συντελεστή δόμησης που τους «λείπει», θα εξαιρούνταν οριστικά από την κατεδάφιση.

Και γιατί τώρα έχουν ημερομηνία... λήξης; Επειδή σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται με το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, αποκλείεται κάθε νομιμοποίηση αυθαίρετων μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για το θέμα αναζητείται νέα λύση για να μη μείνουν μετέωροι οι ιδιοκτήτες.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ. Όπως προαναφέρθηκε, για τα αυθαίρετα με μικρότερες παραβάσεις, όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να προχωρήσουν με βάση το νέο καθεστώς που θα ισχύσει, θα έχουν περιθώριο να τα τακτοποιήσουν έως το τέλος Μαρτίου 2026.

Αυτό το χρονικό περιθώριο ωστόσο δεν σημαίνει πως πρόκειται για νέα παράταση. Κι αυτό διότι με το νέο καθεστώς θεσπίζονται νέα κλιμακωτά πρόστιμα τα οποία θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης - εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Τα νέα πρόστιμα

Από την 1 η Οκτωβρίου το ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:

 1)        Κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα

2)         Κατά 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στο νέο καθεστώς από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021

3)         Κατά 25% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022

4)         Κατά 30% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023

5)         Κατά 35% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024

6)         Κατά 40% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.



(ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ -  ΣΕΛΙΔΕΣ: 1-21-24-33 / 16-9-2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου