Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ένα πιθανό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου που αξίζει όλοι να γνωρίζουμε

 Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας CDC, κάθε τέσσερα λεπτά, κάποιος στις ΗΠΑ πεθαίνει από εγκεφαλικό, ενώ είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση στην εξέλιξη του επεισοδίου. Επιπλέον, η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη ίαση, χωρίς επιπλοκές, γεγονός που κάνει πολύ σημαντικό για όλους να γνωρίζουμε τα πιθανά συμπτώματα της νόσου. Ορισμένα, μάλιστα, από αυτά, θα μπορούσαν να σχετίζονται με απλές καθημερινές μας συνήθειες όπως το περπάτημα.

 Ένα πιθανό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου

Σε όλους τυχαίνει να παραπατήσουμε, αν όμως παρατηρήσετε μια ασυνήθιστη και ξαφνική απώλεια της ισορροπίας ενώ περπατάτε, ίσως το σώμα σας προσπαθεί να σας προειδοποιήσει για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αμερικανικής Κλινικής Mayo, οι δύο βασικές μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου -ισχαιμικό και αιμορραγικό- μπορούν να εκδηλωθούν αρχικά με δυσκολία στο περπάτημα, με απώλεια της ισορροπίας ή ξαφνική ζάλη.

Πολλά εγκεφαλικά επεισόδια επηρεάζουν το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με την κίνηση οδηγώντας σε αδυναμία βάδισης. "Όταν ακουμπήσετε το πόδι σας στο έδαφος θα καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να περπατήσετε, ενώ σε πιο σοβαρά συμβάντα, ο ασθενής δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη θέση του ποδιού του στο χώρο", εξηγεί η Jennifer Aenestad, PT, προϊσταμένη στο τμήμα Φυσιοθεραπείας στο Κέντρο Άμεσης Αποκατάστασης St. Francis Memorial στις ΗΠΑ.

To ακρωνύμιο FAST

Ένας διεθνής όρος για την έγκαιρη αναγνώριση του εγκεφαλικού είναι το ακρωνύμιο FAST (Face, Arms, Speech, Time – Πρόσωπο, Χέρια, Ομιλία, Χρόνος). Αυτό σημαίνει ότι εάν υποψιάζεστε εγκεφαλικό θα πρέπει να αναζητήσετε αυτά τα συμπτώματα: εάν το πρόσωπο "πέφτει" προς τη μία πλευρά, το ένα χέρι να μην μπορεί να σηκωθεί στο πλάι όπως το άλλο, και μπερδεμένη ή ακατανόητη ομιλία. Ενώ, χρόνος, σημαίνει ότι θα πρέπει να καλέσετε χωρίς καθυστέρηση τις πρώτες βοήθειες.

Όμως ο Mitchel Elkind, MD, πρώην πρόεδρος του φορέα American Hearth Association, και καθηγητής Νευρολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, προτείνει δύο ακόμη γράμματα στην αρχή του ακρωνυμίου: Το Β για την ισορροπία (Balance) και το Ε για τα μάτια (Eyes) καθώς η ξαφνική απώλεια ισορροπίας και αλλαγές στην όραση θα μπορούσαν να αποτελούν καμπανάκια εγρήγορσης.

"Εάν το καλοσκεφτείτε, ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε κάνουμε. Ευθύνεται για την ικανότητά σας να κινείστε, να μιλάτε, να σκέφτεστε, να βλέπετε, να ακούτε, να νιώθετε κ.ο.κ. Οπότε οποιαδήποτε απώλεια από τα παραπάνω, θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου", σχολιάζει ο Elkind.

Το χρονικό παράθυρο αντίδρασης

Όσο πιο άμεση είναι η ιατρική παρέμβαση σε ένα εγκεφαλικό, τόσο καλύτερη η έκβαση του συμβάντος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ο μέσος ασθενής χάνει 1,9 εκατομμύριο εγκεφαλικούς νευρώνες κάθε λεπτό που παραμένει χωρίς θεραπεία ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Και για κάθε ώρα χωρίς θεραπεία, ο εγκέφαλος χάνει τόσους νευρώνες όσους σε σχεδόν 3,6 χρόνια φυσιολογικής γήρανσης.

Επιπλέον, η θεραπεία για το ισχαιμικό επεισόδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένα φάρμακο που διαλύει τους θρόμβους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει μια φραγμένη αρτηρία, αλλά θα πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε τεσσερισήμισι ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τον φορέα Heart and Stroke Foundation του Καναδά. Μία άλλη θεραπεία, η ενδαγγειακή θρομβεκτομή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τα ισχαιμικά επεισόδια, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να την λάβουν μέσα σε έξι ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και για 24 ώρες, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Γενικό συμπέρασμα

Κάθε σύμπτωμα χρειάζεται εκτίμηση γιατρού, εάν όμως εμπίπτει στην κατηγορία BE FAST που περιγράφουν οι ειδικοί παραπάνω αξίζει να κάνουμε ακριβώς αυτό που λένε οι λέξεις: Να είμαστε γρήγοροι στις αντιδράσεις μας και να καλέσουμε άμεσα τον γιατρό ή το 166 για συμβουλή

Πηγή:https://www.capital.gr/health/3578593/ena-pithano-sumptoma-egkefalikou-pou-axizei-oloi-na-gnorizoume 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου