Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΎΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Παραθέτουμε πληροφορίες γιά την ΑΝΘΟΥΣΑ από το site www.hellenica.de
                                               

Η Ανθούσα είναι μια αναπτυσσόμενη κοινότητα της Ανατολικής Αττικής κι εντοπίζεται στους νότιους πρόποδες του Πεντελικού όρους, λίγο πιο έξω από το λεκανοπέδιο. Εντάσσεται γεωγραφικά στη Βόρεια Μεσογαία, αν και τα τελευταία χρόνια, με την ένωση του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών με την πεδιάδα των Μεσογείων, φαίνεται να προσανατολίζεται σε ένταξη στα βόρεια προάστια των δύο μεγάλων αστικών κέντρων Αθηνών και Παλλήνης. Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και το όνομά της είναι προσωνύμιο της Παναγιάς της Ανθούσης.

Ετυμολογία
Η ονομασία της περιοχής πηγάζει από το έντονο θρησκευτικό στοιχείο που είναι κοινό στις πρώην ασκητικές πλαγιές του πεντελικού όρους από την εποχή της ίδρυσης της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Προέρχεται από τον κεντρικό Ναό της κοινότητος που έχει τιμηθεί στο όνομα της Παναγίας (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Στην κυριολεξία η ονομασία "Ανθούσα" ανταποκρίνεται σε εκείνη που ευφορεί, ανθεί, δηλαδή βρίσκεται σε κατάσταση ανάπτυξης και ευφορίας
Ιστορική Εξέλιξη
Κατά τους παλαιοντολογικούς χρόνους διαβιούν στην περιοχή φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται μαστόδοντες, χαλικοθήρια, ρινόκεροι, χοίροι, ελάφια, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες και γκαζέλλες, καθώς και ένα σπάνιο είδος γιγαντιαίας χελώνας και γεράκια, μαχαιρόδοντες και ύαινες.

Την εποχή της τουρκοκρατίας μεγάλες εκτάσεις του πεντελικού ανήκουν σε Τούρκους μεγαλογαιοκτήμονες, ενώ μετά την απελευθέρωση και τη συγκρότηση του ελληνικού έθνους ιδρύεται στο λόφο κουφού η Ιερά Μονή Πεντέλης Το 10ος αιώνα μ.Χ. αρχίζει η οικοδόμηση πληθώρας χριστιανικών ναών στις πλαγιές του Πεντελικού Όρους, κάτι που σηματοδοτεί την ταύτιση της Πεντέλης με το χριστιανισμό. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι της Πεντέλης προσφέρουν καταφύγιο στους Αθηναίους αντάρτες και υφίστανται τα αντίποινα από τους Γερμανούς, με πιο χαρακτηριστική τη σύλληψη των ανδρών του χωριού Νταού και την εκτέλεσή τους την ημέρα της Αγίας Μαρίνας στο λόφο Λεφίδη στην Παλλήνη ως αντίποινο για την εκτέλεση του Γερμανού Φρουράρχου στη Ραφήνα. Στις πλαγιές του βουνού δρουν αντάρτες, Σαρακατσαναίοι βοσκοί που τρέφονταν με την παραγωγή τους και προσέφεραν ένα κομμάτι ψωμί στους Αθηναίους στην περίοδο της πείνας.

Οι εκτάσεις της περιοχής μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια χρησιμοποιούνται από τους Παλληνείς για τις γωργικές, κτηνοτροφικές και λοιπές δραστηριότητές τους. Με τη σταδιακή αστικοποίηση της γειτονικής πόλης και την καθιέρωσή του ως σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Αττικής, όταν κοντινοί δήμοι του πεντελικού όρους εντάσσονταν στο αθηναϊκό συγκρότημα,εμφανίζεται και μια σχετικά χαμηλής όχλησης βιομηχανική ανάπτυξη στον κόμβο της Παλλήνης.

Χαρακτηριστικά
Μετά το 2004 συνδέθηκε με την Αθήνα μέσω της διαπλατυσμένης λεωφ. Μαραθώνος, της Αττικής Οδού, του σταθμού Παλλήνη του Προαστιακού και το Μετρό, αλλά ακόμα διατηρεί το χαρακτήρα παραθεριστικής περιοχής, καθώς η δόμηση επιτρέπει μονοκατοικίες. Η είσοδος στην πόλη είναι εφικτή μέσω της λεωφόρου Ανθούσας που ξεκινάει από τη διασταύρωση της Αττικής Οδού με τη Μαραθώνος και ο επισκέπτης εισέρχεται στο λεγόμενο "Τρίγωνο". Στην περιοχή αυτή, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Παλλήνης λειτουργεί πίστα καρτ για τους λάτρεις του αγωνίσματος καθώς και αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ. Το κέντρο του παραδοσιακού οικισμού βρίσκεται βόρεια ανάμεσα στον ανατολικό οικισμό της Γαλήνης και την έκταση του ΟΣΑΜ. Ο Οργανισμός Στέγασης Αστέγων Μικροαστών έδωσε τη δυνατότητα στέγασης σε όσους δεν κατάφεραν να απορροφηθούν από λοιπές περιοχές της Αττικής να πραγματοποιήσουν το όνειρο του εποικισμού σε αυτή την προικισμένη από τη φύση περιοχή. Η κοινότητα είναι κτισμένη σε υψόμετρο και έχει θέα όλη την Αθήνα, ενώ το πράσινο κυριαρχεί παντού. Το ρυμοτομικό της σχέδιο πρόσφατα άρχισε να βελτιώνεται, ενώ εκφράσεις όπως διαμπερής κυκλοφορία είναι άγνωστες καθώς είναι οικοδομημένη στους πρόποδες του βουνού. Μοναδικό σημείο εστίασης το καλαίσθητο "Πέτρινο" καφέ στον πεζόδρομο της κοινότητας. Η έξοδος είναι εφικτή από το Άνω Τρίγωνο και την είσοδο στην ορεινή κοινότητα της Πεντέλης μέσω της συνοικίας των Πηγαδιών.

Η περιοχή έγινε κυρίως γνωστή λόγω της εγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου EXPO ATHENS, ενώ πρόσφατα απέκτησε και τον αρτιότερο Σταθμό Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη και το 2ο στην Ελλάδα, μετά των Άνω Λιοσίων, εφοδιάζοντας το λεκανοπέδιο με 500 λεωφορεία φυσικού αερίου και καταδεικνύοντας έτσι την ανάγκη για σεβασμό στο περιβάλλον.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ανθούσα είναι η καθυστέρηση κατασκευής άρτιου συστήματος αποχέτευσης, κάτι το οποίο επιζητούν γενικότερα τα Μεσόγεια τα τελευταία χρόνια.


Οικονομικά στοιχεία
Η κοινότητα της Ανθούσας δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένη καθώς διατηρεί τον παραθεριστικό της χαρακτήρα και είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη. Οι αντικειμενικές της αξίες το 2006 κυμαίνονται στα επίπεδα των 850 ευρώ/τ.μ., αλλά με την ταχεία ανάπτυξη και την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στα Μεσόγεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προβλέπεται να αποκτήσει ιδιαίτερη αξία λόγω της προνομιακής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή, παρόλο που είναι δύσκολο να χάσει το προαστιακό της προφίλ. Με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, οι τιμές στην Ανθούσα διαμορφώνονται ως εξής:

Διαμόρωση Αντικειμενικών Αξιών σε ευρώ/τ.μ. δόμησης
Ζώνη Αντικειμενικές 2006 Αντικειμενικές 2007 Τιμές Εκκίνησης 2007
Ζώνη Α 850 1000 Κατοικία: 500
Ζώνη Β 850 1000 Μονοκατοικία: 700
Ζώνη Γ 850 1000 Επαγγελματική: 430
Ζώνη Δ 800 950
Ζώνη Ε 800 950

Συνοικίες και Όμοροι Δήμοι
| Ανθούσα | Γαλήνη | Πηγαδάκια | Τρίγωνο | ΟΣΑΜ |
Βορειοδυτικά: δέση Βόρεια: καλλιθέα Βορειοανατολικά: ντράφι
Δυτικά: Γέρακας Ανθούσα Ανατολικά: Παλλήνη
Νοτιοδυτικά: μπαλάνα Νότια: Παλλήνη Νοτιοανατολικά: Παλλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου