Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Προτάσεις Δημάρχου Πεντέλης για Αντιμετώπιση Χιονοπτώσεων


Μετά το πέρασμα της ΄΄Αριάδνης΄΄ και του συντρόφου της παγετού ,    ο Δήμαρχος Πεντέλης απέστειλε προς άπαντες τους αρμοδίους τις διαπιστώσεις του κατά την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών φαινομένων καθώς και εισηγήσεις για την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας ,ώστε αυτό να στηθεί με βάση το Δήμο και την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο για ενημέρωση και των αναγνωστών μας.

 Αντιμετώπιση χιονοπτώσεων.

1. Σας γνωρίζουμε ότι έκλεισε μια εβδομάδα ισχυρών χιονοπτώσεων για την Πατρίδα μας που έθεσαν σε δοκιμασία τη λειτουργία του Κράτους και των Δήμων.

2. Η αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων απετέλεσε χώρο κριτικής για τη λειτουργία του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν μας κολακεύει.

3. Η Τoπική Αυτοδιοίκηση στον αγώνα των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είχε και έχει το μεγαλύτερο βάρος υλοποίησης αυτής της αποστολής και δέχτηκε και την μεγαλύτερη κριτική από την κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε.

4. Κύριοι Υπουργοί, κυρία Περιφερειάρχης, σε εκτέλεση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου βλέπει κάποιος στο πεδίο των επιχειρήσεων αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων πολιτικής προστασίας όπως και των χιονοπτώσεων την παρακάτω εικόνα:
α. Υπηρεσίες του κράτους να γυρίζουν με αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά χωρία καμία επεμβατική δυνατότητα κρίνοντας και σχολιάζοντας.
β. Τον πολίτη εξαγριωμένο και ανήμπορο να καταφέρετε απαξιωτικά κατά του Δήμου και του Δημάρχου.
γ. Τους Δήμους να προσπαθούν εκ των ενόντων χωρίς μέσα- προσωπικό, σχεδίαση, αρκετές φορές αυτοσχεδιάζοντας, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
δ. Παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού, ελέγχου και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων.
ε. Κριτική και άποψη από όλους για όλα σε πλήρη τεκμηρίωση του Μύθου του Αισώπου για τις «δύο πήρας».

5. Έτσι το πεδίο των επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει τη μορφή όπου όλοι λένε και κρίνουν, ένας κάνει και αυτός είναι ο Δήμος και εάν όλα πάνε καλά τα έκαναν οι άλλοι, αν όλα πάνε άσχημα τα έκανε ο Δήμος.

6. Σαφώς προκύπτει από μερικά που σας εκτέθηκαν παραπάνω ότι είναι ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας ώστε αυτό να στηθεί με βάση το Δήμο και την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.
α. Να υπάρξει αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας στα οργανογράμματα όλων των Δήμων με ανάλογη στελέχωση και εξοπλισμό.
β. Να δοθούν αρμοδιότητες και ευθύνες πλήρους αντιμετώπισης προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας από τους Δήμους με ενίσχυση τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους  και τα ανάλογα κονδύλια τα οποία τώρα είναι προσανατολισμένα σε αυτούς που λένε και όχι σε αυτούς που κάνουν.
γ. Να στηριχθεί ο εθελοντισμός που λειτουργεί «εν πολλοίς» κατά τύχη και όχι συγκροτημένα με εκπαίδευση, εξοπλισμό, αποστολή και έλεγχο.
δ. Να προωθηθεί η προμήθεια του αναγκαίου κατά θεομηνία εξοπλισμού σε επίπεδο Δήμου (τροχαίου και μηχανολογικού).
ε. Να θεσμοθετηθεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) πολιτικής προστασίας, ως το κυρίαρχο ενεργό όργανο σε επίπεδο Δήμου κατανομής αποστολών, ελέγχου και υλοποίησης, στο οποίο να μπορούν να τίθενται υπό Διοίκηση για περιορισμένο χρόνο, αποστολή και επιχειρησιακό έργο σε τοπικό επίπεδο υπηρεσίες του Κράτους.
στ. Να προωθηθεί η ύπαρξη και εφαρμογή σχεδίασης κατά Δήμο η οποία να προβλέπει να προλαμβάνει και να εξασφαλίζει την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας για την ζώνη ευθύνης του κάθε Δήμου.
ζ. Να συσταθούν κατά Δήμο Κέντρα Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) τα οποία και να εξοπλιστούν με κατάλληλα μέσα επικοινωνίας για να μπορούν να διευθύνουν τις επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο πάνω σε υφιστάμενη σχεδίαση.

7.Κύριοι Υπουργοί, κυρία Περιφερειάρχης, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας Πολιτικής Προστασίας της Πατρίδας μας διασπαθίζει τις δυνάμεις και τα κονδύλια του κράτους σε ανομοιομερή κατανομή μεταξύ αυτών που λένε και κρίνουν και αυτών που κάνουν.
Είναι ανάγκη στο κέντρο υλοποίησης των προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας να τεθεί ο Δήμος οργανωμένος, εξοπλισμένος, στελεχωμένος, εκπαιδευμένος, ενισχυμένος, με σχεδίαση, με έλεγχο, με ευθύνη γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη για τον οποίο λειτουργούμε.

8.Οι Πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ στους οποίους κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για τις κατά κρίση τους ενέργειες αρμόδια.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

                                             ΣΤΕΡΓΙΟΥ- ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου