( Από τη συγγραφέα Μαρίτσα Σαριντζιώτου- Σπύρου, απόγονο Μικρασιατών προσφύγων του 1922 )
Με την επανάσταση των Νεοτούρκων άρχισε το ελληνικό στοιχείο στη Μ. Ασία να υποφέρει από τις εξεγέρσεις των φανατικών που αργά αλλά σταθερά δημιουργούσαν ανασφάλεια στους Έλληνες.
Ομάδες ατάκτων ή φανατικών Τούρκων άρχισαν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των περιοχών της Μ. Ασίας. Σκότωναν όποιον καθ’ οδόν συναντούσαν ή έμπαιναν στα σπίτια τους και τα λεηλατούσαν. Αυτή η τρομοκρατία ήταν γνωστή με το όνομα «Γιουρούσια».
Τον Ιανουάριο του 1910 απεβίωσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βασίλειος και τον Μάρτιο του 1910 η σύνοδος του Οικ. Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Χρυσόστομο ως Μητροπολίτη της ιστορικής Μητροπόλεως.
Η δράση του Χρυσοστόμου στην Σμύρνη υπήρξε εκπληκτική. Στο μεταξύ αρχίζουν οι διωγμοί των Ελλήνων από τα παράλια της Μ. Ασίας. Ο Χρυσόστομος κάθε βράδυ συντάσσει πολυσέλιδο δελτίο με λεπτομερείς πληροφορίες των Τουρκικών βιαιοτήτων και το στέλνει στους ισχυρούς της γης.
Η δράση του ξεσηκώνει την μήνι των Τούρκων. Είχαν πολλούς λόγους να είναι εναντίον του και να τον φοβούνται. Στις 20 Αυγούστου 1914 οι Τούρκοι απελαύνουν βιαίως τον Χρυσόστομο στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1914 οι Τούρκοι έδιωξαν τους Έλληνες από αρκετές περιοχές των παραλίων της Μικράς Ασίας. Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες κατέφυγαν άλλοι στην Θεσσαλονίκη και άλλοι στα γειτονικά νησιά έχοντας πάντα στον νου τους τον γυρισμό.
Μετά τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων ξεσπά ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος (1914-1918) όπου και ξεκινά στην Ελλάδα ο εσωτερικός διχασμός. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου ως προς την στάση που θα κρατούσαν με τους συμμάχους της ΑΝΤΑΝΤ (Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία).
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε να κρατήσουν αυστηρή ουδετερότητα, ενώ ο Βενιζέλος ήθελε να πάρουν μέρος στον πόλεμο αποβλέποντας στη δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδος. . Να πάρει δηλαδή η Ελλάδα πίσω τουρκοκρατούμενες ελληνοχριστιανικές
περιοχές. Η Ελλάδα, αν και διχασμένη σε δύο παρατάξεις, μπήκε στον πόλεμο επιτυχώς με 300.000 στρατιώτες παρά το πλευρό των Αγγλογάλλων.
Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγγλία για τους δικούς της λόγους, συμφώνησε με τη Γαλλία να επιτρέψουν στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ελευθέριο Βενιζέλο να στείλει ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, την ευρύτερη περιοχή της.
Το 1918, με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφού η Τουρκία ήταν μια από τις ηττημένες χώρες, το αντιτορπιλικό «Λέων» μεταφέρει πάλι τον Χρυσόστομο στη Σμύρνη. Το πλήθος παραληρεί και παίρνει θάρρος.
Το 1919, η περιοχή της Σμύρνης είχε 387 σχολεία και 1947 δασκάλους, δασκάλες, καθηγητές και 63.000 μαθητές και μαθήτριες. Όλοι επληρώνοντο από την ελληνική κοινότητα. Η Ευαγγελική Σχολή η οποία ανέδειξε μεγάλες μορφές και ιδρύθηκε το 1733 διέθετε 48.000 τόμους και 182 σπανιότατα χειρόγραφα. Σταυροδρόμι η Σμύρνη, Ανατολής και Δύσης. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου