Την ενορία της Ανθούσας διακόνησαν πολλοί ιερείς:
Ο παπαΘανάσης, ο πατήρ Στέφανος, ο παπαΝικόλας, ο πατήρ Αλέξανδρος, ο πατήρ Παντελής , ο παπαΔημήτρης, ενώ ενδιάμεσα και για λίγο ήλθαν και κάποιοι άλλοι ιερείς, ώσπου στο τέλος το 1988 ήλθε ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Τσαβολάκης, που διακόνησε την ενορία μας για 14 χρόνια περίπου.
Πρώτος Επίτροπος υπήρξε ο Λέανδρος και ακολουθούν: Ο Παπαστεφάνου, ο Τ. Ρωσολάτος, ο Δ. Ασβέστης, Ο Λ. Πρέκας, ο Π. Τοπιτζής, ο Π. Παναγόπουλος, ο Ευάγγ. Τριανταφύλλου, ο Θεόδ. Μπίτσικας, ο Φ. Τσίρος, ο Βασίλης Κανδύλης, ο Κ. Καλπαξής, ο Μιχ. Σπύρου, ο Δ. Καψής. Ο Εμμ. Χατζημανώλης.
Όλοι αυτοί οι Ανθουσιώτες υπηρέτησαν με αγάπη την εκκλησία της Ανθούσας. Επί σειρά ετών υπηρετούσε τον οίκο του Θεού, ο γραφικός κυρ Νίκος (ο Λόλας). Αγαπητός από όλους! Γλυκύτατος, εκδηλωτικός, ωραίος τύπος. Περνοδιάβαινε τους δρόμους της Ανθούσας, αστειευόμενος με όλους………
Ψάλτες πέρασαν πολλοί από το Ανθουσιώτικο ψαλτήρι , αλλά σε αυτόν που πρέπει να σταθούμε ευλαβικά, είναι ο κυρ Κώστας, ένας από τούς πρώτους ψάλτες, που κοινωνούσε κάθε Κυριακή, ερχόμενος με τα πόδια από τον Γέρακα ανελλιπώς γιορτές και Κυριακές αφιλοκερδώς και έλιωνε κυριολεκτικά στο ψαλτήρι πολλές φορές μόνος του ,κυρίως τη Μεγάλη εβδομάδα! Μία φορά θυμάμαι , λιποθύμησε στο ψαλτήρι! Όταν αρρώστησε, ο πατήρ Χρύσανθος τον επισκέφτηκε στο σπίτι του και μαζί με τις γυναίκες τού φιλόπτωχου ταμείου, τού έδειξαν την εκτίμηση που του άξιζε, αν και η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη! Όσοι ήταν παρόντες εκείνη την ώρα, δεν μπορούν να ξεχάσουν τη γλυκύτητα και τη χαρά του προσώπου του γι’ αυτήν την κίνηση που έκανε η Εκκλησία της Ανθούσας!
Δίπλα στην εκκλησία υπήρχε κτίσμα που αποτελούσε την Τρίτη αίθουσα του σχολείου, αλλά επειδή ήταν απαραίτητη για τις ανάγκες της εκκλησίας, η Λίτσα Αθανίτη με τον π. Χρύσανθο και άλλους αρμόδιους, αποφασίζουν να ζητήσουν από το σχολικό οργανισμό μία αίθουσα για το σχολείο. Σε τρεις μέρες είχαν την Αίθουσα κι έτσι ο χώρος ελευθερώθηκε και αξιοποιήθηκε με προεκτάσεις για τις ανάγκες γενικότερα της ενορίας.
Θα ήταν παράλειψη να μην πούμε ότι οι πρώτες κυρίες που συμπαραστάθηκαν στη δημιουργία, το νοικοκυριό και την καθαριότητα αυτού του χώρου, ήταν η κυρία Ειρήνη Καραγιάννη και η κυρία Μοσχούλα Τοπιτζή. Αυτές, ζήτησαν και τη βοήθεια της Μαρίτσας Σπύρου και μαζί έκαναν πράγματα πολλά .
Σε αυτή την εξτρατεία, έπαιρναν μέρος και οι άντρες με πρωτοστάτη πάντα τον π. Χρύσανθο του οποίου η γνώμη- με τον τρόπο που την παρουσίαζε- γινόταν πάντα δεκτή. (Λεπτομέρειες στο βιβλίο το οποίο δίδεται δωρεάν) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ……
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Από τα διαθέσιμα από τη συγγραφέα αντίτυπα του βιβλίου ΄΄ΑΝΘΟΥΣΑ Μαρτυρίες΄΄ στη ΦΩΝΗ της ΑΝΘΟΥΣΑΣ ,για ΔΩΡΕΑΝ διανομή , έχουν μείνει πλέον για διάθεση ΜΟΝΟ δύο (2) αντίτυπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου