Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ ζητά από συνταξιούχους το ΙΚΑ

Δημοσιεύθηκε: 21 Νοεμβρίου 2013, 10:18  www.sofokleusin.gr
Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ ζητά από συνταξιούχους το ΙΚΑ
Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ ζητά από συνταξιούχους που έχουν σύνταξη άνω των 850 ευρώ το ΙΚΑ, επιβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την επιστροφή του διπλάσιου ποσού από αυτό που έχουν ήδη λάβει.
Η Διοίκηση του Ιδρύματος παρέσχε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ διευκρινίσεις σχετικά με τη διαχείριση συνταξιούχων στους οποίους έχει διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης του ορίου των 850 ευρώ σύνταξης το 2013. Συγκεκριμένα, με αφορμή ερωτήσεις υποκαταστημάτων σχετικά με το θέμα της διαδικασίας αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης του ορίου των 850 ευρώ σύνταξης η Διοίκηση του ΙΚΑ διευκρίνισε ότι:
-Στην περίπτωση που η αχρεώστητη χορήγησή του ΕΚΑΣ οφείλεται στην απόκρυψη στοιχείων (π.χ. άλλης σύνταξης) εκ μέρους του συνταξιούχου, το ποσό θα αναζητείται στο διπλάσιο, ρυθμιζόμενο σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ μέσω συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη.
-Στην περίπτωση που η αχρεώστητη χορήγηση οφείλεται σε έλλειψη μηχανογραφικής σύνδεσης των συντάξεων, δηλαδή σε υπαιτιότητα του ΙΚΑ  και όχι σε υπαιτιότητα των συνταξιούχων, το επιστρεπτέο ποσό θα είναι αυτό ακριβώς που καταβλήθηκε αχρεωστήτως, προσαυξανόμενο με το νόμιμο τόκο προς 5% από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης καταλογισμού, ρυθμιζόμενο και αυτό σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ μέσω συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου