Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Χρέος : Υπογραφές ...στα σκουπίδιαΔημοσιεύτηκε: http://www.paratiritis.gr
 Thu, 11/21/2013 - 11:50

Στην μέγγενη του χρέους βρίσκονται οι έλληνες ενώ ΕΕ, ΔΝΤ ακόμα και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να βγουν …κερδισμένοι. Πρόκειται για μία ιστορία που επαναλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα αλλά οι έλληνες πολιτικοί αποδεικνύονται …ανιστόρητοι(;). Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο πόλεμος του 1897 ,  από πολλούς ιστορικούς αποδόθηκε στη Γερμανία , που με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να «προστατέψει» τους ομολογιούχους της.
Για να πάμε όμως στο σήμερα: Το τελευταίο επεισόδιο έχει πρωταγωνιστές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες που αρνούνται να επιστρέψουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Όπως είναι γνωστό τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με δύο αποφάσεις τους στις 21 Φεβρουαρίου και στις 27 Νοεμβρίου του 2012, δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που προκύπτουν από την κατοχή ελληνικών ομολόγων, που αγοράστηκαν σε εξευτελιστικές τιμές από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και την ΕΚΤ, και τα οποία μάλιστα απαλλάχτηκαν από τη διαδικασία «κουρέματος» του PSI. Πιο συγκεκριμένα, στις αποφάσεις του Eurogroup, σημειωνόταν ότι:
«οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, δεσμεύονται να μεταβιβάσουν στην Ελλάδα, ποσό ίσο με το τυχόν μελλοντικό εισόδημα της οικείας ΕθνΚΤ από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο έως το 2020», και,
«οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δεσμεύονται να μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό για το ελληνικό χρέος ποσό ίσο με το εισόδημα από το πρόγραμμα SMP (σ.σ. τα κέρδη της ΕΚΤ από την κατοχή ελληνικών ομολόγων) που αποκτούν οι ΕθνΚΤ, από το 2013»
Παρά τη δέσμευση που καταγράφηκε στις αποφάσεις του Eurogroup ορισμένες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες αρνούνται να επιστρέψουν τα παραπάνω κέρδη, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τα Καταστατικά τους.Το παράδοξο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει:
 για τη «συνολική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (SMPs και ANFAs), από το 2010 μέχρι και σήμερα, σε τιμές κτήσης», ποια είναι τα «κέρδη που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες από την κατοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τα έτη 2010, 2011 και 2012»,
«ποιο είναι σήμερα το ποσό που έχει κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και για ποια έτη»,
Την ώρα που παίζεται αυτό το  «παιγνίδι» :
Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τη μείωση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, εκτιμώντας ότι όπως εξελίσσεται σήμερα, και με τα μέτρα μείωσής του που έχουν ληφθεί από το Νοέμβριο του 2012, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.
Οι γερμανοί από την πλευρά τους, αρνούνται το «κούρεμα» και προσπαθούν να μεταθέσουν την συζήτηση για το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει χρεολύσια ύψος 75,8 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία ενώ ήδη το χρέος κινείται στο 180% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου