ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

8η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ
της Μαρίτσας Σαριντζιώτου - Σπύρου
Δεύτερος Σύλλογος που δημιουργήθηκε στην Ανθούσα, ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που ιδρύθηκε από αγάπη για τα παιδιά!
Σε συνεργασία με τους δασκάλους, κατάφεραν να επιτύχουν τις καλύτερες επιδόσεις των παιδιών τους……Η κόρη του Γιάννη Παρτσαλίδη Μαίρη Ξανθοπούλου με τη Ρούλα Ετοίμου, τον Τάσο Ρωσολάτο και την Κλειώ Παπανικολάου ξεκίνησαν επίσημα τον Σύλλογο και έδιναν τον καλύτερο εαυτόν τους: Πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και ζητούσαν τον μικρό η μεγάλο οβολόν των κατοίκων, Έκαναν συνεστιάσεις με χορούς για συγκέντρωση χρημάτων, λαχειοφόρους αγορές και εκδρομές….. Όσο δεν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις στην Ανθούσα οι κάτοικοί της ήταν όλοι ενωμένοι. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......


...................................................................................................................................
16/1/2022
Νο 3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ
αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής:


....................................................................................................................................
15 Ιαν 2022
7η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ
της Μαρίτσας Σαριντζιώτου - Σπύρου
Μετά τον Ν. Πλέσσα , τον Σύλλογο αναλαμβάνει για λίγο ο Μπουρίτσας και στη συνέχεια Πρόεδρος Συλλόγου γίνεται ο καθηγητής Χρήστος Μπαρμπουνάκης ο οποίος, αφού έδωσε τον καλύτερο εαυτόν του για την πρόοδο αυτού του τόπου παρέδωσε τη σκυτάλη στον Σπύρο τριαντάφυλλο, έναν ακόμα άξιο άνθρωπο που αγάπησε την Ανθούσα και έβαζε το συμφέρον της πάνω από το δικό του συμφέρον. Το 1979 ο Σπύρος Τριαντάφυλλος έγινε ο πρώτος Κοινοτάρχης της Ανθούσας και αναλαμβάνει το Σύλλογο η μακαριστή Λίτσα Αθανίτη .Η δυσπιστία των Ανθουσιωτών για Πρόεδρο γυναίκα την ενεργοποίησε περισσότερο…. Έβαλε τα δυνατά της και άρχισε να διοργανώνει εκδηλώσεις, να μαζεύει εισφορές και να βοηθάει όπου υπήρχε ανάγκη με συνεργάτες τη Ρένα Σώζου, τον Χρήστο Καμιζούλη, τον Γιάννη Κουτσοβασίλη και το Νίκο Πλέσσα. Πρώτο έργο του Εξωραϊστικού ήταν να πλακοστρωθεί ένα κομμάτι της πλατείας ηρώων…….Μετά την Λ. Αθανίτη την Προεδρία του Συλλόγου αναλαμβάνει διαδοχικά ο Παναγιώτης Παναγόπουλος , ο Αλέξης Πολυχρονάκος, ο Γιάννης Βασιλειάδης και ο Παναγιώτης Πασαδάκης. Το 1980 σε μία συνέλευση του Συλλόγου εμφανίζεται ο Δήμος Στεφανής, γίνεται μέλος του Συλλόγου, αναλαμβάνει την προεδρία της συνελεύσεως και μπαίνει στα δρώμενα της Ανθούσας…… Συνεχίζεται.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
10-1- 2022
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - ΣΜΥΡΝΗ. ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΜΝΗΜΗΣ 1922 - 2022.
Αγαπητοί συντοπίτες και όχι μόνον:
Ευχαριστώ θερμά τη «φωνή της Ανθούσας» για την αποδοχή και φιλοξενία στην ομάδα της, ιστορικών γεγονότων που αφορούν τη Μικρασιατική εκστρατεία και την καταστροφή της Σμύρνης! 1922- 2022
Ένας Αιώνας μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής που θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε χωρίς μυθοπλασία αληθινά γεγονότα αφού ο νόμος της ιστορίας είναι: «ΟΥΔΕΝ ΨΕΎΔΟΣ ΝΑ ΛΈΓΕΙ, ΟΥΔΈΝ ΑΛΗΘΕΣ ΝΑ ΣΙΩΠΆ» και επειδή η ιστορία είναι ζωντανό παράδειγμα κυρίως για τους νέους, προς αποφυγήν ή προς μίμησιν .
Πριν μπούμε βαθιά στο πνεύμα των ιστορικών και φρικτών γεγονότων, θα πάρουμε μία γεύση από τη γη της Ιωνίας και τη νοσταλγία των Σμυρναίων…… (VIDEO)

............................................................................................................Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ ( από το βιβλίο της κ. Μαρίτσας Σαριντζιώτου - Σπύρου)

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ

Αγαπητοί συντοπίτες και όχι μόνον, Χρόνια πολλά ,καλή και ευλογημένη χρονιά! Συνεχίζουμε μετά από μια εορταστική ανάπαυλα, την περιδιάβασή μας στο παρελθόν της Ανθούσας. Για ευνόητους λόγους Κάνουμε μία περιληπτική περιδιάβαση , αλλά παρέχεται και λεπτομερή περιδιάβαση στο βιβλίο της Ανθούσας το οποίο θα προμηθευτείτε δωρεάν από τον διαχειριστή της ομάδας κ. Γιώργο Τριάντη!
2022 λοιπόν και μιλάμε για το όμορφο προάστιό μας που βρίσκεται στους πρόποδες της Πεντέλης και που άρχισε να δημιουργείται ως οικισμός, από τη δεκαετία του 1950. Πως θα ήταν δυνατόν σε μία τέτοια αναπτυσσόμενη περιοχή, να μη δημιουργηθούν Σύλλογοι: Πρώτος Σύλλογος που δημιουργήθηκε στην Ανθούσα, ήταν ο Εξωραϊστικός με την ονομασία Γαργηττός. Ιδρύθηκε το 1953 με 21 άτομα από κάποιον ονόματι Χρυσοχόου, τον οποίον μόλις απεβίωσε, διαδέχτηκε κατ’εντολήν του ο Ν. Πλέσσας .Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην Ύπαιθρο, ενώ η πρώτη συνέλευση έγινε στην μικρή τότε εκκλησία. Ξεκίνησαν με την ιστορική φράση : «Βρε παιδιά, να κάνουμε ένα δρόμο και να βάλουμε γραμμάτια, να πληρώνουν όλοι από κάτι» Συνεχίζεται…..


.......................................,,,,,,,,,,,,,.....................................

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Θλιβερή επέτειος της μαζικής σφαγής αθώων ανθρώπων ,στα Καλάβρυτα, που έγινε σαν σήμερα το 1943

https://anthousiotis.blogspot.com/2021/12/1943.html


..............................................................................


Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ:( 5 Απόσπασμα από το βιβλίο ΑΝΘΟΥΣΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ)

 Γράφει η Μαρίτσα Σαριντζιώτου - Σπύρου

Συνεχίζουμε κάποιες αναφορές από τα περασμένα χρόνια. Οι λεπτομέρειες είναι απίστευτα πολλές και ενδιαφέρουσες……Σχεδόν επιγραμματικά αναφέρουμε τον Περικλή τον Μπακόλα που προμήθευε τους κατοίκους με το καθημερινό τους ψωμί ,τον Νίκο τον Αλτανόπουλο που τους τροφοδοτούσε με λαχανικά, τον τσαγκάρη τον Ψάρη, το Δημήτρη τον Αρμενάκη και τον Φάνη τον Τζίρο τους εργολάβους της περιοχής και τον Κώστα Αλτανόπουλο αργότερα. Πριν όμως από αυτούς ίσως ο πρώτος εργολάβος , ήταν ο Χαράλαμπος Μπόγρης….Οι πρώτοι κάτοικοι διασκέδαζαν την πρωτόγονη κατάσταση που ζούσαν. Κάποιοι έμεναν αρχικά σε αντίσκηνα και τα βράδια πριν κοιμηθούν έπαιζαν καραγκιόζη. Από μέσα οι μεγάλοι και έξω τα παιδιά να παρακολουθούν. Το γέλιο που έπεφτε ήταν απερίγραπτο. «Όμορφα χρόνια εκείνα…..φτωχικά ,αλλά όμορφα! Ενωμένοι οι κάτοικοι, ανταμώνανε τα βράδια και κάνανε βεγγέρες με τα φαγητά τους, τους χορούς και τα τραγούδια»! Τον χειμώνα, όταν χιόνιζε, όλοι έβγαιναν και καθάριζαν τις αυλές τους και τους δρόμους βοηθώντας ο ένας τον άλλο, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που οι κάτοικοι παίρνουν τηλέφωνο και εκφράζουν παράπονα διότι η Κοινότητα δεν πάει λένε, πόρτα- πόρτα να μοιράσει ψωμί, εφημερίδα και τσιγάρα (εξέλιξις γαρ). Όμως στην Ανθούσα δεν ήταν όλα ρόδινα. Παρά τη σύμπνοια των κατοίκων, υπήρχαν προβλήματα που άλλοι τα δημιουργούσαν! Οι πλατείες του Προαστίου μας, παρ’ ότι αρχικά ήταν χαραγμένες, εν τούτοις βρέθηκαν πουλημένες. Μαρτύρησαν οι κάτοικοι για να τις πάρουν πίσω. Η αστυνομία γκρέμιζε σωρηδόν τους κόπους των ιδιοκτητών και πετούσε γκρεμίζοντας όχι μόνο τα πράγματα των νοικοκυραίων, αλλά έχυνε και το δυσεύρετο νερό τους που τότε ήτανε χρυσάφι! Μια μέρα πήγαν οι αστυνομικοί στο σπίτι που έφτιαχνε ο Ξεζονάκης για την οικογένειά του. Η γυναίκα του η Αγγελική, λεπτή, ψηλή και θαρραλέα καθώς ήταν, φώναξε τα τρία αγόρια της και είπε στους αστυνομικούς: "Αυτά τα τρία αγόρια τα μεγαλώνω και τα ετοιμάζω για την πατρίδα και η πατρίδα δεν τους επιτρέπει να μείνουν κάτω από μία στέγη;" Πάνω από 50 ολόκληρα χρόνια παρέμεινε η περιοχή κυνηγημένη ως αυθαίρετη! Πάσχιζε και αγωνιούσε και πικραινότανε! Η λέξη μαρτύριο δεν είναι υπερβολή, γιατί πολλοί Ανθουσιώτες έφυγαν από τη ζωή με αυτόν τον καημό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επανειλημμένα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πληρώνοντας εκτός από ψυχική οδύνη και υψηλά ποσά για πρόστιμο και δικηγορικά έξοδα….

.............................................................................................
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ!

 Κοινοποιούμε σήμερα ένα VIDEO του 2012 όπου οπτικοακουστικά θα δούμε τις συνεχείς προσπάθειες των Ανθουσιωτών και των φορέων της Ανθούσας για την επίλυση των προβλημάτων της

https://www.youtube.com/watch?v=IyYDGW_soCg

Παρακαλούμε κάντε τον κόπο να το δείτε ...... Επιλέξτε το link και στη συνέχεια πατάμε μετάβαση...  καλή ανάγνωση.


...................................................................................................... 

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ:

 Γράφει η Μαρίτσα Σαριντζιώτου - Σπύρου

Λίγα λόγια παρμένα από το βιβλίο….. Αρκετοί από τους πρώτους κατοίκους, έζησαν το μαρτύριο της κατάσχεσης των οικοπέδων τους….Και αφού τα πλήρωσαν αυτά εις διπλούν, άρχισαν να ελπίζουν και να δημιουργούν! Ανάμεσα στα πρώτα πρόχειρα σπίτια και μάλλον πριν από αυτά, από το 1950, αποτελούσε σήμα κατατεθέν το πρώτο αρχοντικό σπίτι της Ανθούσας, η βίλα του Αυλονίτη…..Την Άνοιξη η περιοχή ντυνόταν στα κόκκινα με τις κοκέτες παπαρούνες που στόλιζαν απ’ άκρου εις άκρον την Ανθούσα και που μαζί με όλα τα άλλα αξεσουάρ της φύσεως αποτελούσαν έναν μαγευτικό πίνακα! Το ντεκόρ το συμπλήρωναν θριαμβευτικά τα κατάξανθα πανύψηλα στάχυα που λικνίζονταν από τον αέρα πότε νωχελικά και πότε σαν τρελά πέρα δώθε. Ένα τέτοιο θέαμα συναντούσαμε στη περιοχή «Λάκα» όπου βρίσκεται και το σημερινό σχολείο. Μετά από 25-30 χρόνια, άρχισαν δειλά- δειλά, να ορθώνονται σύγχρονα σπίτια και σήμερα πια η «Λάκα» να σφύζει από ζωή!
Η πρώτη κάτοικος της Λάκας ήταν από το 1953 η Κυρα Δέσποινα, από το Σεβντίκιοϊ της Σμύρνης…..Το ξεροτράχαλο οικόπεδό της το είχε μετατρέψει σε μικρό παράδεισο από τις πρασινάδες και τα λουλούδια που φύτευε και με πολλή αγάπη τα φρόντιζε! Οι πρώτες ΄φίλες της ήταν η Λενιώ που συχνά τρώγανε μαζί τους Μικρασιάτικους μεζέδες της και η κυρά Μαρία , η πεθερά του Ξεζονάκη, μια γλυκύτατη καλοσυνάτη γιαγιά που κρατούσε πάντα στην ποδιά της το νήμα με το βελονάκι και έπλεκε αριστουργήματα! Αυτήν ειδικά τη θυμάμαι με νοσταλγία….! Αργότερα μεγάλωσε η παρέα, αλλά ήταν πάντα τόσο όμορφη παρέα γιατί τις ένωναν κοινά ενδιαφέροντα……


.................................................................................

ΑΝΘΟΥΣΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ΄΄

 Γράφει η Μαρίτσα Σαριντζιώτου Σπύρου


Αγαπητοί συντοπίτες! 

Σε σχέση με τον παλιό καλό καιρό που οι κάτοικοι της Ανθούσας επικοινωνούσαν μεταξύ τους και, παρά τις τυχόν διαφωνίες τους, αυτό ήταν πιο ανθρώπινο, στην εποχή μας κατέστη πλέον αδύνατο…..

 Έτσι με τα ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιούμε για επικοινωνία, σκεφτήκαμε να ανασύρουμε  από το παρελθόν πρόσωπα και πράγματα που οι παλαιότεροι θα θυμηθούν και θα συγκινηθούν, αλλά και οι νέοι, αν το θέλουν, θα μάθουν ότι αυτό που σήμερα βλέπουν στην Ανθούσα δεν ήταν εξ’ αρχής έτσι, αλλά πολύ χειρότερα και όμως ΟΙ ΑΝΘΟΥΣΙΏΤΕΣ είχαν τσαγανό και δύναμη για να παλέψουν!  

                           Η Ιστορία της περιοχής μας αρχίζει από το 1953….. 

     Στις σελίδες της φιλόξενης ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ  στο Blog  και FB, κατά τακτά διαστήματα, θα αναφέρουμε πρόσωπα και πράγματα που είναι αποσπάσματα από το βιβλίο μου ΄΄ΑΝΘΟΥΣΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ΄΄   Το οποίο θα διατίθεται πλέον ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΣΑΣ ,  όπου έχω διαθέσει αρκετά βιβλία, με σκοπό τη διανομή στους επιθυμούντες να το αποκτήσουν . 

Δεκέμβριος  του 2021    

............................................................................................................................

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ !!!

Γράφει η Μαρίτσα Σαριντζιώτη - Σπύρου



Μυρωδάτα ,φυσικά και φιλόξενα ήταν τα χώματα της όμορφης αυτής γης με τις ανηφοριές, τα πλατώματα και τις κατηφοριές της έτσι διαμορφωμένα, ώστε σε όποια θέση – ακόμα και σήμερα- κι αν βρεθεί κάποιος, να αισθανθεί υπέροχα γιατί η κάθε γωνιά αυτού του τόπου έχει τη δική της θέα,τη δική της χάρη!


Τα πουλιά και τα κοκόρια καλημέριζαν την Ανατολή και οι τσομπάνηδες που έβγαζαν για βοσκή στις πλαγιές τα πρόβατά τους, με τα κουδουνάκια τους χάριζαν στην περιοχή μια θαυμάσια κινούμενη μολυβιά, συμπλυρώνοντας έτσι και ακουστικά το μαγευτικό τοπίο. Την περιοχή διαφεντεύανε οι αρχιτεκτόνισσες αλεπούδες με τις δίπορτες φωλιές τους, όχι πως σήμερα δεν υπάρχουν, μόνο που σήμερα στην περιοχή διαφεντεύει ο άνθρωπος ώστε μαζί με την εξέλιξη και τον πολιτισμό απολαμβάνει και τη φύση! Η κουκουβάγια δεν τους τρόμαζε τη νύχτα , ούτε ο Γκιώνης τους μελαγχολούσε όταν φώναζε τον αδελφό του


. Ετσι οι πρώτοι κάτοικοι της Ανθούσας, για να μη χάσουν τα δώρα της φύσης, πάση θυσία προτιμούσαν να μένουν σε αυτήν στερούμενοι τις ανέσεις της πόλης! Τα πρώτα σπίτια έγιναν με τενεκέδες ή πλίνθους και παράγκες από νοβοπάν με νερό για πλύσιμο από το πρωτόγονο βρυσάκι και πόσιμο νερό από τη στάμνα, με τη λάμπα πετρελαίου και την ανοχή των δυνατών ανέμων που λύγιζαν τα πεύκα και σήκωναν τις σκεπές από τις παράγκες. Τίποτα δεν τους πτοούσε και το διασκέδαζαν!



1 σχόλιο: