ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΟ&ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ
1.   ΓΙΑ ΑΕΡ/ΜΙΟ: ως και αφίξεις στο Σταθμό Παλλήνης

Ωρες:   ΧΧ+00 ,  ΧΧ+19,  ΧΧ+34,  ΧΧ+30,   ΧΧ+53                               Μετρό: έναρξη πρωϊ 06:04 βράδυ τελευταίο 22:30
  Προαστ. Έναρξη 05:02 και βράδυ τελευταίο: 21:53

Α.ΜΕΤΡΟ: 06:04 , 06:30, 07:00, 07:30,ΣΥΝΈΧΕΙΑ  ΧΧ+00 & ΧΧ+30  έως 22:30 τελευταίο.
Σημείωση: Από 1 Νοεμ.2018 τα δρομολόγια θα γίνονται  ΜΟΝΟ  από και μέχρι ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

Β.ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: 05:02, 05:34 Συνέχεια 06:19, 06:34, 06:53 και ΧΧ+19 +34+ 53 έως 09:53 συνέχεια10:34, 10:53 με χχ+34 και+53 έως 14:53 Από 15:19 έως 18:53 με ΧΧ+19  + 34 και +53 ακολούθως 19:34, 19:53 με ΧΧ+34 και ΧΧ+53 μέχρι το τελευταίο 21:53

  2.   ΓΙΑ Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΝΕΡ/ΤΙΣΣΑ-ΝΕΑ ΛΙΟΣΙΑ- ΑΘΗΝΑ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Ώρες:       ΧΧ+05 (Π), ΧΧ+13 (Μ),  ΧΧ+22(Π),   ΧΧ+37(Π),  ΧΧ+43(Μ), 
Α.ΜΕΤΡΟ   ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ  στη συνέχεια μετεπιβίβαση σε άλλο συρμό

Ώρες:    ΧΧ+13,                      ΧΧ+43
Έναρξη το πρωϊ 06:43  και τελευταίο 23:43

Β.ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΛΙΟΣΙΑ ΚΙΑΤΟ ( ΜΕΤΕΠΙΒΙΣΑΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ  ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ      ΚΑΙ  ΜΕ  ΗΣΑΠ   ΝΕΡΑΝΤΖΙΩΤΙΣΣΑ) ,  ΛΙΟΣΙΑ- ΑΘΗΝΑ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΧΡΟΝΟΙ        ( ΠΑΛΛΗΝΗ- ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ = 5' Λεπτά
 ----//...........-      ΝΕΡΑΝΤΖΙΩΤΙΣΣΑ   = 12΄Λεπτά)
.......//............      ΣΚΑ - ΛΙΟΣΙΑ         =  18΄Λεπτά
------//--------- ΑΘΗΝΑ 30΄λεπτά και ΠΕΙΡΑΙΑΣ 47΄λεπτα  (Δρομολόγιο ΧΧ+22)

Ώρες:         ΧΧ+05        ΧΧ+22     ΧΧ+37 (ώρες αιχμής)       
                               
Έναρξη το πρωί 06:05, 06:22, ΧΧ+37  με τελευταίο το βράδυ 23:04
Δρομολόγια ΧΧ+05 και ΧΧ+22 Συνεχίζουν κανονικά μέχρι21:05 , 21:22 και 22:22  με τελευταίο δρομολόγιο  23:04.
Δρομολόγιο ΧΧ+37 δρομολογείται στις ώρες αιχμής: 06:37/ 07:37 / 08:37 /09:37 / 15:37 / 16:37 / και 18:37
Πληροφορίες απόTRAINOSE         Ισχύουν από 1    Φεβρ  2018
...........................................................................................................................................................
Δείτε γιατί δεν πρέπει να πετάτε το νερό από τα μακαρόνια που βράσατε
 http://medicalnews.gr/deite-giati
Και όμως δεν πρέπει να πετάτε το νερό, με το οποίο βράσατε τα μακαρόνια σας!
Είναι λάθος σας εάν πετάτε το νερό που βράσατε ζυμαρικά, καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλα αυτά παρακάτω…
Ο καθένας αγαπά τα ζυμαρικά, είτε πρόκειται για μακαρόνια, για ριγκατόνι ή ταλιατέλες. Πρόκειται για ένα λαχταριστό πιάτο, στο οποίο συνήθως δεν μπορούμε να αντισταθούμε και έτσι παραδιδόμαστε σε μία γαστρονομική πανδαισία.
Για να τα προετοιμάσετε, θα πρέπει να τα βάλετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν, στραγγίζετε και συνήθως πετάτε το νερό τους, επειδή νομίζετε ότι είναι άχρηστο.
Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Στην πραγματικότητα, το υγρό που προκύπτει είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικούς εξαιρετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαγειρεμένο νερό των ζυμαρικών σας.
Για σάλτσες ζυμαρικών όπως η πέστο
Αυτό το υγρό είναι το ιδανικό συμπλήρωμα που συνδυάζει άψογα όλα τα συστατικά.
Στα Μαλλιά
Αν έχετε κατεστραμμένα και ξηρά μαλλιά, το νερό των ζυμαρικών, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητά τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε μασάζ στα μαλλιά σας με αυτό το νερό. Μετά τη διαδικασία, φροντίστε να λούσετε κανονικά τα μαλλιά σας.
Για το Μαγείρεμα
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρασμένο νερό των ζυμαρικών για να μαγειρέψετε άλλα τρόφιμα μέσα στον ατμό. Το καλύτερο μέρος είναι ότι έτσι κάνετε και οικονομία.
Στις ζύμες για πίτσα και ψωμί
Όπως όλοι γνωρίζετε, όλες οι ζύμες χρειάζονται κάποιο υγρό με μια πρέζα αλάτι, άρα το νερό των ζυμαρικών σας είναι μία πολύ καλή λύση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε όσο από αυτό χρειάζεστε για τη συνταγή της ζύμης σας.
Για το μούλιασμα των οσπρίων
Μπιζέλια, φακές, φασόλια και όλα τα είδη των οσπρίων είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Λοιπόν, πρέπει να ξέρετε ότι το μούλιασμά τους στο νερό ζυμαρικών τα κάνει ακόμα πιο επωφελή.
Για το πότισμα των λουλουδιών
Αν δεν το ξέρατε, αυτό το υγρό είναι πολύ θρεπτικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε τα φυτά σας. Φροντίστε βέβαια, το νερό σας να είναι, το λιγότερο, χλιαρό.
Για ποδόλουτρο
Για εκείνους που υποφέρουν από οίδημα και πόνο στα πόδια, το νερό των ζυμαρικών είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση τους. Απλά βυθίστε τα πόδια σας στο ζεστό νερό (να έχει κρυώσει λίγο, όσο να είναι ανεκτό από τα πόδια σας) που έχει απομείνει μετά το βράσιμο.
 ....................................................
Σας τριγυρνάει γρίπη ή κρυολόγημα;      Τι πρέπει να πιείτε για να τονωθείτε
     http://medicalnews.gr/griph-h-kryologhma/ ·30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Ο χειμώνας πλησιάζει και σίγουρα έχετε αντιληφθεί γύρω σας τα πρώτα «απειλητικά» φταρνίσματα από συναδέλφους στη δουλειά, εκεί που πίνετε τον καφέ σας ή ενώ κάνετε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ…
Για να προστατευτείτε από τις ιώσεις της εποχής και φυσικά από τα δυσάρεστα συμπτώματα που φέρνουν μαζί τους και ειδικά αν εμφανίζετε ήδη τα πρώτα σημάδια αδυναμίας και ρινικής συμφόρησης, η λύση που χρειάζεστε είναι πολύ απλή και απόλυτα φυσική!
Φυσικά, δεν είναι άλλη από το τσάι, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει τη γρίπη ή το κρυολόγημα.
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, το ιδανικό είδος τσαγιού για τόνωση του ανοσοποιητικού είναι το μαύρο. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι συμμετέχοντες έπιναν πέντε φλιτζάνια τσάι την ημέρα για δύο εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην απόδοση του ανοσοποιητικού τους. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού τους συστήματος απελευθέρωναν 10 φορές περισσότερες ιντερφερόνες, ουσίες που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ιών της γρίπης και του κρυολογήματος.
Και το πράσινο τσάι όμως είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση των ιώσεων, κυρίως χάρη σε μια αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει, την κουερσετίνη, αλλά και ένα πολύτιμο αμινοξύ, την L-θεανίνη. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουερσετίνη έχει αντι-ιική δράση, καθώς εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό αρκετών ιών του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του ιού τα γρίπης. Μία από τις μελέτες, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food, έδειξε ότι η αντιοξειδωτική ουσία μπορεί να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την αναπαραγωγή του ιού του κοινού κρυολογήματος στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης, ενώ μια άλλη, στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η L-θεανίνη ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού. Έτσι, το πράσινο τσάι μπορεί να προστατεύσει από μια ίωση ή να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Το τσάι λοιπόν όχι μόνο ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό από τον βήχα, αλλά οι ουσίες που παρέχει είναι ό,τι καλύτερο για να προλάβετε ή να καταπραΰνετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος

Η σούπα του Ιπποκράτη: Ένας δυναμίτης ΥΓΕΙΑΣ στο πιάτο σας!

Πρόκειται για μια σούπα δυναμίτη! Και μη θεωρείτε ότι θα φάτε απλώς ένα άνοστο φάρμακο.
Πρόκειται στη κυριολεξία για ένα γκουρμέ πιάτο υπέροχης και απόλυτης γεύσης! Επιπλέον, ενισχύει τη καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες του.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Εμείς σας δίνουμε παρακάτω πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, σχετικά με τα θεραπευτικά ευεργετήματα που προσφέρει η κάθε μια τροφή ξεχωριστά. Καλό θα είναι να τη βράσετε σε εμφιαλωμένο νερό και να βάλετε μια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασμού. Προτιμήστε να μην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η παρακάτω συνταγή.
Υλικά:
1 πατάτα με τη φλούδα
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
4 κλωνιά φρέσκο σέλινο
1/2 μάτσο μαϊντανό
5-6 φύλλα μαρουλιού ή παντζαρόφυλλα
Εκτέλεση:
Επιλέξτε τα λαχανικά, τα οποία θα κόψετε σε κομμάτια και θα τα σιγοβράσετε για 1 ώρα σε εμφιαλωμένο νερό. Καταναλώνετε τη σούπα ή μόνο τον ζωμό των λαχανικών με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Αυτό ήταν όλο! Καλή σας όρεξη!
....................................................
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ
Κρύο καιρός για δυο λέει η παροιμία αλλά όταν ο υδράργυρος αγγίζει υπό το μηδέν τότε καλό είναι να λάβετε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψετε την υγεία σας από το κρύο.
Εξάλλου σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τις επόμενες ημέρες αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
 Τα όργανα του σώματος τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα στις χειμερινές  συνθήκες είναι  η  καρδιά, η μέση, τα πόδια και το κεφάλι.
 Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα της έκθεσης στο κρύο και να γνωρίζετε πώς να τα αντιμετωπίσετε .
 Όταν ο υδράργυρος πέσει κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου  τότε, το σώμα προσπαθεί να κρατηθεί ζεστό για να αποτρέψει τα εσωτερικά όργανα να κρυώσουν. Σύμφωνα με ιατρικές  μελέτες, το κρύο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιά, ειδικά αν κάποιος πάσχει από κάποια  καρδιαγγειακή νόσο.
 Εκτός από χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ η υγρασία αναγκάζει το σώμα να χάσει τη θερμότητα πιο γρήγορα από τις φυσιολογικές συνθήκες.
 Υποθερμία
 Όταν το σώμα δε μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του εκδηλώνεται  η υποθερμία,  η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα σε ακραίες περιπτώσεις ψύχους.
 Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, διανοητική σύγχυση, πιο αργές αντιδράσεις, ρίγος και υπνηλία ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιακή νόσο.
 Ωστόσο δεν αντιδρά ο κάθε οργανισμός το ίδιο στις καιρικές συνθήκες. Οι διαφορές στην περιφερική κυκλοφορία του αίματος, ο  μεταβολισμός και η ηλικία ή η φυσική κατάσταση του καθενός παίζουν καίριο ρόλο στην ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 Ανεβαίνει η πίεση
 Ο κρύος καιρός αυξάνει την πίεση του αίματος και κάνει το αίμα στις φλέβες πιο παχύρρευστο. Όλα αυτά επηρεάζουν την καρδιά. Και όταν το αίμα κυκλοφορεί διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή λειτουργία των οργάνων, βελτιώνεται η κυκλοφορία στα νεφρά, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα των ούρων.

Η πίεση αυξάνει λόγω σπασμού των αρτηριών στο κρύο, αλλά και εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας και της διαφορετικής ποιότητας φαγητού που τρώμε (λιγότερα λαχανικά και φρούτα, περισσότερο αλάτι).
 Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες αν παραμείνει αρρύθμιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 Ωστόσο, και οι αναπνευστικές δυσκολίες και κρίσεις άσθματος είναι επίσης συχνά φαινόμενα.
Να διευκρινισθεί εδώ ότι η γρίπη δεν μεταδίδεται από το κρύο αλλά πολλά βακτήρια και ιοί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο κρύο
Μέτρα προστασίας
  Για να κρατήσετε το σώμα σας ζεστό, φροντίστε να ντύνεστε όχι ένα χοντρό πουλόβερ μόνο, αλλά με πολλά στρώματα ρούχων τα οποία θα σχηματίζουν  μια προστατευτική μόνωση, ώστε  να  διατηρείτε η θερμοκρασία  του σώματός. Απαραίτητα είναι επίσης τα αξεσουάρ καπέλο, σκουφί ή μαντίλι στο κεφάλι.
   Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας ζεστά, δεδομένου ότι τείνουν να χάνουν γρήγορα τη θερμότητα και φροντίστε να μην πίνετε αλκοολούχα ποτά πριν βγείτε έξω ή όταν βρίσκεστε εκτός κλειστού χώρου.
 Ένας βασικός κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες, το ανοσοποιητικό σύστημα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη ενέργεια η οποία  διασφαλίζεται με την καλή διατροφή.
Το ενοχλητικό κρυολόγημα, το συνάχι, η γρίπη μπορούν να αντιμετωπιστούν  με τα ευεργετικά βότανα της φύσης και να οπλίσουν τον οργανισμό με αντισώματα κατά των ιώσεων.
....................................................................

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
 (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)
Θ Ε Ρ Μ Ο Π Λ Η Ξ Ι Α
ΟΤΑΝ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
Κάθε καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες θέτουν την ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο. Ο οργανισμός διαθέτει ένα σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας που στηρίζεται στην απώλεια της θερμότητας μέσω του ιδρώτα. Κάτω όμως από ορισμένες συνθήκες, το σύστημα αυτό είναι δυνατόν να μη λειτουργεί σωστά. Πολύ σημαντικό λοιπόν, για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία μας, είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να προσφέρουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ;
Αποτελεί λειτουργική διαταραχή του ανθρώπινου οργανισμού, που εκδηλώνεται όταν, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%.  Έτσι ο οργανισμός απορρυθμίζεται και δυσκολεύεται να αποβάλλει την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, μέσω του ιδρώτα.
ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ… ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
·         Δυνατός πονοκέφαλος
·         Ατονία
·         Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
·         Τάση για λιποθυμία
·         Πτώση αρτηριακής πίεσης
·         Ναυτία
·         Εμετοί
·         Ταχυκαρδία
Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα τότε η κατάσταση του ατόμου χειροτερεύει και παρουσιάζει:
·         Διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος
·         Απουσία εφίδρωσης
·         Απώλεια αισθήσεων
Μπορεί να επέλθει ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ;
·         Αποφεύγω τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
·         Εάν χρειαστεί να βγω, ντύνομαι με ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα
·         Φοράω γυαλιά ηλίου και καπέλο.
·         Δεν περπατάω και δεν τρέχω για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
·         Στο σπίτι , κάνω πολλά χλιαρά ντους.
·         Τοποθετώ υγρά πανιά στο κεφάλι ή στο λαιμό.
·         Πίνω πολύ νερό και χυμούς φρούτων.
·         Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και ελαφρά, χωρίς λιπαρά.
·         Αποφεύγω τα οινοπνευματώδη ποτά γιατί το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση.
·         Πριν μπούμε στο αυτοκίνητο ανοίγουμε τα παράθυρα ή τον κλιματισμό και μετά από λίγο ξεκινάμε.
·         Δεν αφήνουμε τα παιδιά ΠΟΤΕ  μόνα τους στο αυτοκίνητο.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΠΛΗΚΤΟ
·         Μεταφέρουμε τον/τη θερμόπληκτο, χωρίς χρονοτριβή, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν.
·         Αφαιρούμε τα ρούχα, για να αερίζεται το σώμα.
·         Βρέχουμε το πρόσωπο, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
·         Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του.
·         Κάνουμε εντριβές στα άκρα του, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
·         Αν μπορεί να πιεί, του δίνουμε άφθονα υγρά.
·         Καλούμε το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.
Πηγή:WWW.INFOTIMES.GR /Ιούλιος 2012


..........................................

Γιατί ΔΕΝ παίρνουμε αντιπυρετικά στον πυρετό. Τι δεν πρέπει να τρώμε. Βότανα αντιπυρετικά.


Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2016


του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr


Ο πυρετός είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι μεγαλύτερη από το κανονικό. Τα όρια φυσιολογικής θερμοκρασίας, έχουν θεσπισθεί με βάση το σημείο του σώματος στο οποίο μετράται η θερμοκρασία του. Έτσι για μέτρηση της θερμοκρασίας στην κοιλότητα της μασχάλης, η φυσιολογική θερμοκρασία ορίζεται στο εύρος μεταξύ των 36,2 C – 36,9 C.  Γιά μέτρηση στο ορθό, η  θερμοκρασία κυμαίνεται από 36,1 C  το πρωί έως 37,4 C αργά το απόγευμα. Στη στοματική κοιλότητα κυμαίνεται από 35,9 C – 37,2 C. Στα παιδιά, η θερμοκρασία πάνω από 38.C υποδηλώνει πυρετό. Η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν αποτελεί πάντοτε ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Ο πυρετός πρέπει να φθάσει τους 42.C για να προκαλέσει βλάβη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο. 


Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, γίνεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για την ακρίβεια στον υποθάλαμο (τμήμα του εγκεφάλου), ευρίσκεται το αντίστοιχο κέντρο.

Κατά την εμφάνιση πυρετού, το θερμορρυθμιστικό κέντρο διεγείρεται μεταφέροντας προς τα άνω τα επίπεδα θερμοκρασίας του σώματος. Η διέγερση του κέντρου σχετίζεται με την κυκλοφορία στο αίμα, ειδικών ουσιών, γνωστών ως πυρετογόνα. Αυτά απελευθερώνονται πρωτίστως από μικρόβια, ιούς και προϊόντα καστροφής ιστών.


Τι προκαλεί πυρετό;

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια, είναι σύμπτωμα (όπως, για παράδειγμα, ο βήχας) που οφείλεται σε πολλά αίτια.


Ποιες είναι οι αιτίες του πυρετού;

• Λοιμώδεις νόσοι (ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις όπως γρίπη, πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση κ.α.) Ορισμένοι τύποι λοιμώξεων που οδηγούν σε πυρετό περιλαμβάνουν:

- ιογενή (που προκαλείται από έναν ιό) - περίπου εννέα στα δέκα παιδιά με πυρετό θα έχουν μια ιογενή ασθένεια, όπως το κρύωμα, τη γρίπη ή τη γαστρεντερίτιδα

- βακτηριακή (προκαλείται από βακτήρια) - όπως ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού, η πνευμονία ή λοιμώξεις των ούρων.

• Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγγειΐτιδες, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, νόσος του Still κ.α. )

• Κακοήθεια (κυρίως λέμφωμα, λευχαιμίες)

Φάρμακα και χρήση ουσιών (παραισθησιογόνα, δηλητηρίαση με κοκαϊνη, οπιούχα)

• Θρομβοεμβολικές νόσοι (πνευμονική εμβολή, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, έμφραγμα)

• Καταστροφή ιστών (εγχειρήσεις, ραβδομυόλυση)

• Ηλιακό έγκαυμα


Ορισμένα άτομα δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη πυρετού ή καταβάλλονται λίγο από την παρουσία του. Όμως σε άλλους, ο πυρετός γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτός και μάλιστα μπορεί ενδεχομένως να συνοδεύεται και από κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Κακουχία

• Καταβολή των δυνάμεων

• Λάμποντες οφθαλμοί («γυαλιστερά μάτια»)

• Ταχυκαρδία

• Ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή)

• Ζεστή επιδερμίδα

• Κρύα άκρα

• Στεγνή γλώσσα και καλυμένη με λευκωπό επίχρισμα

• Ξηρά χείλη

• Δίψα

• Κεφαλαλγία

• Ναυτία

• Μυαλγίες

• Ρίγος

• Φρίκια (ρίγη μαζί με δριμύ αίσθημα ψύχους)

• Ελάττωση της ποσότητας των αποβαλλομένων ούρων

• Σκούρα ούρα (αύξηση της πυκνότητάς τους)

Η εκτίμηση του πυρετού πρέπει να γίνεται πάντα με τη χρήση θερμομέτρου και όχι με την αίσθηση της αφής.


Γιατί δεν παίρνουμε αντιπυρετικά;

Ο σημαντικότερος λόγος που παίρνουμε τα αντιπυρετικά φάρμακα είναι για να πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο. Οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα και τείνουν να βγαίνουν συχνότερα από το σπίτι και να έρχονται σε επαφή με περισσότερα υγιή άτομα.


Όμως όταν λαμβάνουμε αντιπυρετικά φάρμακα, αυξάνεται  η διάρκεια της ασθένειας, με αποτέλεσμα η πιθανότητα μετάδοσης του ιού να είναι ακόμα μεγαλύτερη.


Ο πυρετός είναι το αντιμικροβιακό όπλο του οργανισμού. Εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι σε υψηλές θερμοκρασίες, τα βακτήρια και οι ιοί δυσκολεύονται να πολλαπλασιαστούν, ενώ, την ίδια στιγμή, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο αποτελεσματικό στη μάχη κατά του εισβολέα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, για παράδειγμα, στη ελονοσία, την ανεμοβλογιά, ακόμα και στο κοινό κρυολόγημα, η λήψη αντιπυρετικών αυξάνει την διάρκεια της ασθένειας. Επίσης, η χορήγηση αντιπυρετικών μειώνει την έκκριση των πυρετογόνων ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.


Παρότι ένα μεγάλο ποσοστό των γιατρών γνωρίζει ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική και χρήσιμη αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, συνεχίζουν να συνιστούν τη λήψη αντιπυρετικών. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πυρετού, πολλοί από αυτούς όμως ίσως δεν ξέρουν ότι τα αντιπυρετικά μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.


Πρέπει να γνωρίζετε

Η θερμοκρασία του παιδιού σας θα ανεβοκατεβαίνει περίπου κάθε τέσσερις ώρες. Αυτό αποτελεί τη φυσική μέθοδο του σώματος για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης. Αντιπυρετικά φάρμακα μπορεί να μην έχουν καμία συνέπεια στη θερμοκρασία του παιδιού σας ή μειώνουν τη θερμοκρασία μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία.


Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πυρετός ακόμα και όταν φτάσει τους 41οC προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες. Κάποιες περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας οφείλονται στις συγκεκριμένες λοιμώξεις, των οποίων ένα από τα συμπτώματα είναι και ο πυρετός. Δεν είναι όμως ο πυρετός αυτός που προκαλεί την εγκεφαλοπάθεια.


Τα μέτρα ανακούφισης σε περίπτωση πυρετού, περιλαμβάνουν:

–   Χορήγηση αντιπυρετικών. Ενδείκνυται σε πυρετό άνω των 38.5 C.

–   Αποφεύγεται ο βαρύς ρουχισμός.

–  Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

–   Συστήνεται η λήψη υγρών, κυρίως νερού και τσαγιού, προς αποφυγή της αφυδάτωσης.

–  Δροσερά επιθέματα (κομπρέσες) πάνω στο μέτωπο και στους βουβώνες, είναι υποβοηθητικά

– Το χλιαρό λουτρό (θερμοκρασία του ύδατος είναι μόλις ανεκτή από τον ασθενή) είναι αποτελεσματικό. Η διάρκειά του οφείλει να είναι τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά.

– Σε εμφάνιση ρίγους (τρέμουλο) το λουτρό αναβάλλεται. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται  η παραμονή του ασθενούς στο κρεββάτι και το σκέπασμα του με κουβέρτα.

–  Αν  παρατηρείται εξάνθημα οπουδήποτε στο σώμα, ή έμετοι, ή το παιδί εμφανίζει κακοδιαθεσία, θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από παιδίατρο.

–  Ομοίως στους ενήλικες, πυρετός που μετά την αρχική αντιμετώπιση σε επίπεδο Α΄βοηθειών εξακολουθεί να επιμένει, οφείλει ο πάσχων να καταφεύγει σε ιατρική εξέταση.

–  Πυρετός που έχει μετρηθεί στην μασχαλιαία κοιλότητα και έχει ευρεθεί άνω των 41,5 C, είναι δυνητικά επικίνδυνος και απαιτεί την άμεση εξέταση του πάσχοντα από ιατρό και την ενδεχόμενη μεταφορά του σε νοσοκομείο.


Αν ο πυρετός δεν υποχωρεί μετά από 1-2 εικοσιτετράωρα, τότε ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον οικογενειακό του ιατρό ή σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ανάλογα με την αιτία του πυρετού θα ζητηθούν διαγνωστικές εξετάσεις και θα ξεκινήσει κατάλληλη αγωγή (αντιβιοτικά, στοχευμένη θεραπεία κ.α).


Τι δεν πρέπει να φάτε αν έχετε πυρετό;

 . Ανθυγιεινά φαγητά: Τα φαγητά που δεν έχουν βιταμίνες θα καταπονήσουν τον οργανισμό σας ακόμα περισσότερο και θα καταρρακώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έτσι δεν πρέπει να σας περνά ούτε σαν ιδέα από το μυαλό το έτοιμο- γρήγορο φαγητό.

 . Σοκολάτα και γενικότερα γλυκά: Έρευνες που έχουν επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα και γενικότερα οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τον πυρετό αλλά και την διάρκεια του.

 . Αλκοόλ: Το αλκοόλ σε αυτή την περίπτωση είναι απαγορευτικό! Ειδικά αν πίνετε αντιπυρετικά μπορεί να δημιουργήσει αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό σας ή απλά να μείωση την δράση τους.

 . Κόκκινο κρέας: Για τις δύσκολες μέρες του πυρετού καλό θα ήταν να προτιμήσετε πιο ελαφριές τροφές και όχι τροφές, όπως, το κόκκινο κρέας που είναι δύσκολες στην πέψη.


Τα αντιπυρετικά βότανα

Ορισμένα ροφήματα βοτάνων βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την προετοιμασία των ροφημάτων, βράζετε το νερό και, στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα για 3-4 λεπτά ένα κουταλάκι από το βότανο. Σουρώνετε και πίνετε. Φροντίστε να μην υπερβείτε τα τρία ροφήματα την ημέρα.


Αποτελεσματικά αντιπυρετικά βότανα είναι τα εξής: το φασκόμηλο, το καγιέν, η ασκληπιάδα, τα άνθη σαμπούκου, η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς, η λομπέλια, η σμεουριά, η αχίλλεια, το τήλιο, το θυμάρι, η αγγελική, η καλέντουλα, το φλισκούνι και η κιγχόνη.- Για βήχα και καταρροή προτιμήστε τα άνθη σαμπούκου


- Για πονοκέφαλο και λαιμό προτιμήστε θυμάρι


- Για μειωμένη όρεξη και φλεγμονές επιλέξτε αχίλλεια


- Αν τέλος ο πυρετός προέρχεται από ένα κοινό κρυολόγημα επιλέξτε καγιέν ή αγγελική


Θυμάρι: Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά να πέσει ο πυρετός, κυρίως όταν αυτός παρουσιάζεται σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο.


Σαμπούκος: Τα άνθη του σαμπούκου είναι ευεργετικά για τον πυρετό που εκδηλώνεται μετά από ένα κρυολόγημα με βήχα και καταρροή. Ο σαμπούκος έχει την ιδιότητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη.


Ιτέα (ιτιά): Η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους δράσεις. Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, δηλαδή είναι σαν την ασπιρίνη σε μικρές δόσεις. Θεωρούνται αποτελεσματικά αντιπυρετικά, κυρίως όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνους σε όλο το σώμα (στα κόκαλα και τους μυς).


Μέντα: Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθητική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.


Aχίλλεια (ή αχίλλειος): Τα φύλλα αυτού του βοτάνου ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και εξισορροπούν το μεταβολισμό. Η αχίλλεια συστήνεται όταν ο πυρετός συνοδεύεται από γενικότερη κακοδιαθεσία, μειωμένη όρεξη, δυσπεψία και καούρες.


ΠΡΟΣΟΧΗ

- Ο πυρετός θέλει ανάπαυση, κατανάλωση πολλών υγρών, καλό αερισμό των χώρων που κινούνται οι ασθενείς, καθώς και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον ένα με δύο εικοσιτετράωρα μετά την υποχώρηση του πυρετού.

- Ένα άτομο με πυρετό, πρέπει να έχει περιορισμένη επαφή με το περιβάλλον του, και κυρίως ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά. Όποιος φροντίζει για τον ασθενή με πυρετό, πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του με ζεστό νερό και σαπούνι ή με τα ειδικά αντισηπτικά σκευάσματα


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/02/herbs-fever.html#ixzz41gvtEWBh

.............................................................................
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΔΙ  (ανάρτηση 10/2/2016)
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία που προέρχονται από το ξύδι, καθώς παρέχει ανακούφιση για τα πάντα δηλαδή από τα ηλιακά εγκαύματα, μέχρι και προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι για το δέρμα σας, ή στα τρόφιμα, δίνοντας έτσι μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων, προκειμένου να επωφεληθείτε από την υγεία που προσφέρει.
Δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο παίρνετε το ξύδι σας. Τα οφέλη για την υγεία του είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.
Ανακουφίζει πεπτικά προβλήματα
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εμετό, το ξύδι μπορεί να βοηθήσει. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του ξυδιού μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία προβλημάτων του στομάχου που προέρχονται από κάποιο παράσιτο. Για να απολαύσετε αυτό το όφελος για την υγεία, απλά ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μαζί με 1 ή 2 ποτήρια νερό. Εάν επιθυμείτε να καλυφθεί η γεύση περισσότερο μπορείτε να προσθέσετε χυμό μηλόξυδου.
Ανακουφίζει τους ερεθισμούς του δέρματος
Λόγω των υψηλών επιπέδων των οξέων που περιέχει, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του ξυδιού είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει το δέρμα από τους ερεθισμούς. Αυτό περιλαμβάνει τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από εγκαύματα, δαγκώματα, παράσιτα και ακμή. Οι ειδικοί συστήνουν εμβάπτιση ενός κομματιού βαμβακιού σε ξύδι και την απαλή εφαρμογή του στο δέρμα. Το ξύδι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα, οπότε μπορεί να θέλετε να το αραιώσετε με νερό πρώτα.
Aπαλλάσσει από το λόξυγκα
Αν και κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος γιατί, το ξύδι μπορεί σχεδόν πάντα να σας απαλλάξει από τον λόξυγκα. Εάν έχετε έναν παρατεταμένο λόξυγκα, πιείτε 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι. Μπορεί να λειτουργήσει και αραιωμένο με νερό, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό αν το πιείτε απευθείας.

Δυναμώνει τα οστά
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ξύδι για την υγεία των γυναικών. Εχει οξικό οξύ, που είναι πολύ σημαντικό και βοηθά το σώμα να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί κυρίως να βελτιώσει την απορρόφηση από το σώμα του ασβεστίου. Με μια κουταλιά της σούπας ή και λιγότερο ξύδι που το έχετε αναμείξει σε ένα ποτήρι νερό, πριν από το γεύμα, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα. Αν είστε σε κίνδυνο για οστεοπόρωση, αυτή η συμβουλή μπορεί να σάς βοηθήσει να διατηρήσετε την οστική πυκνότητα και αντοχή.
Διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Αν είστε διαβητικός, το ξύδι είναι ένας τρόπος να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διατηρήσει σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Μπορεί να σας προφυλάξει από τα εναύσματα σακχάρου στο αίμα και να ελαχιστοποιήσει τις επικίνδυνες παρενέργειες που δημιουργεί η ύπαρξη υψηλού σακχάρου το αίμα. Με την κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας ξυδιού πριν το γεύμα, ή προσθέτοντας το ξύδι στο γεύμα σας μπορείτε να κρατήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ελαχιστοποιεί τους πονοκεφάλους
Οσοι είναι επιρρεπείς σε σοβαρές κεφαλαλγίες θεωρούν ότι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα οφέλη για την υγεία από το ξύδι. Αναμειγνύοντας δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο με ζεστό νερό και μέλι μπορείτε να απαλλαγείτε γρηγορότερα από τους πονοκεφάλους. Απλά βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι αρκετά θερμό, ώστε να λιώσει το μέλι.
Καθαρίζει τη βουλωμένη μύτη
Εάν έχετε βουλωμένη μύτη και αυτό οφείλεται στο κρύο, το ξύδι μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει η μύτη σας και να αναπνέετε πιο εύκολα. Απλά ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά. Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει τη μύτη και τα ιγμόρειά σας να στραγγίξουν πιο εύκολα, με αποτέλεσμα λιγότερο μπούκωμα.
Θεραπεύει τους πόνους των μυών
Την επόμενη φορά που νοιώθετε εξαντλημένοι μετά από μια σκληρή προπόνηση, στραφείτε στο ξύδι. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα για την υγεία των μαραθωνοδρόμων. Λόγω του υψηλού επιπέδου των αμινοξέων και των οξέων του καλίου, το ξύδι μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση. Χρειάζεται μόνο μια κουταλιά της σούπας ξύδι και ένα ποτήρι νερό για να απολαύσετε τα αποτελέσματα.
Ελαχιστοποιεί τις κράμπες
Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις μυϊκές κράμπες, μπορεί να θεραπεύσουν εύκολα τον πόνο τους με ξύδι. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για εκείνους που υποφέρουν από κράμπες στα πόδια. Απλά ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα ψηλό ποτήρι νερό και πιείτε το γρήγορα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στις κράμπες και να σας βοηθήσει να αφήσετε πίσω σας τον πόνο.
Κάνει τα δόντια πιο άσπρα
Τα κίτρινα δόντια δεν έχουν καθόλου καλή εμφάνιση γι’ αυτό θα πρέπει να προσθέσετε ξύδι στη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής. Πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, απλά κάντε γαργάρες με μια μικρή ποσότητα ξυδιού. Μετά τις γαργάρες φτύστε το ξύδι και βουρτσίστε τα δόντια σας όπως συνήθως.
Πηγή:http://www.medinova.gr/poia-einai-ta-ofeli-gia-tin-ygeia-apo-to-xydi/

.................................................................................................................................

Τα 6 αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με άλλουςΣε γενικές γραμμές, είναι καλό οι άνθρωποι να μοιράζονται τα υπάρχοντά τους με τους συνανθρώπους τους και ειδικά όταν εκείνοι έχουν μεγάλη ανάγκη.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα προσωπικά μας αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να τα μοιραζόμαστε με άλλους, αφού σε αυτή την περίπτωση θέτουμε τόσο εκείνους, όσο και τον εαυτό μας σε κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας.
Δείτε ποια αντικείμενα προσωπικής υγιεινής δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ και για ποιον λόγο:
Οδοντόβουρτσα
Έρευνα από το ukbathrooms.com έδειξε ότι το 26% των Βρετανών μοιράζεται την οδοντόβουρτσά του με τον/την σύντροφό του. Μάλιστα, το 70% αυτών των ατόμων, υποστήριξαν ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει καμία ανησυχία για την υγεία τους από αυτήν τους τη συνήθεια.
Ωστόσο, το να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσά σας, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρών, η κοινή χρήση οδοντόβουρτσας οδηγεί σε αύξηση των στοματικών μολύνσεων. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Ξυραφάκια
Μην παρασύρεστε από την σκέψη ότι τα ξυραφάκια δεν είναι επικίνδυνα επειδή απλώς έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα, τα ξυραφάκια μπορούν να γίνουν εστία μόλυνσης όπως κονδυλώματα, θυλακίτιδα και δερματικές παθήσεις, ακόμα και όταν δεν έρθουν σε επαφή με κάποιο μικρό κόψιμο στο δέρμα σας. Συνιστάται να τα αλλάζετε μετά από περίπου 10 χρήσεις.
Πετσέτες
Μην μοιράζεστε ποτέ την πετσέτα σας με κάποιον άλλο, ακόμα και αν μόλις έχει χρησιμοποιηθεί για να στεγνώσετε μετά το μπάνιο σας. Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος μπορούν να επιζήσουν για μερικές ώρες, ημέρες, ή ακόμα και μήνες επάνω στην πετσέτα, δεδομένου ότι αυτή έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Προσπαθήστε να αλλάζετε τις πετσέτες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, να τις κρεμάτε να στεγνώσουν σε ανοιχτό χώρο και ποτέ να μην τις μοιραστείτε με κανέναν -ούτε καν τα μέλη της οικογένειάς σας.
Σαπούνι
Μπορεί το σαπούνι να "αυτοκαθαρίζεται" επειδή με κάθε χρήση απομακρύνεται και μια ακόμα επίστρωση υλικού, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό να έχει βακτήρια. Έρευνα του 2006 έδειξε ότι το σαπούνι αποτελεί πηγή λοιμόξεων σε οδοντιατρικές κλινικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σαπούνι σπανίως στεγνώνει πλήρως, ειδικά στο κάτω μέρος όπου συσσωρεύεται νερό και υγρασία και ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητών μεταξύ των χρήσεών του. Αυτά στη συνέχεια περνούν από τα χέρια του ενός στον άλλο κ.ο.κ.
Χτένες και βούρτσες
Μπορούν να αποτελέσουν μέσο εξάπλωσης από μια σειρά από ασθένειες, όπως ψείρες, ψώρα, και μερικές φορές ακόμη και λοίμωξης από σταφυλόκοκκο. Ακόμα και τα άτομα της ίδιας οικογένειας δεν θα πρέπει να μοιράζονται τις χτένες/βούρτσες μαλλιών. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να μην το κάνετε, ειδικά όταν επισκέπτεστε το κομμωτήριο, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος απολυμαντικού πριν σας χτενίσουν. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τις προσωπικές σας βούρτσες στο σπίτι. Γεμίστε ένα μπολ με αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό, και αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου μια ώρα. Ξεπλύνετε καλά και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε δύο εβδομάδες.
Αποσμητικό/αντιιδρωτικό σε μορφή roll-on
Η εφίδρωση διασπά τον ιδρώτα στο δέρμα σας. Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά μεταξύ της χρήσης ενός roll-on και ενός stick αποσμητικού. Με ένα αποσμητικό σε stick μπορείτε να μεταφέρετε τα κύτταρα του δέρματος και των μαλλιών, αλλά δεν προκαλέσετε μόλυνση. Ένα αποσμητικό roll-on έχει ο την ικανότητα να μεταφέρει περισσότερα βακτήρια λόγω της κολλώδους υφής του.
...............................................................

Η σαλάτα που προστατεύει από καρκίνο και οστεοπόρωση και δεν το ξέρατε!

Είναι ένα από τα πιο εύγευστα είδη χόρτων και γι' αυτό αποτελεί και βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες που φτιάχνετε στο σπίτι ή παραγγέλνετε απ' έξω ή στο εστιατόριο.
Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι η ρόκα έχει μερικές σπάνιες και εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας.
Μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, η ρόκα περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων (πάνω από 250 mg/100g). Η υψηλή πρόσληψη διατροφικών νιτρικών αλάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που απαιτείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενισχύει την αθλητική απόδοση.
Η κατανάλωση περίπου 80γρ ρόκα σας παρέχει το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνη Α, πάνω από το 50% σε βιταμίνη Κ και 8% σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.
Οφέλη για την υγεία
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως η ρόκα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και τη συνολική θνησιμότητα, ενώ συμβάλλει σε μια υγιή επιδερμίδα, στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση του συνολικού βάρους.
Καρκίνος
Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών (όπως η ρόκα) έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, κυρίως των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Πρόσφατα, μελέτες έδειξαν ότι οι ενώσεις που περιέχουν θείο (δηλαδή η σουλφοραφάνη) και που δίνουν στα σταυρανθή λαχανικά την πικρή τους γεύση, είναι εκείνες που καταπολεμούν και τον καρκίνο.
Η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητά να καθυστερεί ή να εμποδίζει τον καρκίνο, που συνδέεται με μελάνωμα, με τον οισοφάγο, με τον προστάτη και με το πάγκρεας.
Η ρόκα περιέχει επίσης χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα των καρκινογόνων επιδράσεων των ετεροκυκλικών αμινών που παράγονται όταν το φυτό ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ βελτιώνει την υγεία των οστών, ενεργώντας ως τροποποιητής πρωτεϊνών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνοντας την ουρική έκκριση του ασβεστίου. Η ρόκα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή ανάγκη σας για ασβέστιο, αφού το παρέχει σε ποσότητα 64mlg ανά περίπου 80γρ (2 φλιτζάνια).
Διαβήτης
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το άγχος που προκαλείται από τις οξειδωτικές αλλαγές σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει, επίσης, ότι μειώνει την περιφερική ή την αυτόνομη νευροπάθεια σε διαβητικούς.

ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ – ΕΣΥ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;


Υπάρχει λόγος που πρέπει να υπάρχει κέρμα στην κατάψυξη.
– Αν φύγεις διακοπές και αφήσεις φαγώσιμα στην κατάψυξη θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως κατά την διάρκεια της απουσίας σου, δεν έγινε διακοπή ρεύματος.
– Γιατί αν γίνει διακοπή ρεύματος και μετά επανέλθει το ρεύμα, τα φαγώσιμα θα γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σου.
– Γι’ αυτό λοιπόν, κάνουμε το κόλπο με το κέρμα.
– Θα βάλεις σε ένα ταπεράκι νερό και θα περιμένεις να παγώσει
– Όταν παγώσει βάλε πάνω από τον πάγο που σχηματίστηκε ένα κέρμα
– Όταν θα επιστρέψεις από τις διακοπές, θα ανοίξεις την κατάψυξη και αν το κέρμα είναι στη θέση που το άφησες, τότε είσαι άρχοντας και κατανάλωσε άφοβα τα φαγώσιμα.
– Αν όμως διαπιστώσεις πως το κέρμα έπιασε πάτο, τότε, παίρνεις τα φαγώσιμα και τα στέλνεις αδιάβαστα στον κάδο με τα σκουπίδια ή στον σκουπιδοφάγο σου, ή αν τα λιώσεις, κάνε τα κοπριά στο χωράφι σου… ότι θέλεις, αρκεί να μη καταλήξουν στο στομαχάκι σου.
πηγή:olastifora.gr
....................................................
Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα

Όταν σας τσιμπάει μια μέλισσα ή μια σφήκα, εγχέει δηλητήριο μέσω του κεντριού της στο δέρμα σας.
Οι σφήκες έχουν κεντριά χωρίς ακίδες, που συνήθως παίρνουν μαζί τους μετά το τσίμπημα. Έτσι, αυτά τα έντομα μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές μέσα σε λίγο χρόνο.
Η μέλισσα έχει ένα αγκαθωτό κεντρί που παραμένει στο δέρμα του θύματος μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο. Περίπου 3% των ανθρώπων που δέχονται τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα έχει κάποια αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα και έως το 0,8% των θυμάτων από τσίμπημα μέλισσας έχουν σοβαρή και απειλητική για τη ζωή τους αλλεργική αντίδραση που είναι γνωστή ως αναφυλαξία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο μια τοπική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας. Στην κανονική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας, το δέρμα κοκκινίζει και πονάει. Ακολουθεί τοπικό οίδημα ή/και κνησμός, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται συνήθως μετά από μερικές ώρες. Στη λεγόμενη μεγάλη τοπική αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου, το πρήξιμο, η ερυθρότητα και ο πόνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα.
Σε μια συστημική αλλεργική αντίδραση, ολόκληρο το σώμα επηρεάζεται. Το θύμα μπορεί να αναπτύξει κνίδωση, ερυθρότητα ή πρήξιμο σε περιοχές του σώματος μακριά από το σημείο του τσιμπήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης:
-έμετο,
-ναυτία,
-διάρροια και
-ζάλη
Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα:
-Εάν έχετε γνωστό ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων ή αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα από εκείνα που αναφέρονται παραπάνω, καλέστε άμεσα έναν γιατρό ή τις Πρώτες Βοήθειες.
-Προσδιορίστε αν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα σας (αναζητήστε μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο σημείο του τσιμπήματος) και αφαιρέστε το αμέσως όταν είναι ορατό στην πληγή. Πολλοί γιατροί συστήνουν τη χρήση ενός σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα ή ένα μαχαίρι για να το σύρετε πάνω από την περιοχή και να αφαιρέσετε το κεντρί. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι στον σάκο του κεντριού, ο οποίος παραμένει στο δέρμα του θύματος και μπορεί να πάρει 2-3 λεπτά για να απελευθερώσει όλο το δηλητήριο. Έτσι η άμεση απομάκρυνση του κεντριού μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του τσιμπήματος.
-Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.
-Καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι και νερό, στη συνέχεια εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσετε τη σοβαρότητα της αντίδρασης. Εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν μια πάστα φτιαγμένη από άψητο λιωμένο κρέας και νερό (το ένζυμο στο κρέας μπορεί να διασπάσει το δηλητήριο της μέλισσας) ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.
-Πάρτε ένα αντιισταμινικό, όπως η διφαινυδραμίνη σε μορφή ταμπλέτας ή/και κάποιο απλό αναλγητικό, όπως η ιβουπροφαίνη, ή ακεταμινοφαίνη για μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τσιμπήματα στο στόμα ή την μύτη, ακόμα και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά σε τσιμπήματα μέλισσας, απαιτούν την επείγουσα ιατρική προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα που μπορεί να παρεμβαίνει με την αναπνοή.

Πηγή: iatropedia.gr
........................................
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΣΤ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ 
     Μέσων σταθερής τροχιάς         (ΜΕΤΡΟ  & ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ)

ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: ως και αφίξεις στο Σταθμό

ΙΣΧΎΕΙ ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 1-2-2018

.........................

12 πράγματα που κάνουν το σεξ ακόμα καλύτερο μετά από το γάμο


Μπορεί να λένε ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο και για το σεξ! Παντρεμένες κυρίες μπορείτε να πανηγυρίσετε αφού σεξ και γάμος πάνε μαζί και μάλιστα σε βελτιωμένη εκδοχή.
Δείτε ποια είναι τα 12 πράγματα που βελτιώνουν το σεξ όταν μπει η βέρα στο δεξί!
 1. Μπορείτε να επιδοθείτε σε σεξ όποτε θέλετε. Όταν είστε παντρεμένοι, το σεξ είναι σαν το 24ωρο delivery – είναι πάντα ανοιχτό αρκεί να το καλέσετε.
 2. Υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνετε πρωινό σεξ στα γρήγορα. Είναι ότι χρειάζεται για να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε ένα ντους στα γρήγορα κι αυτό.
 3. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (δεδομένου βέβαια ότι εμπιστεύεστε πλήρως τον σύζυγό σας).
 4. Μετά το σεξ, αν κάποιος από εσάς θέλει να πάει για ύπνο μπορεί να το κάνει χωρίς ο άλλος να παρεξηγηθεί. Δεν είναι αγενές και ούτε είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσετε επειγόντως με τις φίλες/ φίλους σας.
 5. Δεν χρειάζεται να αναλύετε τη σεξουαλική σας ζωή σας με τους φίλους σας. Επειδή είναι εκπληκτική (άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο παντρευτήκατε) και αφορά μόνο εσάς τους δύο.
 6. Ξέρει πώς να σας οδηγήσει στην κορύφωση χωρίς να του δίνετε εσείς οδηγίες.
 7. Δεν κάνετε ο ένας στον άλλον περίεργα τερτίπια. Αν κάποιος δεν έχει όρεξη για σεξ το λέει χωρίς να παρεξηγηθεί ο άλλος και ούτε χρειάζεται να τα υπεραναλύετε όλα.
 8. Ποτέ δεν μπαίνετε στον πειρασμό να υποκριθείτε μαζί του. Αν δεν έρθει ο οργασμός απλά σταματάτε και προσπαθείτε την επόμενη μέρα που θα είστε και οι δύο πιο χαλαροί.
 9. Δεν ανησυχείτε όλη την ώρα για το σώμα σας, αν το ξύρισμα του μπικίνι είναι καλό ή χρειάζεται κερί. Τον παντρευτήκατε επειδή δεν είναι από εκείνους τους τύπους που σας θέλουν διαρκώς …. «στην τρίχα!»
 10. Το απογευματινό σεξ το Σαββατοκύριακο είναι το καλύτερό σας. Υπάρχει ένα κρεβάτι που σας περιμένει και άπλετος χρόνος μέχρι την βραδινή σας έξοδο.
 11. Αναρωτιέστε γιατί βγήκε το στερεότυπο ότι τα παντρεμένα ζευγάρια δεν κάνουν σεξ. Εσείς θεωρείτε ελκυστικό τον σύντροφό σας ακόμα κι αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια γάμου.
 12. Αφού κλείσετε τα 50 χρόνια γάμου είναι πιθανό να κάνετε περισσότερο σεξ. Έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ενός ζευγαριού αυξάνεται μετά την 50η επέτειο του γάμου τους.

πηγή:www.baby.gr
Διαβάστηκε 1974 φορέςΑπό Αθανασιάδου Βιολέττα

.........................................................................................................

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση λιποθυμίας

faint.jpg4του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Λιποθυμία ή συγκοπή ή συγκοπτικό επεισόδιο καλείται η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο με συνέπεια τη μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης. Είναι αρκετά συχνή καθώς περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα υποστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Δεν έχουν όμως όλα τα λιποθυμικά επεισόδια την ίδια βαρύτητα και η αιτιολογία τους ποικίλει από πολύ απλά και εύκολα αναστρέψιμα αίτια έως πολύ σοβαρή καρδιακή νόσο. Για το λόγο αυτό, αντιμετωπίστε την απώλεια αισθήσεων ως επείγουσα ιατρική κατάσταση έως την αποδρομή των σημείων και συμπτωμάτων, καθώς και τη διάγνωση της αιτίας πρόκλησης. Λιποθυμία μπορεί να συμβεί σε άτομα όλων των ηλικιών, όμως στα νεαρά άτομα είναι συνηθέστερα τα απλά, καλής πρόγνωσης αίτια, ενώ στους ηλικιωμένους συχνά το αίτιο είναι σοβαρό. Εξ’ ορισμού σοβαρή θεωρείται η λιποθυμία σε άτομα με ήδη γνωστή καρδιακή νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.
 faint.jpg9Αιτίες λιποθυμίας είναι:
υπογλυκαιμία,
αφυδάτωση,
τραυματισμός κεφαλής,
καρδιολογικές παθήσεις,
εγκυμοσύνη,
έντονο ψυχικό στρες.
 Αν νιώσετε λιποθυμική τάση, έχετε συμπτώματα όπως:
faint.jpg7αδυναμία
εφίδρωση
ωχρότητα προσώπου
ναυτία
ταχυκαρδία
επιτάχυνση της αναπνοής
faint.jpg5Τί να κάνετε;
Ξαπλώστε ή καθίστε. Προς μείωση των πιθανοτήτων επανάληψης του λιποθυμικού επεισοδίου, μη λάβετε πολύ σύντομα όρθια στάση.
Εάν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, τοποθετείστε την κεφαλή μεταξύ των γονάτων.
Αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγξτε αρτηριακή πίεση, ρυθμό ή σε περίπτωση γνωστού σακχαρώδη διαβήτη σάκχαρο αίματος (για τον αποκλεισμό υπογλυκαιμίας)
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Αν αντιμετωπίσετε λιποθυμικό επεισόδιο τρίτου προσώπου:
 Πρέπει να γίνουν τα εξής:
faint.jpg3 -Διαπιστώστε ότι δεν υπάρχει απόφραξη αεροφόρων οδών από τη γλώσσα που δεν είναι γυρισμένη προς τα πίσω και ότι δεν υπάρχει τροφή ή εμέσματα στο στόμα.
-Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής αναπνέει και έχει σφυγμούς. Αν όχι τηλεφωνήστε άμεσα στο ΕΚΑΒ (166), δώστε τα στοιχεία σας, την περιοχή που βρίσκεστε και την κατάσταση που αντιμετωπίζετε (π.χ.ένας άνδρας που δεν έχει σφυγμούς και δεν αναπνέει). Στη συνέχεια ζητείστε βοήθεια από τους παρευρισκόμενους και ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή) μέχρι να φτάσει βοήθεια.
-Αν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει και έχει σφύξεις, τον ξαπλώνουμε στο ένα πλευρό (πλάγια) και τον έχουμε υπό παρακολούθηση μέχρι να φτάσει βοήθεια.
-Ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν αυτό δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του.
faint.jpg6-Χαλαρώστε τα ρούχα, γραβάτες, ζώνες, που μπορούν να εμποδίζουν τη φυσιολογική αναπνοή.
-Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού.
-Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο. Εάν δεν είναι δυνατό, βάλτε το άτομο να καθίσει σκυμμένο, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια.
-Σε ενδεχόμενο τραυματισμού στο κεφάλι και πρόκληση λιποθυμικού επεισοδίου , κάνουμε τα παραπάνω με τη σειρά προτεραιότητας που αναφέραμε, τοποθετούμε ένα μαλακό αυχενικό κολάρο, το οποίο είναι απαραίτητο εξάρτημα για το φαρμακείο μας και καλούμε ασθενοφόρο ή ιατρική βοήθεια άμεσα.
-Άτομο το οποίο για οποιονδήποτε λόγο έχασε τις αισθήσεις του έστω και για λίγο πρέπει άμεσα να εξεταστεί από γιατρό για να διερευνηθούν τα αίτια αυτού του επεισοδίου απώλειας συνείδησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:
Woman in a faint-Μη μετακινείτε ανεύθυνα το άτομο που έχει υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και πιθανότατα έχει τραυματιστεί από την πτώση. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό από την πτώση, ζητείστε ιατρική βοήθεια.
-Μη σκεπάζετε με κουβέρτες, ρούχα, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.
-Αποφύγετε τη χορήγηση τροφής, καφέ και αλκοόλ ή άλλων υγρών σε άτομο με μειωμένο επίπεδο συνείδησης γιατί σε ενδεχόμενη επανάληψη του λιποθυμικού επεισοδίου μπορεί να προκληθεί εμετός με εισρόφηση και πνιγμονή.
  Πότε να Επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με γιατρό
faint.jpg8 Καλέστε το 166 εάν το άτομο που λιποθύμησε:
- Έπεσε από ύψος, ιδιαίτερα εάν τραυματίστηκε ή αιμορραγεί
- Δεν συνέρχεται γρήγορα (μέσα σε μερικά λεπτά)
- Είναι έγκυος
- Είναι άνω των 50 ετών
- Έχει διαβήτη (ελέγξτε για ιατρικές ταυτότητες)
- Αισθάνεται πόνο, πίεση ή δυσφορία στο θώρακα
- Έχει δυνατό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό
- Έχει απώλεια ομιλίας, οπτικές διαταραχές ή αδυναμία να κινήσει ένα ή περισσότερα άκρα
- Έχει συσπάσεις, τραυματισμό της γλώσσας ή απώλεια ελέγχου της κύστης ή του εντέρου
Ακόμα και εάν δεν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, το άτομο θα πρέπει να δει έναν γιατρό εάν δεν έχει λιποθυμήσει ξανά στο παρελθόν, εάν λιποθυμά συχνά ή εάν έχει νέα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λιποθυμία.
..............................................................................................

Οι top τροφές για αποτοξίνωση μετά το Πάσχα

   
Μετά τη διατροφική κραιπάλη που επιδοθήκατε της βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα της Λαμπρής ήρθε η ώρα να αποτοξινωθείτε από τα πολλά λιπαρά και τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στον οργανισμός σας
Δείτε τι πρέπει να κάνετε!
Λεμόνι με νερόΈρευνες έχουν δείξει ότι τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C γεγονός που τα καθιστά το νούμερο ένα συστατικό αποτοξίνωσης. Για να δείτε άμεσα αποτελέσματα στύψτε ένα λεμόνι μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το πριν από το πρωινό σας.
Φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία περιέχουν πολλές φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τις τοξίνες
Ταυτόχρονα περιέχουν φυτικές ίνες που βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Φρέσκα φρούτα
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων αποτοξινώνει τον οργανισμό και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αγκινάρες
Μελέτες έχουν δείξει πως οι αγκινάρες δρουν κατά της χοληστερίνης και εμποδίζουν τη συγκέντρωση των διοξινών στο αίμα.
Παντζάρια
Τα παντζάρια αποτελούν το νούμερο ένα συστατικό κατά της αποτοξίνωσης αφού αυξάνουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στο συκώτι.
Πιπερόριζα
Για την καλή υγεία αλλά και για να αποτοξινωθείτε γρήγορα καλό είναι να αρωματίζετε τα φαγητά σας με πιπερόριζα .
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία επιταχύνουν την παραγωγή ενζύμων, τα οποία ” καθαρίζουν” το συκώτι και τον οργανισμό
πηγή:http://biologikaorganikaproionta.com/health/181127/
.......................................................................................

Τι σνακ μπορεί να καταναλώσει στο σχολείο το παιδί μου;
Τα σχολικά σνακ για τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στα παιδιά, και ειδικότερα τα δραστήρια- ενεργητικά και εκείνα που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη (έφηβοι), οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν καλύπτονται μόνο από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Όταν αυτά πεινάνε ανάμεσα στα γεύματα είναι σημαντικό η επιπλέον ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά να εξασφαλίζονται μέσα από υγιεινά και καλής ποιότητας σνακ. Αυτά δεν είναι άλλα από τα σπιτικά. Ποικιλία και καλής ποιότητας υλικών αποτελούν άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών ώστε να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και την ανάπτυξή τους. Σημαντικό είναι να επισημάνουμε το μέγεθος του σνακ. Δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά τόσο, ώστε να «κρατήσει» το παιδί μέχρι το επόμενο γεύμα. Θα πρέπει να προσφέρεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, 2 ώρες πριν το μεσημεριανό γεύμα. Αν το παιδί πεινάει, επιστρέφοντας από το σχολείο, καλό είναι να το περιμένουν ωμά λαχανικά στο τραπέζι.
Επιλογές υγιεινού σνακ στο σχολείο:
 • σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή 1 ψωμάκι με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, πιπεριά) + 1 μικρό φρούτο
 • τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (κατά προτίμηση σπιτική) + 1 φρούτο
 • σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής και λαχανικά (κέικ καρότου) ή φρούτα ( μηλόπιτα ή μπανάνα ) ή ξηρούς καρπούς- σταφίδες ή κέικ ρυζιού
 • μίνι σπιτική πίτσα κομμένη σε μικρά κομμάτια με αλεύρι ολικής άλεσης, με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, σπιτική σάλτσα ντομάτας και άφθονα λαχανικά αρεσκείας των παιδιών
 • αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, βραστή γαλοπούλα και λαχανικά
 • κουλούρι ολικής άλεσης ή κριτσίνια ή κράκερ + 1 κουτάκι φυσικό χυμό
 • 1 αυγό βραστό + φέτα ψωμί ολικής ή φρυγανιές + 1 φρούτο
 • μπάρα δημητριακών ή 1 μικρή συσκευασία παστέλι + 1 φρούτο
 • ατομική συσκευασία ρυζόγαλου ή κρέμα με γάλα χαμηλό σε λιπαρά
 • σπιτικό ρόφημα από γιαούρτι ή γάλα ή χυμό φρούτων με φρούτα και πάγο (smoothies)
 • σταφιδόψωμο ατομικής συσκευασίας
 • σάντουιτς με 1 ψωμάκι ή 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα
 • γάλα με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης
 • ατομική συσκευασία γιαουρτιού χωρίς γλυκαντικές ύλες συνοδευμένα με κριτσίνια ή κράκερ
 • ποικιλία ωμών λαχανικών όπως καρότα, μπρόκολο, ντοματίνια, χρωματιστές πιπεριές
 • ποικιλία φρούτων ολόκληρα ή κομμένα στη μέση ή σε κύβους ή σε φέτες
 • φυσικοί χυμοί φρούτων 100% χωρίς προσθήκη γλυκαντικών υλών
 • μικρή συσκευασία με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα αναμιγμένα με ξηρούς καρπούς
 • συσκευασία ποπ κορν χαμηλών λιπαρών ή μικροκυμάτων
 • μικρές μερίδες παγωτού χαμηλού σε λιπαρά χωρίς επικάλυψη σοκολάτας 
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το νερό.
Πολλά δημοφιλή σνακ που καταναλώνονται από τα παιδιά, όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα κέικ, τα σάντουιτς με λουκάνικα, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά κ.λπ. είναι υψηλά σε θερμίδες, αλάτι ή ζάχαρη και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο. Πριν την εισαγωγή τους στα σνακ, βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει αλλεργία σε αυτά.
 • Βιβλιογραφία
Γράφει ο/η Κελεμάνη Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


.............................................................
Υγεία: "Φονικό όπλο" για τα πόδια οι γόβες στιλέτο
Το τακούνι στιλέτο είναι ένας  τύπος τακουνιού σε γυναικεία γόβα η μπότα. Το τακούνι αυτό είναι μακρύ και λεπτό και το όνομά του
φέρεται από το  σχήμα του στιλέτου, το οποίο ήταν  φόρεμα για την ανώτερη κοινωνία του 17ου αιώνα.

Ο όρος στιλέτο έχει περισσότερο να κάνει και με το σχήμα της φτέρνας, απ΄ότι με το ύψος του τακουνιού. Οι γυναίκες που φορούν τακούνια  στις έξι ίντσες  κάνουν τα πόδια τους να φαίνονται  μακρύτερα και τονίζουν το σχήμα της γάμπας τους.
 Δυστυχώς η συχνή χρήση αυτού του είδους υποδημάτων   μπορεί να προκαλέσει
 πολλαπλά ορθοπεδικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.
   

Προβλήματα που συνδέονται με ψηλά τακούνια.

Τα Ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή οσφυαλγία Τα ψηλά τακούνια εξωθούν το σώμα προς τα εμπρός με αποτέλεσμα η λεκάνη και κατ' επέκταση η σπονδυλική στήλη να υπερφορτώνονται και σε πολύωρη φόρτιση να προκαλούν χαμηλή οσφυαλγία  (low back pain) το γνωστό Λουμπάγκο.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη αρθρίτιδα στο γόνατο. Επειδή η χρήση τους προκαλεί αφύσικη στάση φέροντας την σπονδυλική στήλη  την λεκάνη και τα ισχία προς τα εμπρός ,προκαλείται ανώμαλη φόρτιση  στο εσωτερικό του γονάτου, συμβάλλοντας στην πρόωρη φθορά του χόνδρου που έχει σαν αποτέλεσμα  την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.


Τα τακούνια στιλέτο μπορούν  να προκαλέσουν ρίκνωση των μυών της γάμπας  οι μύες της γάμπας γίνονται κοντύτεροι με την υπερβολική χρήση ψηλών τακουνιών και μπορούν να προκαλέσουν  Τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μετά από τη χρήση ψηλών τακουνιών περπατήσουμε ξυπόλυτοι η χρησιμοποιήσουμε παπούτσια με κοντό η  καθόλου τακούνι.

Τα  ψηλά τακούνια αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη νευρινώματος.το νευρίνωμα ανευρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του άκρου πόδα και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκείτε πάνω στο νεύρο από την αφύσικη φόρτιση που προκαλούν τα υποδήματα με ψηλά τακούνια. η συχνή πίεση προκαλεί φλεγμονή στο νεύρο ερεθισμό αυτού και σε χρόνιες καταστάσεις μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν σφυροδακτυλία ( hammertoes). Όταν το πόδι συμπιεστεί σε ένα μικρό χώρο, τα δάκτυλα πρέπει να λυγίσουν  και να διπλώσουν για να χωρέσουν στο στενό πρόσθιο μέρος του υποδήματος,  Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μείνουν  σταθερά στη θέση αυτή, να γίνουν ακαμπτα και να δημιουργηθεί η σφυροδακτυλία  Κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή  που  αντιμετωπίζεται χειρουργικώς και που καθηλώνει την ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας και καθημερινότητας.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν κάλους  Οι κάλοι είναι η υπερανάπτυξη της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεση και της τριβής Η συμπίεση του μπροστινού μέρους του ποδιού σε ένα μικρό παπούτσι θα συμβάλει στην ανάπτυξη των κάλων στις κορυφές των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του βλαισού μεγάλου δακτύλου  (το γνωστό Κότσι) Αν και τα ψηλά τακούνια δεν είναι το απομονωμένο αίτιο για  το κότσι  η αυξημένη πίεση στο μεγάλο δάκτυλο με την πάροδο του χρόνου θα συμβάλλει σε αυτό.

Τα ψηλά τακούνια  αυξάνουν την πιθανότητα  διαστρεμμάτων και καταγμάτων .
Επειδή η βάδιση με ψηλά τακούνια είναι ασταθής οι πιθανότητες κακώσεων στατιστικά είναι αυξημένες λόγω αύξησης των πιθανοτήτων  πτώσης. Το Περπάτημα  πάνω σε 9-11 εκατοστά  τακούνια βλάπτει την ισορροπία και αυξάνει τις πιθανότητες για μια πτώση.
Το ύψος των τακουνιών που πρέπει να ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούνται για καθημερινή χρήση είναι μεταξύ 3-4 εκατοστών. Είναι το ιδανικό ύψος που επιτρέπει την σωστή κατανομή της φόρτισης μεταξύ πρόσθιου και οπισθίου άκρου πόδα,  αποφορτίζει την ποδική καμάρα και δεν στρεσάρει τον αχίλλειο τένοντα.
Η χρήση παπουτσιών στιλέτο με τακούνι άνω των 6.5 εκατοστών φορτίζει το πρόσθιο μέρος του ποδιού ίσο με τρείς φορές το βάρος του σώματος και η χρήση αυτών των παπουτσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα  άνω αυτού του ύψους μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πολλών χρόνιων προβλημάτων που παραπάνω διατυπώθηκαν.
Η χρήση των παπουτσιών στιλέτο περιστασιακά και σε ειδικές περιπτώσεις δεν μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων στον άκρο πόδα.
  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΓΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν πάντα έτοιμοι για σεξ;

Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη έως την Αίγυπτο και την Κίνα, το σεξ κατείχε ιδιαίτερη θέση. Όπως τεκμηριώνεται οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι σε αντίθεση με τους σημερινούς Έλληνες ήταν πάντα...έτοιμοι για σεξ.  Μάλιστα λέγεται πως για να αναχαιτίσουν τα πάθη τους έτρωγαν μαρούλι, το οποίο θεωρείται αντιαφροδισιακό. Ποιο ήταν το μυστικό τους και ήταν πάντα έτοιμοι για σεξ;
Τα αφροδισιακά της φύσης έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης, μια και υπόσχονταν μέγιστες αποδόσεις στο σεξ. Το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό και από την ετυμολογία του όρου «αφροδισιακό» που προέρχεται από την Θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς. Μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες δεν δίσταζαν να δοκιμάσουν τα βότανα και τις τροφές που ανέβαζαν την λίμπιντο. 
Εκτός από το γεγονός ότι είχαν άπλετο ελεύθερο χρόνο η διατροφή τους είχε καταλυτικό ρόλο στην ερωτική τους ζωή. 
Το κύριο συστατικό στη διατροφή που δεν ήταν άλλο από το ελαιόλαδο κάνει τους άνδρες... ταύρους στο κρεβάτι. Και αυτό τεκμηριώνεται από επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε το Ουρολογικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης. Η κατανάλωση ελαιόλαδου μαζί με λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στις ντομάτες,αυξάνει την ερωτική διάθεση των ανδρών. 
Έπιναν αφέψημα μέντας
Λέγεται πως ο Αριστοτέλης είχε συμβουλεύσει το Μέγα Αλέξανδρο να μην αφήνει τους στρατιώτες του να πίνουν τσάι μέντας πριν από τη μάχη, για να αποφεύγουν την ερωτική διέγερση και την επακόλουθη απώλεια των δυνάμεών τους.
Πάντως έχει αποδειχθεί ότι όπως η κανέλα έτσι και η μέντα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος με φυσικό επακόλουθο και την στύση.
Από το διαιτολογίο των αρχαιών ελλήνων δεν έλειπαν οι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια αλλά και τα σύκα. Και οι τρεις αυτές τροφές αυξάνουν τις ερωτικές αντοχές και την λίμπιντο και γενικά θεωρούνται άκρως αφροδισιακά.
Έκαναν γυμναστική
Οι Αρχαίοι Έλληνες καθημερινά γυμνάζονταν καθημερινά στις παλαίστρες.Όπως εξάλλου έχει τεκμηριωθεί σε πρόσφατη 'έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Depression and Anxiety» τριάντα λεπτά άσκησης βελτιώνουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.
Δεν είχαν μνημόνιο 
Πλειάδα επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι η οικονομική κρίση και το άγχος που αυτή επιφέρει προκαλεί κάθετη πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Να σημειωθεί ότι η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά σε σχέση με το σεξ στον άνδρα.
Δεν κάπνιζαν
Οι Αρχαίοι Έλληνες σε αντίθεση με τους σημερινούς δεν κάπνιζαν
Μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, τεκμηρίωσε ότι όσοι καπνίζουν έχουν έως και 41% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος δεν εξαλειφόταν, αλλά παρέμενε αναλλοίωτος. 

 Πηγή:www.iatropedia.gr

................................................

 Γιατί όταν μερικά βράδια πίνω λιγάκι παραπάνω, την επόμενη μέρα πεινάω τόσο πολύ;

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/ 21.04.2014  

Όταν πίνεις κάποιο αλκοολούχο ποτό, την επόμενη μέρα, εκτός από τον έντονο πονοκέφαλο, παρατηρείται και μία αφυδάτωση. Το αποτέλεσμα της αφυδάτωσης είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας λιγούρες το επόμενο πρωί. Η πείνα που νιώθεις δεν είναι πραγματική. Αυτό που το σώμα σου ‘ζητάει’ είναι νερό και ανεφοδιασμό με κάτι θρεπτικό. Πιες αρκετό νερό, συνέχισε με φρέσκους φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και πρωτεΐνη, ένα αυγό ή γιαούρτι, σε συνδυασμό με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως έτσι ώστε να κρατήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα σου σταθερά.

Γράφει ο/η Κόκκαλη Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Όταν πίνεις κάποιο αλκοολούχο ποτό, την επόμενη μέρα, εκτός από τον έντονο πονοκέφαλο, παρατηρείται και μία αφυδάτωση. Το αποτέλεσμα της αφυδάτωσης είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας λιγούρες το επόμενο πρωί. Η πείνα που νιώθεις δεν είναι πραγματική. Αυτό που το σώμα σου ‘ζητάει’ είναι νερό και ανεφοδιασμό με κάτι θρεπτικό. Πιες αρκετό νερό, συνέχισε με φρέσκους φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και πρωτεΐνη, ένα αυγό ή γιαούρτι, σε συνδυασμό με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως έτσι ώστε να κρατήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα σου σταθερά.

Γράφει ο/η Κόκκαλη Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

.................................................

 Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για σωστό ψήσιμο αρνιού, κατσικιού και κοκορετσιού στη σούβλα

Λίγες μέρες έχουν μείνει για το Πάσχα και ως Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το σούβλισμα του αρνιού και του κοκορετσιού, την Κυριακή του Πάσχα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.
Αρνί ή κατσίκι;
Τι θα σουβλίσουμε άραγε; Αρνί ή κατσίκι; Θα μου πείτε είναι θέμα γούστου. Απλά εμείς θα σας πούμε ένα δυο πράγματα σχετικά με τις διαφορές των δύο αυτών κρεάτων. Η πρώτη διαφορά βρίσκεται στην τιμή. Το κατσίκι είναι συνήθως πιο ακριβό από το αρνί. Μια άλλη διαφορά τους είναι στη γεύση. Κατά κάποιους το κατσίκι είναι πιο νόστιμο, ενώ κατά κάποιους άλλους πιο νόστιμο είναι το κρέας του αρνιού (το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά). Η τρίτη και τελευταία σημαντική διαφορά των δύο κρεάτων είναι στο λίπος που αυτά περιέχουν. Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό και παχυντικό από το κατσίκι. Για να καταλάβετε τη διαφορά τους πρέπει να γνωρίζετε ότι τα 100 γρ. αρνιού έχουν 15 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 242 θερμίδες. Αντίστοιχα τα 100 γραμμάρια κατσικιού έχουν 2,3 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 110 θερμίδες. Στην επιλογή μας παίζει ρόλο και ο αριθμός των ατόμων που θα φάνε από το σουβλιστό. Σε γενικές γραμμές, τα κατσίκια έχουν λιγότερο κρέας πάνω τους από τα αρνιά (μιλώντας βέβαια για ζώα γάλακτος, δηλαδή έως 8 κιλά). Αν λοιπόν θέλουμε να σουβλίσουμε ένα ζώο γύρω στα οκτώ κιλά καλύτερα να επιλέξουμε αρνί ώστε να έχουμε περισσότερο κρέας (σημειώστε ότι σε αυτά τα κιλά η μυρωδιά του αρνιού δεν είναι έντονη).
Αγοράζοντας το κρέας
Αφού αποφασίσουμε τι τελικά θα σουβλίσουμε το Πάσχα παίρνουμε το δρόμο για το κρεοπωλείο. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν το κατσίκι που ζητάμε είναι όντως κατσίκι και όχι αρνί. Λέμε για το κατσίκι γιατί έναν «πονηρό» έμπορο τον συμφέρει να μας πουλήσει αντί για κατσίκι αρνί, αφού όπως είπαμε και παραπάνω το κατσίκι είναι πιο ακριβό. Το πρώτο σημάδι αναγνωρίσεως του κατσικιού είναι η ουρά του που είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες. Το δεύτερο σημάδι αναγνώρισης του κατσικιού είναι το κεφάλι του. Τα κατσίκια έχουν επίπεδο κεφάλι ενώ τα αρνιά έχουν στο κεφάλι τους ένα καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια μέχρι την άκρη της μύτης τους. Βεβαιωθήκαμε το είδος κρέατος που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε τώρα είναι το χρώμα του, που ανεξάρτητα του αν είναι αρνί ή κατσίκι, πρέπει να έχει ζωηρό και ανοιχτό χρώμα ροζ η σάρκα του. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η μπόλια. Μπόλια ή πάνα, λέγεται το κομμάτι λίπους  που είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αρνιού. Λέμε τοποθετημένο γιατί στην ουσία η μπόλια είναι αυτή που κρατάει μαζεμένα τα έντερα στην κοιλιά του ζώου όταν αυτό είναι ζωντανό. Κατά τη διάρκεια της σφαγής αφαιρείται και τοποθετείται στην πλάτη του ζώου. Η μπόλια λοιπόν πρέπει να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη. Το τελευταίο αλλά όχι και τόσο αξιόπιστο στις μέρες μας σημείο είναι οι σφραγίδες που φέρει πάνω του το κρέας. Αν σε κάποιο σημείο του ζώου φαίνεται να έχει αφαιρεθεί κομμάτι του δέρματος μάλλον κάτι δεν πάει καλά αφού πιθανόν εκεί να υπήρχε σφραγίδα που δήλωνε την αλλοδαπή προέλευση του ζώου. Επειδή συνήθως αγοράζουμε έξτρα συκωταριές και αντεριές για το κοκορέτσι και την μαγειρίτσα, πρέπει να προσέξουμε τα έντερα να μην μυρίζουν. Πριν κλείσουμε αυτήν την ενότητα ας κάνουμε μια λογική σκέψη. Αγοράζουμε ένα αρνί ή κατσίκι και παίρνουμε ταυτόχρονα και δύο τρεις αντεριές και δύο τρεις συκωταριές. Είναι δυνατόν οι αντεριές και οι συκωταριές που αγοράζουμε να είναι φρέσκιες; Μάλλον όχι. Επειδή το πιθανότερο είναι να αγοράσουμε κατεψυγμένα άντερα και συκωταριές, ανεξάρτητα με το τι μας έχουν πει και τι έχουμε πληρώσει είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κατ’ ευθείαν κατεψυγμένες που θα τις πληρώσουμε φτηνότερα αλλά θα ξέρουμε και ότι δεν έχουν αποψυχθεί. Γιατί αν αγοράσουμε αποψυγμένα εντόσθια, τα καταψύξουμε εμείς στο σπίτι μας μέχρι το Πάσχα και τα αποψύξουμε ξανά, το σίγουρο είναι πως δεν θα κάνουμε καλό στην υγεία μας. Η προσοχή μας πρέπει να δοθεί στο να μην πληρώσουμε τον κούκο αηδόνι. Δηλαδή να μην αγοράσουμε κατεψυγμένο για φρέσκο, και να μην αγοράσουμε ξένο για Ελληνικό. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι τα κατεψυγμένα ή τα ξένα είναι υποδεέστερα των φρέσκων ή των ντόπιων αντίστοιχα.
Τα παρελκόμενα του ψήστη
Τα χρόνια των παππούδων μας δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη προετοιμασία για το σούβλισμα του οβελία. Για την φωτιά φύλαγαν κληματόβεργες από το κλάδεμα των αμπελιών ενώ το ψήσιμο γινόταν χαμηλά στο έδαφος.
Στις μέρες μας τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Για την φωτιά μας θα χρειαστούμε κάρβουνα. Υπολογίστε γύρω στα δέκα κιλά κάρβουνα για το ψήσιμο ενός αρνιού και ενός ή δύο κοκορετσιών (συγχρόνως). Μία από τις πρώτες δουλειές που κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την ψησταριά ή τον χώρο στο έδαφος που θα ψήσουμε την ΚυριακήΚυριακή του Πάσχα. Αν ψήσουμε στο έδαφος θα χρειαστεί να αγοράσουμε τα ειδικά πασαλάκια (διχάλες) πάνω στα οποία γυρνάνε οι σούβλες. Το έδαφος πρέπει να καθαριστεί καλά από τα ξερόχορτα και μερικά χαμηλά σκαμνάκια θα μας βοηθήσουν να ψήσουμε πιο άνετα. Για την άνεσή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά μοτέρ που γυρνάνε τις σούβλες. Θα πρέπει να προσέξουμε τόσο την κατασκευή τους (να φαίνεται γερό και να μπορεί να γυρίσει την σούβλα με το ψητό μας – συνήθως πάνω στον μηχανισμό αναφέρονται τα κιλά που μπορεί να γυρίσει) όσο και το να έχει τουλάχιστον δύο ταχύτητες περιστροφής. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μοτέρ θα πρέπει να προνοήσουμε και για την τροφοδοσία του με ρεύμα μέσω μιας μπαλαντέζας. Τέλος πρέπει να αγοράσουμε ή να βγάλουμε από την αποθήκη και να καθαρίσουμε τις σούβλες μας (ενδέχεται να έχει εμφανιστεί σκουριά μετά από ένα χρόνο αχρηστίας, εάν η σούβλα είναι από απλό σίδερο). Επίσης πρέπει να έχουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνια και ένα μακρύ πινέλο για να αλείφουμε τα ψητά μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οι μπίρες, το κρασί και η μουσική είναι προαιρετικά αλλά συνήθως απαραίτητα.
Ετοιμάζοντας τον οβελία
Αφού πλύνουμε καλά το σφάγιο εσωτερικά και εξωτερικά (πολύ προσεκτικά να φύγουν όλες οι τρίχες) το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω. Στη συνέχεια το ακουμπάμε σε ένα τραπέζι και περνάμε τη σούβλα από την ουρά και την βγάζουμε από το κεφάλι. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο αντρικά μπράτσα και βοηθητικά χέρια για να τρυπήσει το κρανίο του σφαχτού, η σούβλα. Σπρώχνουμε τη σούβλα μέχρι η «πιρούνα - δίαινα» να χωθεί στα μπούτια του οβελία και στερεώνουμε με σύρμα την άκρη των ποδιών στη σούβλα. Με τα ειδικά στηρίγματα ή με σύρμα στερεώνουμε την πλάτη του οβελία πάνω στη σούβλα έτσι ώστε να μην καμπουριάσει την ώρα που ψήνεται. Ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ώστε να κλείσει εντελώς. Οι παραπάνω εργασίες γίνονται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έως το μεσημέρι, έτσι ώστε να προλάβει το σφαχτό μας να στραγγίξει καλά. Τοποθετούμε τη σούβλα όρθια, ενώ το κάτω μέρος της βρίσκεται σε ένα ταψί στο οποίο στραγγίζει χωρίς να λερώσει. Για να το προφυλάξουμε από μύγες το τυλίγουμε με πανιά και όχι με πλαστικό (μεμβράνες, σακούλες κτλ) για να μην «ανάψει» και αλλοιωθεί το κρέας.
 Ετοιμάζοντας το κοκορέτσι
 Αφού καθαρίσουμε τα άντερα  και κόψουμε τις συκωταριές, αρχίζουμε να περνάμε στην σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών. Ένα κολπάκι για να είναι το κοκορέτσι μαλακό, είναι να βάζεις κομμάτια μπόλιας ή/και γλυκαδιών ανά τακτά διαστήματα ανάμεσα στα κομμάτια του συκωτιού που είναι αυτά που στεγνώνουν πιο εύκολα και τα πιο σκληρά. Αυτά στο ψήσιμο βγάζουν λίπος και κρατούν το κοκορέτσι μας μαλακό. Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι μας (επίσης δείτε την συνταγή μας για κοκορέτσι κάνοντας κλικ εδώ) και είμαστε έτοιμοι για το σούβλισμα. Όπως και στον οβελία η ετοιμασία του κοκορετσιού γίνεται το Μεγάλο Σάββατο για τους ίδιους λόγους και η φύλαξή του γίνεται όπως και παραπάνω.
Ψήνοντας τον οβελία και το κοκορέτσι
Η αρχή όπως λέει και η λαϊκή ρήση είναι το ήμισυ του παντός. Μια καλή φωτιά είναι το μυστικό για ένα σωστό ψήσιμο. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει η φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κρεατικά μας, ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά (δηλαδή με πολλά κάρβουνα) και εν ανάγκη ένα μέρος της το διατηρούμε εκτός του σημείου που σουβλίζουμε. Για να υπολογίσουμε την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε σκεφτόμαστε τα εξής: Τι ώρα θέλουμε να είναι έτοιμο το φαγητό; Και από αυτήν αφαιρούμε τρεις ώρες για το ψήσιμο και μισή ώρα για το άναμα της φωτιάς (αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα).  
Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί βάζουμε από πάνω τις σούβλες τις οποίες και γυρίζουμε γρήγορα. Στον οβελία προσέχουμε να έχει δυνατότερη φωτιά στα πόδια και στο κεφάλι. Ανά τακτά διαστήματα με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε με λαδολέμονο τα ψητά μας. Αν σε κάποιο σημείο δούμε τη φωτιά μας να σβήνει, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή μακρύ κλαδί. Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν οι αρθρώσεις στα πόδια του φαίνονται, έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες. Το κοκορέτσι μας βέβαια ψήνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι έτοιμο όταν έχει σταματήσει να αφρίζει, φαινόμενο που παρατηρείται μία με μιάμιση ώρα από τη στιγμή που το βάζουμε στη φωτιά.
Προβλήματα και λύσεις
Αν εκεί που σουβλίζετε πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
 Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπάμε στο σημείο εκείνο λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και λαδώνει τη σούβλα μας.
Αν θέλουμε ο οβελίας μας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπάμε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικές μεριές, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα σε αυτήν. Φυσικά η ενέργεια αυτή έχει επιπτώσεις στην γεύση του ψητού μας.
Σε περίπτωση που η φωτιά μας σβήσει ή αδυνατήσει επικινδύνως, βγάζουμε τα ψητά από πάνω της και φυσάμε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών (σεσουάρ).
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο οβελίας αρχίζει να παρουσιάζει καμπούρα, το βγάζουμε από τη φωτιά και δένουμε πάνω από την πλάτη ένα μακρύ ίσιο ξύλο, με το οποίο πιέζουμε προς τα κάτω και ισιώνει η πλάτη του ψητού μας.
Σας ευχόμαστε  Καλές γιορτές και Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και πετυχημένο ψήσιμο!
Αναρτήθηκε 14-04-2014

Τις οδηγίες τις πήραμε από το: www.matia.gr  , όπου μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές

........................................................ 

Προλάβετε τις ..ιώσεις με διατροφή!

Αν και καθυστερημένα τα πρωτοβρόχια και οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν ήδη την εμφάνιση τους. Όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή τις περισσότερες φορές καταλήγουμε κρεβατωμένοι με πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους σε όλο το σώμα και ρίγη ρίγη από τον πυρετό.
Για να περάσουμε, όμως, φέτος έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων όπου συνωστίζονται πολλά άτομα  αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφή μας.
Επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συνδέεται με την προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα. Και για του λόγου του αληθές το κρεμμύδι και το σκόρδο θεωρούνται τα φυσικά αντιβιοτικά.
Όσο και ενοχλεί η μυρωδιά τους  αποτελούν ασπίδα προστασίας του οργανισμού  αφού και τα δυο έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα έχει η ρέγκα, οι σαρδέλες, το  σκουμπρί, τα  στρείδια αφού αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ψευδαργύρου και συνενζύμου Q-10.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραμικρή έλλειψη ψευδαργύρου ή Q-10 αποδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.
Επίσης, τα γαλακτοκομικά  προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. 
Οι ζωικές πρωτεΐνες (όπως  ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέτει τα αντισώματα.
Να σημειωθεί εδώ ότι η κοτόσουπα λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη βλέννα, περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων ενώ καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης.
 Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση έχουν τα πράσα, και τα  μήλα τα οποία περιέχουν μια  ουσία την κουερσετίνη,  που προστατεύει τους  βλεννογόνους και τους πνεύμονες.
Οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές περιέχουν ένα ισχυρό κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, που μπορεί να αναχαιτίσουν όλους τους παθογόνους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.
γιατί χρειάζεται η  βιταμίνη C 
Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα πορτοκάλια συμβάλλει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού ενώεξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ  μπορεί να δράσει προληπτικά.
Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη. 
Οι ειδικοί στο σημείο αυτό συνιστούν ότι για  να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει τα τρόφιμα αυτά να γίνουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, που θα περιλαμβάνει καθημερινά φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 
  πηγή:www.iatropedia.gr  


............................................................................

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣτης 09/09/2013


ΘΕΜΑ: Κάλεσμα για στήριξη μαθητών με ανάγκες εκπαιδευτικού υλικού για τη νέα σχολική χρονιά


Δίπλα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, στέκεται και αυτή τη σχολική χρονιά ο Δήμος Παλλήνης, καθώς και φέτος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες για τη συγκέντρωση γραφικής ύλης.

Η σχολική χρονιά ξεκινάει και πολλές οικογένειες που είναι κοντά μας, ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να δώσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα γι' αυτήν την χρονιά. Πολλά παιδιά στη νέα σχολική χρονιά, θα ξεκινήσουν με πολλές στερήσεις.

Ο Δήμος Παλλήνης στέκεται δίπλα στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για μία ακόμη χρονιά και απευθύνει ΚΑΛΕΣΜΑ σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, για τη συγκέντρωση γραφικής ύλης - στυλό, μολύβια, τετράδια, γόμες, ξύστρες, αλλά και τσάντες. Υλικά τόσο μικρά, αλλά απολύτως απαραίτητα για τη σχολική χρονιά των παιδιών.

Καλούνται όλοι όσοι έχουν το περιθώριο στο δικό τους προϋπολογισμό, να προσθέσουν, μία σχολική τσάντα για το παιδί που το έχει ανάγκη. Στην αγορά της γραφικής ύλης για το δικό σας παιδί, προσθέστε και ένα τετράδιο ή ένα μολύβι για τα άπορα παιδιά του Δήμου μας.

Τα είδη γραφικής ύλης θα συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παλλήνης, Μιαούλη 28, Γέρακας, καθημερινά και ώρες 09.00 - 14.00


 .......................................................

 ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΣΑΝΤΑ

Ειδήσεις Υγείας:http://iatropedia.com  20-8-13

Εστία μικροβίων η γυναικεία τσάντα.Αποκαλυπτική έρευνα

Στη μάχη κατά των μικροβίων επιστρατεύεται το καλό πλύσιμο των χεριών. Μετά το μπάνιο, πριν την παρασκευή φαγητού ,μετά από ενασχόληση με τον κήπο μερικές  κοινές πρακτικές για το σταμάτημα της εξάπλωσης των μικροβίων. Έχετε όμως αναρωτηθεί πόσες όμως γυναίκες πλένουν τα χέρια τους  μετά το ψάξιμο στην τσάντα τους;
Θα σκεφτείτε αστεία πράγματα και όμως επιστημονική μελέτη που έγινε απέδειξε ότι οι γυναικείες τσάντες περιείχαν  περισσότερα μικρόβια από  όσα μπορούν να εντοπισθούν σε μια λεκάνη τουαλέτας!
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Initial Washroom Hygiene ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% των γυναικείων τσαντών έχουν τέτοιο  επίπεδο βακτηρίων, που θα μπορούσαν να επιμολύνουν άλλες επιφάνειες αλλά και να αρρωστήσουν τον κάτοχο της τσάντας.
Ενδεικτικό  είναι το γεγονός ότι κρέμες προσώπου ή χεριών φιλοξενούσαν τα περισσότερα βακτήρια,  και ακολουθούσαν τα κραγιόν η μάσκαρα αλλά και τι κινητό τηλέφωνο  κυρίως όταν το παίρνουμε μαζί  μας στο μπάνιο.
Αναλυτικότερα , η Dr. Sorana Segal-Maurer, του New York Hospital-Queens, δήλωσε ότι δεν είναι πολύ πιθανό κάποιος να αρρωστήσει από την τσάντα του  και για το λόγο αυτό συνιστά στους ανθρώπους να λαμβάνουν σχετικές  προφυλάξεις ώστε να σταματούν την εξάπλωση των μικροβίων.
Περισσότερο επιρρεπείς  στα μικρόβια ήταν οι  δερμάτινες τσάντες αφού το σπογγώδες υλικό αποτελεί πρόσφορο έδαφος, για την ανάπτυξη των βακτηρίων..
Ο Peter Barratt, τεχνικός διευθυντής  κατέστησε σαφές ότι οι τσάντες έρχονται τακτικά σε επαφή με τα χέρια μας με συνέπεια ο κίνδυνος μεταφοράς διαφόρων μικροβίων σε αυτές να είναι πολύ υψηλός, ιδιαίτερα καθώς οι τσάντες σπάνια καθαρίζονται.
Όταν τα συγκεκριμένα μικρόβια βρίσκονται στην τσάντα μπορεί εύκολα να μεταφερθούν με τα χέρια σε άλλες επιφάνειες. Η τακτική υγιεινή των χεριών είναι αναγκαία για να εμποδιστεί η παρουσία των βακτηρίων αρχικά ενω συνιστάται  και ο σχολαστικός καθαρισμός  των τσαντών  για να εμποδιστεί η συσσώρευση της μόλυνσης.
Στο πλαίσιο αυτό η  Segal-Maurer συμβουλεύει να μη βάζετε ποτέ την τσάντα στο δάπεδο του μπάνιου και να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακά μαντηλάκια για να καθαρίζετε τον πάτο και τα χερούλια της τσάντας.
 Επίσης ποτέ να μην κουβαλάτε φρούτα στην τσάντα σας. Πρώτον, πιθανόν δεν θα πλύνετε τα χέρια σας πριν τα ψάξετε και δεύτερον βρίσκονται  γύρω από άλλα αντικείμενα στην τσάντα σας  τα οποία δεν είναι πάντα καθαρά.
 

.................................................................

Τρίτη και 13

Τρίτη και 13 σήμερα και πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα μόνο του... συνδυασμού ημέρας και ημερομηνίας «φτύνουν τον κόρφο» τους. Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα... Γνωρίζετε γιατί;

Μάλλον γιατί κάθε λαός έχει τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες του...

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. 29 Μαΐου 1453 έπεσε η πόλη αλλά η... γρουσουζιά κρύβεται αλλού. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη ήταν ημέρα Τρίτη και το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει... 13. Τρίτη και 13 λοιπόν...
Στον δυτικό κόσμο, πάντως, γρουσούζικη είναι η Παρασκευή και 13...
Ακόμη μια εξήγηση: Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι... μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα!

Το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12!
12 οι θεοί του Ολύμπου
12 οι μήνες
12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
12 οι άθλοι του Ηρακλή
12 τα ζώδια

Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.
13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό...
Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου
Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13...
Αναρτήθηκε 13 Αυγ.2013  πηγή: www.newsit.gr

 ...................................................

Θέλεις τέλειους γλουτούς? Ξεκίνα ποδηλασία σήμερα!!!!

Ποδηλασία για τέλειους γλουτούς

Κατά γενική ομολογία οι ποδηλάτες έχουν τους ωραιότερους γλουτούς, καθώς οι κινήσεις που κάνουμε όταν πατάμε το πετάλι τους γυμνάζουν τέλεια τους γλουτούς και συνολικά όλο το πόδι μας!!!Για να τονώσετε και να γραμμώσετε τους γλουτούς σας, βάλτε στην ζωή σας την ποδηλασία. Το ποδήλατο βοηθάει στην εκγύμναση συνολικά τους σώματος ειδικά σε υψηλές εντάσεις με έμφαση ειδικά στο κάτω μέρος του σώματος.

Η ποδηλασία επίσης είναι εξαιρετική επιλογή άσκησης για αύξηση καύσης λίπους, αύξηση αντοχής και φυσικά πολύ καλή άσκηση για την υγειά της καρδιάς μας!!!

Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια,επίσης κάνετε μασάζ στους μηρούς και τους γλουτούς σας για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και μην ξεχνάτε ποτέ τις ευεργετικές διατάσεις για τους μύες μας, καλές πεταλιές!!!

πηγή:  http://health-beauty-internet.blogspot.gr

Read more: http://health-beauty-internet.blogspot.com/2013/06/podilasia-gia-teleious-gloutous.html#ixzz2ZWhMhWyd
Αναρτήθηκε 19/7/2013

 ......................................

Τα μυστικά του ποιοτικού ελαιολάδου

Δευ, 2013-07-15 15:00      http://www.agrotikabook.gr
Ούτε καταπράσινες, αλλά ούτε και κατάμαυρες δεν πρέπει να είναι οι ελιές, που προορίζονται για ελαιολάδο, κατά τη συγκομιδή. Τους «χρυσούς κανόνες» στις κατάλληλες μεθόδους συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και έκθλιψης της ελιάς έδωσε η χημικός εμπειρογνώμων και γευσιγνώστρια, Έφη Χριστοπούλου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το ελαιόλαδο στην Αθήνα.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει για το «λάδι οξύτητας μέχρι τριών γραμμών» ή «χαμηλής οξύτητας» γενικότερα, αλλά πώς το πετυχαίνουμε; Και είναι μόνο θέμα οξύτητας η ποιότητα του ελαιολάδου; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε η κυρία Χριστοπούλου, η οποία ανέπτυξε το πώς επιτυγχάνει κανείς την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, δηλαδή οξύτητας κάτω του 0,8.
Οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα του ελαιοκάρπου είναι η ποικιλία και το μικροκλίμα. Το ιδανικό είναι η ποικιλία να είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Ο συνδυασμός υγιούς ελαιόκαρπου, με τις καλές πρακτικές στη συγκομιδή, στη διαχείριση ελαιοκάρπου και στο ελαιοτριβείο μας δίνει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Συγκομιδή της ελιάς
Ο καλύτερος τρόπος συγκομιδής είναι με τα χέρια. Χρυσός κανόνας για τη σωστή αναλογία ποσότητας και ποιότητας ελαιολάδου είναι ότι «οι ελιές πρέπει να συλλέγονται όταν το μαύρο χρώμα της επιφάνειας του καρπού δεν έχει εισχωρήσει μέχρι το μέσο του σαρκώματος, διότι:
● Τα λιπίδια και πτητικά συστατικά είναι στο βέλτιστο σημείο τους.
● Όταν είναι πράσινες, δεν υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο.
● Όταν είναι τελείως μαύρες, το περιεχόμενο των φαινολικών και πτητικών ουσιών μειώνεται, με αποτέλεσμα το παραγόμενο ελαιόλαδο να έχει επίπεδα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.»

Διαχείριση του καρπού πριν την ελαιοποίηση
Στον ελαιώνα σημασία έχει η τοποθέτηση των ελιών σε σκιά και η προστασία από το άμεσο ηλιακό φως. Η μεταφορά των ελιών από τους ελαιώνες στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα (εντός της ίδιας μέρας της συγκομιδής) και το καλύτερο μέσο είναι τα πλαστικά κιβώτια μεσαίου μεγέθους με ανοίγματα στα πλευρικά τοιχώματα, διότι:
α) Στοιβάζονται εύκολα και
β) Επιτρέπουν καλή κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των τελάρων.

Στο ελαιοτριβείο
● Επεξεργασία των ελιών, το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό, αποθήκευση του ελαιοκάρπου σε δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
● Σύγκριση των συστημάτων φυγοκέντρησης 2 και 3 φάσεων:
α) Ο ελαιοπυρήνας που παράγεται από συγκρότημα δύο φάσεων, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία (56-65%) από εκείνον που παράγεται από συγκρότημα 3 φάσεων.
β) Τα χαρακτηριστικά ποιότητας του ελαίου που εξάγεται με φυγοκέντρηση 2 φάσεων είναι ανώτερα από εκείνα του ελαίου που λαμβάνεται από το σύστημα 3 φάσεων, όσον αφορά τις πολυφαινόλες και την αντοχή στην οξείδωση.

Απόδοση καρπού
Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση σε ελαιόλαδο:
● Τα χαρακτηριστικά της ελιάς
● Η ροή τροφοδοσίας
● Σε δύσκολες πάστες ελιάς, η παραγωγικότητα θα πρέπει να μειωθεί για να εμποδίσει την απώλεια του ελαιολάδου.
● Η ποσότητα του νερού μπορεί να επηρεάσει την απόδοση εκχύλισης.
● Η θερμοκρασία της πάστας έχει μικρότερη επίδραση στις αποδόσεις εκχύλισης. Μεγάλος χρόνος και υψηλές θερμοκρασίες μάλαξης μειώνουν τις αντιοξειδωτικές ενώσεις και υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο.

Οξύτητα
Υψηλότερη οξύτητα αποκτούν τα ελαιόλαδα όταν:
● Ο καρπός έχει παραμείνει επί μακρόν στο ελαιόδενδρο ή έχει προσβληθεί από νύμφες του δάκου.
● Οι κυψελίδες του καρπού έχουν καταστραφεί.
● Ο ελαιόκαρπος έχει αποθηκευτεί σε σωρό (τρόχες) για παρατεταμένη περίοδο.
● Το ελαιόλαδο έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με τα απόνερα.
● Η θερμοκρασία είναι 350-400οC.

Προκρίνεται το ελαιοτριβείο των δύο φάσεων
Τα συστήματα ελαιοποίησης διαφέρουν α) στις δυνάμεις που ασκούνται για τον διαχωρισμό του ελαιολάδου και β) στην ποσότητα του προστιθέμενου νερού. Στα κλασικά ελαιουργεία, η ελαιόπαστα που παράγεται υποβάλλεται σε πίεση με τη βοήθεια των ελαιοπάνων χωρίς την ανάγκη αραίωσης με νερό. Στα φυγοκεντρικά ελαιουργεία, η ελαιόπαστα που επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας συνήθως μεταλλικό σπαστήρα, προχωρεί στο ντεκάντερ αφού έχει αραιωθεί με νερό.

Επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου
Το νερό που προστίθεται στα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία απομακρύνει μέρος των πτητικών ουσιών (θετικών ή αρνητικών) και αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολών) που είναι διαλυτές στο νερό. Το παραγόμενο με κλασικό σύστημα ελαιόλαδο παρουσιάζει έντονο φρουτώδες και σε κάποιες περιπτώσεις ελαττώματα, διότι η χρήση συστημάτων πίεσης ευνοεί τις ζυμώσεις στις σφυρίδες. Το παραχθέν με φυγοκεντρικό σύστημα 2 φάσεων ελαιόλαδο παρουσιάζει εντονότερο φρουτώδες από το παραγόμενο με 3 φάσεων, διότι το νερό που προστίθεται στα φυγοκεντρικά 3 φάσεων απομακρύνει μέρος των πτητικών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πώς αναγνωρίζουμε το τάγκισμα και πότε το φρουτώδες στη γεύση
Η ελεύθερη οξύτητα δεν πρέπει να θεωρείται το μόνο μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας του παρθένου ελαιολάδου. Υπάρχουν ελαιόλαδα, είτε από την φύση τους είτε προερχόμενα από αναμείξεις, με χαμηλή οξύτητα αλλά ελαττωματικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διαδικασία της οργανοληπτικής αξιολόγησης.
● Οργανοληπτική αξιολόγηση είναι η ανίχνευση και περιγραφή των χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της οσμής και της γεύσης.
● Το ελαιόλαδο οφείλει τη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμά του σε συστατικά του που βρίσκονται στο ασαπωνοποίητο κλάσμα του (≈1% της σύνθεσής του).
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παρθένου ελαιολάδου διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες:  ● Αρνητικές ιδιότητες
● Θετικές ιδιότητες ● Άλλες αρνητικές ιδιότητες

Θετικές ιδιότητες
1. Φρουτώδες (fruity)
2. Πικρό (bitter)
3. Πικάντικο (pungent)
Οι ενώσεις οι υπεύθυνες για την φρουτώδη ιδιότητα σχηματίζονται στο στάδιο της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Στην κατάσταση της προχωρημένης ωρίμανσης και στην φάση αποθήκευσης του ελαιοκάρπου, οι ενώσεις αυτές μειώνονται, αφού ο ρυθμός μετατροπής τους είναι μεγαλύτερος εκείνου της σύνθεσής τους.

Αρνητικές ιδιότητες
1. Ατροχάδο (fusty) /Μούργα (muddy sediment)
2. Μουχλιασμένο – Νοτισμένο (musty)
3. Κρασώδες- ξυδάτο (winey)
4. Μεταλλικό (metallic)
5. Ταγκό (rancid)
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για τις αρνητικές οργανοληπτικές ιδιότητες δεν απαντώνται στον καλής ποιότητας ελαιόκαρπο. Οι ουσίες αυτές είναι δευτερογενή προϊόντα οξείδωσης ή ενζυματικών αντιδράσεων.
Οι αιτίες για τον σχηματισμό των υπευθύνων για τα αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενώσεων είναι:
● Μη υγιής ελαιόκαρπος.
● Μη καλός τρόπος συγκομιδής του ελαιοκάρπου.
● Παρατεταμένη ή σε ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευση του ελαιοκάρπου.
● Ζύμωση του πολτού που παραμένει στις σφυρίδες.
● Υπερβολική ή και παρατεταμένη θέρμανση κατά την παραγωγή του ελαιολάδου, ιδιαίτερα κατά την θερμομάλαξη της ελαιόπαστας.
● Μη πλήρης ή μη έγκαιρος διαχωρισμός του ελαιολάδου.
● Χρήση εξοπλισμού στο ελαιοτριβείο που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο ελαιόλαδο.
● Ακατάλληλη ή παρατεταμένη αποθήκευση του ελαιολάδου.

Συμπέρασμα
● Όχι υπερώριμο ελαιόκαρπο για παραγωγή ελαιολάδου.
● Όχι παρατεταμένη αποθήκευση του ελαιοκάρπου.

Η παρουσίαση της κυρίας Χριστοπούλου έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου «Εξαγωγές ελαιολάδου, προοπτικές και δυνατότητες», που πραγματοποιήθηκε στις στις 8-9 Ιουνίου στο Athens Plaza, με τη συμμετοχή άνω των 350 ατόμων. Οι 18 εισηγητές ανέπτυξαν θέματα της ειδικότητάς, στοχεύοντας στο να δώσουν πραγματοποιήσιμες ιδέες στους συνέδρους, ώστε να πετύχουν την εδραίωση και αύξηση των εξαγωγών τους. Η διοργάνωση έγινε στα πλαίσια της Έκθεσης Ελαιοτέχνια ‘14.

.......................................................................

Υπήρχε καρκίνος τα αρχαία χρόνια; Πέθαιναν οι άνθρωποι από την ασθένεια;

Είναι ένα ερώτημα που κατά καιρούς εμφανίζεται και πραγματικά διχάζει την επιστημονική κοινότητα και τους γιατρούς. Τα παλαιά χρόνια, υπήρχε καρκίνος; Πέθαιναν οι άνθρωποι από καρκίνο; Μήπως πρόκειται για μια ασθένεια της “σύγχρονης” εποχής, της νεώτερης ιστορία, και όχι της αρχαιότητας;
Υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν με πίστη ότι ο καρκίνος έχει εμφανισθεί τα τελευταία 1.000 με 2.500 χρόνια και ότι πρωτύτερα, οι άνθρωποι πέθαιναν ακόμη και από έναν απλό πονόδοντο που εξελισσόταν σε κάτι χειρότερο, ακόμη και από έναν πυρετό ή μια λοίμωξη, αλλά όχι από καρκίνο. Ο καρκίνος για πολλούς είναι προϊόν και αποτέλεσμα, της σύγχρονης εποχής. Μια έρευνα μάλιστα, έχει καταλήξει στο γεγονός πως στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχε αυτή η πάθηση.
Οι υπέρμαχοι αυτής της απόψεως είναι πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων. Για παράδειγμα η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο καρκίνος οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχε καμία γενεσιουργός αιτία για τον καρκίνο. Δεν υπήρχαν δηλαδή οι συνθήκες για την εμφάνιση και ανάπτυξη του στον οργανισμό. Η νόσος, τονίζουν, οφείλεται στη διατροφή, στις συνήθειες και στο περιβάλλον. Σαν τρανό παράδειγμα δίνουν μελέτες που έγιναν σε μούμιες άνω των 3.000 ετών και οι οποίες ήταν εντελώς καθαρές από κάθε ίχνος έστω, όγκου. Σε όσες μούμιες βρέθηκαν όγκοι, ήταν καλοήθεις.
Οι πολέμιοι της άποψης αυτής που υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος υπήρχε πάντα, τονίζουν ότι τα αρχαία χρόνια η ηλικιακή σύνθεση αλλά και το προσδόκιμο της ζωής, ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με το σημερινό. Οι άνθρωποι πέθαιναν στα 25 μέχρι τα 50 (50 χρονών τότε σήμαινε υπερήλικα) και έτσι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου με τις τότε συνθήκες (καλύτερη διατροφή, διαφορετικός τρόπος ζωής, έλλειψη παχυσαρκίας κ.α) ήταν κατά μικρή. Δίχως αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχε ο καρκίνος.
Πάντως όπως και να έχει αυτή η διαμάχη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πρώτες καταγεγραμμένες μορφές του καρκίνου του μαστού, εμφανίστηκαν περίπου τον 17ο αιώνα. Πλέον ο καρκίνος κάνει θραύση γιατί άλλαξαν οι ανθρώπινες συνήθειες, γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον με ακτινοβολίες και ραδιενέργεια γιατί τα φαγητά που καταναλώνουμε είναι αμφιβόλου ποιότητα, γιατί...γιατί... γιατί...
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: πέθαιναν από καρκίνο οι αρχαίοι;

πηγή: www.iatropedia.gr  Αναρτήθηκε 7/6/2013

 ....................................................................................................

Το διαβάσαμε σήμερα 6/4/2013 στο : http://vorioionio.blogspot.gr/και το αναδημοσιεύουμε στη σελίδα μας, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει και σήμερα...Σχετική παραίνεση είχαμε κάνει από τον περασμένο Νοέμβριο( 9/11/12.Επιστροφή στη Μάνα Γή).
Ηιστορία επαναλαμβάνεται..

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ" ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ - ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1941 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους ∆ηµοτικούς Κήπους της Αθήνας άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες -όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία- αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό που περιλαµβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν µικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβιώσή του.
Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να δείτε σε ψηφιακή μορφή την επίκαιρη όσο ποτέ εργασία του…
http://web.amna.gr/newpage/laxanokipos/?id=2012_03_21_12_13_31&pg=12&prj=projects&cst=customize
εξαιρετικό διαβάζεται μονορούφι και ειναι αναλυτικότατος!!

..........................

Πώς να ξεχωρίζετε τα ΦΥΣΙΚΑ και τα ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ τρόφιμα και η αλήθεια για τα Οργανικά - Βιολογικά!


Είναι πραγματικά δυσάρεστο και επίσης πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας (σύμφωνα με τελευταίες αποδεικτικές έρευνες), αυτό που θα διαβάσετε στη συνέχεια, άλλα ευτυχώς μπορούμε τουλάχιστον να σας ενημερώσουμε για τον μοναδικό τρόπο που είναι ανά πάσα στιγμή στο χέρι σας για να καταλάβετε αν έχετε να κάνετε με μεταλλαγμένο η φυσικό τρόφιμο. Θα μιλήσουμε για τα κοινά συνηθισμένα οπωρολαχανικά που σχεδόν όλοι μας αγοράζουμε στις λαϊκές για το σπίτι μας.

Πριν από περίπου 20 χρόνια και πίσω, στην Ελλάδα τα οπωρολαχανικά όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα κρεμμύδια, είχαν προλάβει να αποτυπώσουν την πραγματική εντονότατη γεύση τους και την φυσική τους ζωντανή εμφάνιση στις μνήμες των ανθρώπων που έτυχε να ζήσουν εκείνες τις φυσικές εποχές...

Δυστυχώς όμως, τα παιδιά μας στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατον να αποκτήσουν αυτές τις έντονες φυσικές γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά, γιατί κυριολεκτικά... είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν στις αγορές, ούτε στην λαϊκή, και επίσης... ούτε στα καταστήματα με Οργανικά οπωρολαχανικά! Πολύ καλά ακούσατε.

Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και επίσης σε όλες τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, στις αγορές κυκλοφορούν κυριολεκτικά μόνο μεταλλαγμένα οπωρολαχανικά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το ότι οι αγροβιομηχανίες και όλοι οι αγρότες οι οποίοι πολλοί από αυτούς χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, σπέρνουν σπόρους που είναι ήδη Μεταλλαγμένοι γενετικά!

Όλοι οι επίσημοι εισαγωγείς από τους οποίους οι αγρότες προμηθεύονται τους σπόρους, εισάγουν μεταλλαγμένους σπόρους. Τους ίδιους σπόρους χρησιμοποιούν και οι αγροβιομηχανίες οι οποίες ονομάζουν το τελικό προϊόν τους ως "Οργανικό" και πωλούνται σε διάφορες οργανικές... αγορές, κάνοντας τον κόσμο που δεν γνωρίζει, να νομίζει πως το οργανικό δεν είναι μεταλλαγμένο άρα είναι καλό. Ναι είναι καλό, αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά για την ανάπτυξή του. Δεν παύει όμως να είναι απλά ένα μεταλλαγμένο, που αναπτύχθηκε φυσικά. Φυσικό όμως, δεν είναι.

Δυστυχώς έχουνε περάσει ήδη πολλά χρόνια, και μέσα στις πόλεις μας τα φυσικά οπωρολαχανικά έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί.

Υπάρχουν όμως, σε απομονωμένα κυρίως χωριά... κήποι οι οποίοι διατηρούνται από πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουνε ζήσει την έννοια της "φυσικής έντονης γεύσης" και διατηρούνε τους κήπους τους με σπόρους τους οποίους μαζεύουν από κάθε σοδιά όπου το γενεαλογικό δέντρο του κάθε σπόρου γυρίζει πολλά χρόνια πίσω πριν την ύπαρξη των μεταλλαγμένων! 


Εάν θέλετε να γευτείτε λοιπόν αυτό που εννοούμε φυσική έντονη "γεύση" με πραγματικά θρεπτική αξία, τότε πρέπει να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους που αναφέραμε, ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν τη ζωή τους θρεπτικά σωστά, και πού ξέρετε... ίσως σας δώσουν λίγους σπόρους ώστε και εσείς και φυτέψετε κάτι όντως φυσικά οργανικό για να τρώτε!

Οι διαφορές:

Τα φυσικά οπωρολαχανικά είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, μυρίζουν έντονα και έχουν έντονη γεύση, ενώ όλα τα μεταλλαγμένα οπωρολαχανικά διαθέτουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα, μυρίζουν ελάχιστα, και η γεύση τους είναι ψεύτικη σε σχέση με την φυσική μη-μεταλλαγμένη.

Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το διαπιστώσετε από την οσμή και την γεύση. Η οσμή είναι το κύριο πρώτο κλειδί για να καταλάβετε εάν έχετε να κάνετε με φυσικό η μεταλλαγμένο, η γεύση είναι το δεύτερο.

Π.χ. ντομάτες, εάν μυρίζει ελάχιστα η καθόλου από απόσταση 20-30 εκατοστών είναι μεταλλαγμένο και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι υπεύθυνη για την σχεδόν ανύπαρκτη οσμή.

Η φυσική ντομάτα που τρώγαμε πριν 20 χρόνια μοσχοβολούσε σε όλη την κουζίνα και η μυρωδιά της σαλάτας έφτανε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, και δυστυχώς πολλοί από εσάς τώρα δεν το πιστεύετε γιατί συνηθίσατε στις νέες πλαστικές άοσμες άχρηστες κόκκινες μπάλες που νομίζουν πως είναι ντομάτες, και δεν ξέρουν να μιλούν την γλώσσα τους! Μιλούν όμως μια γλώσσα συμφερόντων!

Την επόμενη φορά που θα πάτε στην λαϊκή η στο μανάβικο... χρησιμοποιήστε την μύτη σας, και επειδή ξέρουμε ότι δεν θα βρείτε φυσικά οπωρολαχανικά, τουλάχιστον από τα μεταλλαγμένα που θα βρείτε διαλέξτε αυτά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, δηλαδή αυτά που μυρίζουν εντονότερα από τα άλλα. 

apocalypsejohn

.......................

Η κρίση απειλεί τη μεσογειακή διατροφή;


ΠΗΓΗ:http://www.mednutrition.gr/i-krisi-apeilei-ti-mesogeiaki-diatrofi
Μεσογειακή Διατροφή: Γνωρίζουμε όλοι τα οφέλη της στην υγεία, αλλά πόσοι την ακολουθούμε στην πραγματικότητα; Ειδικά σε αυτή την εποχή, που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται στο ζενίθ της;
Ας υπενθυμίσουμε κάποια βασικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής
Το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έκανε διάσημη την Ελλάδα, οδηγώντας τους ειδικούς ανά των κόσμο να στρέψουν τον ενδιαφέρον τους στο «φαινόμενο της Κρήτης» όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού. Η κύρια μελέτη που αφορά στον μεσογειακό τρόπο διατροφής είναι η περίφημη «Έρευνα των Επτά Χωρών».
Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελείται από πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα), καθώς και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
 1.  Υψηλή αναλογία σε μονοακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα 
 2. Μέτρια κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (κόκκινου κρασιού)
 3. Υψηλή κατανάλωση οσπρίων 
 4. Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (και ψωμιού)
 5.  Υψηλή κατανάλωση φρούτων
 6. Υψηλή κατανάλωση λαχανικών 
 7. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
 8.  Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών
 Σε μια ελληνική πραγματικότητα, όπου οι συνήθειες έτειναν προς τη διατροφή δυτικού τύπου προ κρίσης, η στροφή προς την Μεσογειακή Διατροφή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Γρήγορος και αγχωτικός τρόπος ζωής, λιγότερος χρόνος για μαγείρεμα, το δέλεαρ των μεγάλων μερίδων και προσφορών των ταχυφαγείων οδήγησαν γρήγορα σε αύξηση των μερίδων κατά 50% τις τελευταίες δεκαετίες (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο www.megethosmeridas.gr) , με λογικό επακόλουθο την αύξηση της παχυσαρκίας. Πλέον, έχουμε και νέα ερευνητικά δεδομένα για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουμε οι διαιτολόγοι: ότι η οικονομική κρίση απειλεί τη Μεσογειακή Διατροφή.
Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι πολύ ευχάριστα: σε πρόσφατο άρθρο τον Δεκέμβριο του 2012 που δημοσιεύθηκε από αναλυτές του Euromonitor International, οργανισμού για έρευνες αγοράς, διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείουν από τη διατροφή τους τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5% της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων από το 2006 ως το 2011.
Σε μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη στην γειτονική Ιταλία και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο χαμηλό εισόδημα υπήρχε σε μια οικογένεια, τόσο πιο δύσκολη ήταν η τήρηση των αρχών της Μεσογειακής Διατροφής. «Στην πραγματικότητα, τα άτομα με υψηλό εισόδημα είχαν 72% πιθανότητες να τηρούν τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής σε σχέση με τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος», όπως δηλώνει η πρόεδρος του Moli- sani Project (μια μεγάλης κλίμακας έρευνα, όπου ένα μικρό δείγμα αποτελεί η μελέτη στον ιταλικό πληθυσμό), Licia Lacoviello. Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στα κατώτατα εισοδήματα (της τάξης του 36%).
Οι αναλυτές του Euromonitor International επισημαίνουν ότι τα δεδομένα είναι παρόμοια για Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Τουρκία, με την Ελλάδα να έχει μειώσει ακόμα και τα συσκευασμένα τρόφιμα, αφού η οικονομική κρίση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμά της.
Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές σε περιόδους κρίσης απομακρύνονται τόσο πολύ από το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να είναι η παραπληροφόρηση. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών στον ελληνικό πληθυσμό, στις οποίες φαίνεται ότι η παχυσαρκία σχετίζεται θετικά με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, το γρήγορο φαγητό δεν είναι φθηνότερο και έχει πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Για παράδειγμα, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε πολύ προσιτές τιμές και μπορούμε να τα επιλέγουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
 Επίσης, τα μικρά ψάρια που είναι πλούσια σε ασβέστιο και ω-3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος, καθώς και οι ανάλατοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, μπορούν να γίνουν μέρος της εβδομαδιαίας μας ρουτίνας.
 Τέλος, η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος σε λίγες φορές το μήνα είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή, αφού βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακής Πυραμίδας.

Με την ιδιότητα της διαιτολόγου, θα σας παρότρυνα να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά (κυρίως ολικής άλεσης) και όσπρια. Μπορείτε να βρείτε οικονομικές λύσεις υψηλής διατροφικής ποιότητας. Το «κόστος» της συχνής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού (fast food) είναι πολύ μεγαλύτερο για την υγεία.
Μανίκα Βάσια

.............................................................................
Επίκαιρο ποίημα  του Σατυρικού ποιητή Γιώργου Σουρή , γραμμένο το 1893

νθολογία τς Οκονομίας   

Ποις εδε κράτος λιγοστ
σ
᾿ λη τ γ μοναδικό,κατ ν ξοδεύ
κα
πενήντα ν μαζεύ;

Ν τρέφ λους τος ργούς,
ν
χ πτ Πρωθυπουργούς,
ταμε
ο δίχως χρήματα
κα
δόξης τόσα μνήματα;


Νχ κλητρες γι φρουρ
κα
ν σ κλέβουν φανερά,
κι
ν ατο σ κλέβουνε
τ
ν κλέφτη ν γυρεύουνε;Κλέφτες φτωχο κα ρχοντες μ μαξες κα τια,
κλέφτες χωρ
ς μία πχυ γ κα κλέφτες μ παλάτια, νας κλέβει ρνιθες κα σκάφες γι ψωμ
λλος τ θνος σύσσωμο γι πλούτη κα τιμή.λα σ᾿ ατ τ γ μασκαρευτκαννείρατα, λπίδες κα σκοποί,
ο
μορες μας μουτσονες γινκαν
δ
ν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.λληνας δυ δίκαια σκε πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε κα
ορεν ες ποιο θέλει μέρος.Χαρ στος χασομέρηδες! χαρ στος ρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε
ρωμις κα δασκαλοκρατιέται.Γι᾿ ατ τ κράτος, πο τιμ τ ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτ
ρ στ χρόνια τ παλιά, σικτρ κα στ καινούργια!Κα τν σοφν ο λόγοι θαρρ πς εναι ψώρα,
πιστ
ς ες ,τι λέγει κανένας δν φάνη...
α
τς πλάνος κόσμος κα πάντοτε κα τώρα,
δ
ν κάνει ,τι λέγει, δν λέγει ,τι κάνει. 

.................................................
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μπορεί να μην υπάρχουν «θαυματουργές» μέθοδοι που να υπόσχονται θεαματική εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο η υιοθέτηση κάποιων κανόνων μπορεί να συμβάλει ως ένα βαθμό στον περιορισμό της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Τους κανόνες αυτούς «αποκαλύπτει» σε δημοσίευμα της Καθημερινής ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άγις Παπαδόπουλος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, μαγική «συνταγή» δεν υπάρχει, ωστόσο λόγω του ήπιου κλίματος στη χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια υιοθετώντας μια νέα νοοτροπία και αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια:
Πρώτον, ο καθολικός αερισμός του σπιτιού, συνήθης πρακτική που δικαιολογημένα ακολουθείται στα περισσότερα νοικοκυριά για λόγους υγιεινής, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, να γίνεται μία φορά ημερησίως και αυτόματα.
Θα πρέπει δηλαδή ν’ ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 20 λεπτά κάθε ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.
Δεύτερον, η ορθολογική χρήση του συστήματος θέρμανσης, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι λάθος να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες. Αντίθετα θα πρέπει να ρυθμίζουμε το σύστημα θέρμανσης σε μια σταθερή θερμοκρασία.
Αλλά ακόμα κι όταν φεύγουμε από την οικία μας θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς ώστε, όταν επιστρέψουμε, να μην απαιτείται σημαντική καύση του καυστήρα για να επιτευχθεί η θερμοκρασία 22 βαθμών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα σπίτια που «κοιτούν» προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% ενέργεια, ενώ το βράδυ πρέπει να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ στο kathimerini.gr, τα νοικοκυριά θα πρέπει απαραίτητα κάθε χρόνο να πραγματοποιούν συντήρηση του καυστήρα τους  και επιπρόσθετα να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του συστήματος.
Τέλος, για εξοικονόμηση ενέργειας με μικρό κόστος, ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει τη χρήση ηλιακών συλλεκτών, θερμοστατικών διακοπτών, καθώς και την αλλαγή κουφωμάτων.
Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος ώστε ο καταναλωτής να «ρίξει» στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες είναι μια καλή θερμομόνωση.
econews
..............................................................................

Ψωμί: Φίλος ή εχθρός;

πηγή:http://.mednutrition.gr

 1. Όταν κάνουμε δίαιτα με σκοπό την απώλεια κιλών πρέπει να αποκλείουμε το ψωμί από την διατροφή μας. Λάθος! Το ψωμί έχει κατηγορηθεί συχνά ότι παχαίνει και γι’ αυτό αποκλείεται συχνά, ιδιαίτερα από τις δίαιτες
 2. Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το ψωμί ολικής αλέσεως. Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως ίδια περίπου θερμιδική αξία με το λευκό. H διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού! Αυτό σημαίνει πως μικρότερη ποσότητα ψωμιού θα σας χορτάσει πιο εύκολα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, θα μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη αφού θα χρειαστεί να φάτε λιγότερο.
 3. Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης. Λάθος! Το ψωμί είτε είναι ολικής αλέσεως είτε όχι, παρασκευάζεται από αλεύρι το οποίο προέρχεται από τα σιτηρά, τα οποία είναι πλούσια σε γλουτένη. Σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης θα πρέπει να καταναλώνεται ψωμί που παρασκευάζεται από καλαμποκάλευρο και μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.
 4. Αν έχω διαβήτη τύπου 2 δεν μπορώ να καταναλώσω ψωμί. Λάθος! Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί το ψωμί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού. Πρέπει όμως να προτιμάται ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 5. Μπορώ να συνδυάσω ψωμί με μακαρόνια ή κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο στο ίδιο γεύμα. Σωστό! Ένα γεύμα εφόσον είναι προσχεδιασμένο, θα πρέπει να περιέχει ορισμένη ποσότητα υδατάνθρακα. Όταν κάποιο άτομο έχει ιδιαίτερη γευστική προτίμηση στο ψωμί μπορεί να ενσωματώσει στο γεύμα του μια ορισμένη ποσότητα ψωμιού με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει την πρόσληψη υδατάνθρακα από την άλλη πηγή στο συγκεκριμένο γεύμα
 6. Το ψωμί εκτός από υδατάνθρακες περιέχει και πρωτεΐνη. Σωστό! Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
 7. Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα είδη. Λάθος! Κάτι τέτοιο αποτελεί έναν ακόμα διατροφικό μύθο. Το χωριάτικο ψωμί ή αλλιώς ψωμί με προζύμι έχει ελαφρώς μικρότερη θερμιδική αξία από όλα τα υπόλοιπα είδη. Στα 100 γρ αποδίδει 265 θερμίδες, ενώ τα υπόλοιπα είδη αποδίδουν περίπου 280 θερμίδες. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα προτεΐνης, αφού αντιστοιχεί στο 12% του βάρους του.
 8. Το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Σωστό! Εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και την αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικού σιδήρου. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές πηγές σιδήρου στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
 9. Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από διαφορετικές πρώτες ύλες από το ψωμί ολικής αλέσεως. Σωστό! Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι διάφορων δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Πολύ συχνά περιέχει και ξηρούς καρπούς, όπως νιφάδες βρώμης και πλιγούρι. Το ψωμί ολικής αλέσεως απ’ την άλλη, παρασκευάζεται αποκλειστικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, το οποίο γίνεται από τους σπόρους του σιταριού μαζί με το πίτουρο.
Γράφει ο/η Αθανασόπουλος Μάριος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
 • 6970962635
 • 2107561853

.........................................................................................

Οι δουλειές του σπιτιού…βλάπτουν τις σεξουαλικές σχέσεις

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει ένας παντρεμένος στις δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα ή τα ψώνια, τόσο λιγότερο έχει σεξουαλικές σχέσεις, υποστηρίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου της Αμερικανικής Επιθεώρησης Κοινωνιολογίας.
 
Το αντίθετο ισχύει επίσης, αν αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο αυτοκίνητο ή τον κήπο, διαβεβαιώνει η μελέτη με τίτλο «Ισότητα, οικιακές δουλειές και συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στο γάμο», τα συμπεράσματα της οποίας «φανερώνουν τη σημασία που έχουν οι ρόλοι οι οποίοι είναι παραδοσιακά κατανεμημένοι σε κάθε φύλο, για τη συχνότητα των σεξουαλικών σχέσεων σ' έναν ετεροφυλοφιλικό γάμο».

Περισσότερα: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_30/01/2013_481150

 ............................................................

Διαβάστε τις διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κρυολογήματος

Κρυώσατε ή πάθατε γρίπη; Εάν έχετε πυρετό αυτό τι σημαίνει; Πότε πονάει ο λαιμός; Στο κρυολόγημα ή στη γρίπη; Τους χειμερινούς μήνες ιδιαίτερα σχεδόν όλοι μας έχουμε προσβληθεί από γρίπη η κρυολόγημα. Τι έχουμε όμως ακριβώς από τι πάσχουμε είναι γρίπη ή κρυολόγημα: Υπάρχουν διαφορές; Είναι διαφορετικές νοσολογικές οντότητες; Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες ανάμεσα σε γρίπη και κρυολόγημα;

Αρχικά και οι δύο αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις του οργανισμού που παρουσιάζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και επηρε'αζουν συνήθως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλούνται όμως από διαφορετικές ομάδες ιών
Η γρίπη είναι εμπύρετος πολύ μεταδοτική νόσος και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις του αναπνευστικού συστήματος και έντονα γενικά φαινόμενα.
Στην γρίπη τα συμπτώματα ( έντονος πονοκέφαλος, ρίγος και κακουχία, πόνος στο φάρυγγα, βήχας και μάλιστα βήχας παραγωγικός, δηλαδή με απόχρεμψη (με φλέματα), συνάχι, γενική κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες.) είναι πιο έντονα σε σχέση με το κρυολόγημα.
Την γρίπη προκαλεί ο ιός της γρίπης. Υπάρχουν τρεις αντιγονικοί τύποι του ιού. Ο τύπος Α, ο τύπος Β και ο τύπος C. Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συχνά λόγω μεταλλάξεων. Για την ιογενή γρίπη υπάρχουν ή μπορούν να κατασκευασθούν εμβόλια
Για το κρυολόγημα δεν υπάρχει εμβόλιο για πρόληψη διότι ο αριθμός των ιών που το προκαλούν είναι πέραν των 200. Για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο διότι ο αριθμός των ιών που την προκαλούν είναι πολύ μικρότερος όπως είπαμε.
Ο ασθενής που πάσχει από γρίπη παρουσιάζει πυρετό ενώ ο ασθενής με κρυολόγημα όχι.
Το κρυολόγημα σχεδόν ποτέ δεν εξελίσσεται σε κάτι σοβαρότερο ενώ στην γρίπη μπορεί να έχουμε εξέλιξη και φοβόμαστε κυρίως τις οι επιπλοκές της γρίπης όπως είναι η περικαρδίτιδα, η πνευμονία, η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η διάχυτος ενδοαγγειακή πήξη. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο, κυρίως όμως επιπλοκές έχουμε στον ευπαθή πληθυσμό, δηλαδή στα άτομα που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα, από αναπνευστικά προβλήματα, στους πολύ ηλικιωμένους αρρώστους, σε αρρώστους που πάσχουν από παθήσεις που προκαλούν ελάττωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Στο κρυολόγημα δεν υπάρχει μια ειδική θεραπεία. Συνήθως χορηγούμε αντιβηχικά και παυσίπονα. Δε χρειάζεται η γρίπη αντιβίωση. Επειδή το αίτιο του κρυολογήματος είναι ιός, τα αντιβιοτικά δε σκοτώνουν τον ιό. Πολλοί άρρωστοι, μόλις κρυολογήσουν ή γριπωθούν παίρνουν αντιβίωση. Αυτό είναι λάθος. Η γρίπη και το κρυολόγημα δε χρειάζονται αντιβιοτικά.
Για τη γρίπη υπάρχουν φάρμακα που είναι ενεργά για την καταπολέμηση του ιού όπως η οσελταμιβίρη και η ζαναμιβίρη. Για το κρυολόγημα δεν υπάρχουν φάρμακα που εξουδετερώνουν τους διάφορους ιούς που το προκαλούν και έτσι η θεραπεία είναι ανακουφιστική και υποστηρικτική.
Επίσης και στις δύο περιπτώσεις χορηγούμε άφθονα υγρά και βιταμίνη C.
πηγή: http://www.iatropedia.gr 
................................................................
Οδηγίες για Χριστουγεννιάτικες Αγορές από το Κ.Ε.Π.Κ.Α
Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες τους, για τις γιορτές. Η αγορά, τα εμπορικά και τα άλλα καταστήματα, είναι έτοιμα, με τις στολισμένες βιτρίνες, να υποδεχθούν τους Καταναλωτές.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., έχοντας, πάντα, πρωταρχικό του μέλημα το συμφέρον και την προστασία του Καταναλωτή, δίνει οδηγίες, προς τους Καταναλωτές, ώστε να αποφύγουν τα διάφορα παιχνίδια, που θα θελήσουν να παίξουν, σε βάρος τους, μερικοί καιροσκόποι. Πρέπει να κινηθούμε, με περίσκεψη και προγραμματισμό.
•    Για μια σωστή διατροφή, το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι: "Φρούτα και λαχανικά της εποχής". Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται, κάθε εποχή του έτους. Ας αποφύγουμε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής. Οι ντομάτες και τα αγγουράκια μόνο τον πληθωρισμό και το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ανεβάζουν και δε βοηθούν, στη σωστή και υγιεινή διατροφή, που μας παρέχει η μεσογειακή δίαιτα. Για τα άλλα υψηλότιμα φρούτα και λαχανικά, εκτός εποχής, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, στις τιμές, που γενικά είναι παραπλανητικές (συχνά φαίνονται καθαρά μόνο οι τιμές των υποβαθμισμένων προϊόντων, που παραπλανούν τον Καταναλωτή). Η ελλιποβαρής ζύγιση και άλλες "επινοήσεις" των πωλητών, λόγω της μεγάλης κίνησης, βρίσκονται, επίσης, στο προσκήνιο.
•    Ας μην αγοράζουμε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή μας.
•    Αγοράζουμε, τρόφιμα, από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων, από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα, στην υγεία του.
•    Αγοράζουμε πουλερικά και κρεατικά, που είναι τοποθετημένα, σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά, που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται, από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα, σε σκόνες και μικρόβια.
•    Αγοράζουμε το νωπό κρέας, όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία, που θα διοργανώσουμε το τραπέζι και το αποθηκεύουμε, στο ψυγείο μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά την αγορά του.
•    Αποθηκεύουμε το κατεψυγμένο κρέας, στον καταψύκτη μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά την αγορά του και σιγουρευόμαστε ότι παραμένει κατεψυγμένο.
•     Βεβαιωνόμαστε ότι, στα σημεία αγοράς, τα νωπά κρέατα διατηρούνται, υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται, σε κατάψυξη.
•    Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο, πάνω στο κρέας), όπου φαίνεται και η ημερομηνία ανάλωσης.
•    Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται, από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται, χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας υπάρχουν, στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
•     Η διάθεση, στην αγορά, πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κ.λπ.), με ενδείξεις, περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα, που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT, σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
•    Το κρέας αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ», με σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».
•    Το κρέας αμνοεριφίων, που προέρχονται, από κοινοτικές χώρες φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ» και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
•    Το κρέας αμνοεριφίων εισαγωγής, από τρίτες χώρες, είτε έχουν σφαχτεί, στην Ελλάδα, είτε όχι, φέρει, υποχρεωτικά, σφραγίδες, σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα, σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
•     Το κρέας βοοειδών πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύεται, από πρόσθετη επισήμανση, με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη, επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Για το κρέας βοοειδών, που προέρχεται, από ζώα, που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν, στην Ελλάδα, πρέπει να αναγράφεται, στην ετικέτα, «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».
•    Ας μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.
•    Για επιδόρπιο, ας προτιμήσουμε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα, στο φούρνο, πασπαλισμένα, με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι, με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
•    Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας βάλουμε, στο πιάτο, σαλάτα. Αφ’ ενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο, για τα υπόλοιπα φαγητά και αφ’ ετέρου θα μας κόψει την όρεξη.
•     Προσοχή, στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πιούμε, καλό είναι να προτιμήσουμε κρασί ή μπύρα, που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή, εναλλακτικά, μπορούμε να συνδυάσουμε το ποτό μας, με σόδα ή αναψυκτικό, με λίγες θερμίδες και έτσι να το κάνουμε να διαρκέσει περισσότερο.
•     Για κάθε αγορά μας, επιμένουμε, στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.
•     Αν τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν να αγοράσουμε όλα όσα επιθυμούμε, ας μην προσφεύγουμε, σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθούμε να αποπληρώσουμε τις δόσεις μας. Διαπραγματευόμαστε τον τρόπο πληρωμής, όταν πρόκειται να πληρώσουμε, με εντολές του καταναλωτικού μας συνεταιρισμού ή με την πιστωτική μας κάρτα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πληρωμή "τοις μετρητοίς" και δεν πρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.
•    Προσοχή, στις δελεαστικές διαφημίσεις και προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες, για παραπλάνηση ακόμα και εξαπάτηση καταναλωτών, αυτή την περίοδο, αυξάνονται, κατακόρυφα.
•     Ας μην ξεκινάμε, με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος, στο μυαλό μας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει, από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσουμε μόνοι μας.
•     Ας προγραμματίσουμε τις αγορές μας. Κάνουμε ένα κατάλογο, με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά, για κάθε μέλος της οικογένειας, που θέλουμε να προμηθευτούμε. Δεν ξεφεύγουμε, από τον προγραμματισμό μας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση, είναι πιθανόν να μας οδηγήσει, στην υπερκατανάλωση.
•    Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια κ.λπ., είναι χρήσιμο να κάνουμε μία "μίνι" έρευνα της αγοράς. Ας επισκεφτούμε, τουλάχιστον, 2-3 καταστήματα, που πωλούν ομοειδή προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσουμε ουσιώδεις διαφορές, στις τιμές, που θα μας ανταμείψουν, για το χρόνο, που «χάσαμε».
•     Προτιμούμε τα επώνυμα προϊόντα και αγοράζουμε, από επώνυμα καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορούμε να βρούμε, ώστε να αποζημιωθούμε, σε περίπτωση, που το προϊόν είναι ελαττωματικό.
•    Για τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να διαβάζουμε, με προσοχή την ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.
•     Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να μας παράσχουν οδηγίες χρήσης, στα ελληνικά.
•    Πριν αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια ή παιδικά παιχνίδια, ενημερωνόμαστε, για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.
             Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση
             Προσοχή, λοιπόν και... Καλές Γιορτές!!!         (αναρτήθηκε 19/12/12)
Πηγή: http://www.mednutrition.gr/