Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στην Κύπρο οι καταθέσεις, στην Ελλάδα τα ακίνητα



Όταν ανοίξουν οι Τράπεζες της Κύπρου και φανούν τα αποτελέσματα του κυπριακού  θα κοπάσουν και οι πανηγυρισμοί σε Λευκωσία και Αθήνα. Και τότε θα δούμε νηφάλια πλέον τα δικά μας "κουρέματα".Το μέγα "κούρεμα" ακινήτων με την συνέχιση χαρατσιών αλλά και φόρων που προετοιμάζονται για το 2014.
Γιατί "κούρεμα" μέχρι και 60% στην αξία της περιουσίας είναι, επί της ουσίας, η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων την τελευταία τριετία που προκλήθηκε τόσο από το φορολογικό κυνήγι της οικοδομής όσο και από τα πολύμορφα χαράτσι που επιβαρύνουν την περιουσία του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων πολιτών.
 
Στην περίπτωση δε των ακινήτων τα πράγματα είναι αντίστροφα με την ευρωπαϊκή πρόταση για το "κούρεμα" των Κυπριακών καταθέσεων.
 
Ο ιδιοκτήτης ενός ή δύο διαμερισμάτων που είτε κληρονόμησε είτε έφτιαξε με τους κόπους του για να τα κληρονομήσει στα παιδιά του χάνει σχεδόν το ένα.
 
Η απαξίωσης της τιμής, η ανυπαρξία στεγαστικών δανείων, τα χαράτσια, οι αντικειμενικές αξίες και η παλαιότητα μειώνουν σε ανυπολόγιστο βαθμό την αξία του ίδιου ακινήτου πριν από το 2009.
 
Ψάξτε σε οποιαδήποτε διακεκριμένη περιοχή των προαστίων αλλά και των πλησίον του Κέντρου περιοχών ακόμη και εκείνων που ευνοήθηκαν από την διέλευση μετρό και τραμ και θα δείτε ότι οι περιουσίες "κουρεύτηκαν" σε ποσοστά που ξαφνιάζουν.
 
Στην περίπτωση δε που ο ιδιοκτήτης είχε συνδυάσει την ενοικίασή του με την συμπλήρωση του μικρού του εισοδήματος χάνει το 70% του ενοικίου από φόρους, χαράτσια και συνεχείς επιβαρύνσεις.
 
Η απώλεια του εισοδήματος αυτού προστίθεται ως επιπλέον κούρεμα στην μικρή περιουσία του κατόχου ενός ή και δύο ακινήτων.
 
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιοκτησία ακινήτου και η εκμετάλλευση ακινήτου είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με τον ελληνικό οικογενειακό προϋπολογισμό. Εάν αυτό είναι δόκιμη ή όχι επένδυση είναι άλλο θέμα που δεν έχει λόγο που μπορεί να αντιληφθεί ο παραδοσιακός οικογενειάρχης της χώρας μας.
 
Αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στην πολιτεία να εφαρμόζει μια πολιτική που να του
  "κουρεύει" την περιουσία του.
Ας το καταλάβουν οι οικονομικοί υπουργοί συνομιλητές της Τρόικας.
 
Τα ελληνικά ακίνητα "κουρεύτηκαν" σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του κουρέματος των Κυπριακών καταθέσεων και δεν είδαμε όχι μόνο αντίσταση της Πολιτείας αλλά αντίθετα επιδίωξη να κερδίσει ό,τι μπορεί από το "κούρεμα" ως εύκολη λύση χωρίς την παραμικρή αντίσταση.
 
Μόνο με το αποφασίζουμε και διατάσσουμε... του μνημονίου.
Η γνωστή μπουρδολογία για την φούσκα των ακινήτων δεν χωράει στην προκειμένη περίπτωση γιατί προηγείται η μείωση της ζήτησης που είναι συνέπεια της τακτικής των χαρατσιών, της φορολογίας ακινήτων και των επιβαρύνσεων στον φόρο εισοδήματος με τις καταργήσεις των απαλλαγών και των αφορολόγητων.
 
Δεύτερος λόγος είναι ότι κανείς δεν θέλει να φορτώνεται με ακίνητα όσο δεν υπάρχει ακόμη ένας σοβαρός, σταθερός και λογικός τρόπος διακανονισμού των φορολογικών βαρών και των οφειλών προς το δημόσιο ώστε και οι φόροι να πληρώνονται και η περιουσία να διασφαλίζεται.
 
Πρόκειται για θέμα που προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις
  στις επιχειρήσεις που έχουν πάγια στοιχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο όνομα της Επιχείρησης. 
Για πρώτη φορά από το 1950 και μετά οι επιχειρηματίες της μεταποίησης θεωρούν ότι τους συμφέρει καλύτερα να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αναζητήσουν εγκαταστάσεις που προσφέρονται προς ενοικίαση αντί να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους στις οποίες βεβαίως θα έκαναν και επεκτάσεις. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την απασχόληση.
Επανερχόμενος δε και στο
χθεσινό μου σημείωμα θα ήθελα να επιμείνω στην αξία της συγκυρίας που δεν επιτρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις καταθέσεις ακόμη και για οφειλές προς το δημόσιο γιατί είναι προτιμότερο και δικαιότερο ένα σύστημα ρύθμισης των οφειλών από κατασχέσεις περιουσιών και καταθέσεων ή ακόμη μισθών και συντάξεων μέσω ενός ελεγχόμενου Τραπεζικού συστήματος. 
Βεβαίως έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα αυτό που προηγείται είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής έστω και με τον άθλιο τρόπο της δήμευσης των καταθέσεων.
 
Αλλά δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κοινωνία δικαιοσύνης με τον σύστημα αυτό.
Αν λοιπόν λειτουργήσουν απλοί, κατανοητοί, μόνιμοι και αποτελεσματικοί μηχανισμοί είσπραξης και διακανονισμού των οφειλών και έτσι τα ακίνητα δεν αποτελούν πρώτο στόχο των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα φύγει μέρος από τα βαρίδια της αγοράς ακινήτων σε όφελος της αναθέρμανσης της αγοράς. Αυτό είναι ένα βήμα. Μπορεί να ακολουθήσει η κατάργηση του πόθεν έσχες και η αναμόρφωση όλου του φορολογικού καθεστώτος που καλύπτει κάθε μεταβίβαση ακινήτου.
 
Διαφορετικά έχουμε το δικαίωμα μιλάμε όσοι μιλάμε για "κούρεμα" της περιουσίας των Ελλήνων σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που συζητήθηκαν για τις καταθέσεις στην Κύπρο. Ακόμη και των μεγαλοκαταθετών.
george.kraloglou@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου