Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Επισημάνσεις του Δημάρχου Πεντέλης για το Νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

30 Απριλίου 2018|15:52

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» προς διαβούλευση.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης, επικεφαλής του Συνδυασμού Δημοτική Συμμαχία σε συνάντηση που είχε με τα στελέχη του επεσήμανε τα σημεία ιδιαίτερης προσοχής του Ν/Σ θέματος όπως παρακάτω:

Η θητεία ορίζεται στα τέσσερα (4) έτη.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα λάβουν χώρα τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (13/10/19) και σε περίπτωση δεύτερου γύρου την τρίτη Κυριακή Οκτωβρίου (20/10/19).
Οι Δήμοι κατατάσσονται σε έξι (6) κατηγορίες.
Η Εκλογή όλων των Δημοτικών Συμβούλων γίνεται στον πρώτο γύρο με βάση το εκλογικό «Μέτρο».
Ο αριθμός των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του κάθε Συνδυασμού μπορεί να είναι όσες και οι έδρες αυξημένος κατά 10%, ενώ ή αναλογία κατά φύλλο ορίζεται στο 40% τουλάχιστον.
Οι σταυροί προτίμησης για το κεντρικό ψηφοδέλτιο είναι ως τρεις(3) για κάθε τοπική κοινότητα συν ένας (1) για τις άλλες δύο (2) κοινότητες του Δήμου κατ΄ επιλογήν του ψηφοφόρου.
Δημιουργούνται δύο (2) κάλπες στις αυτοδιοικητικές εκλογές: μία (1) για το Δημοτικό Συμβούλιο και μία (1) για εκλογή Τοπικού Συμβουλίου.
Τα Τοπικά Συμβούλια εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
Δεν υπάρχει όριο εδρών κατά Συνδυασμό στο σύνολο του Δήμου.
Οι Αντιδήμαρχοι μπορούν να ορίζονται και από την μειοψηφία από τον Δήμαρχο.
Οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν:
α.  Να ενταχθούν σε παράταξη με την αποδοχή από τα 2/3 των μελών (ΔΣ) της παράταξης που θέλουν να ενταχθούν, για παρατάξεις με πάνω από τρεις (3) Δημοτικούς Συμβούλους. Για παρατάξεις με λιγότερους από τρεις (3) πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης υποδοχής τους.

β. Να δημιουργήσουν νέα παράταξη ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων (σελ. 76).

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου ορίζεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.
Αν στον δεύτερο γύρο είναι υποψήφιοι πάνω από δύο Δήμαρχοι λόγω ισοψηφιών στον πρώτο ή δεύτερο υποψήφιο τότε η εκλογή Δημάρχου γίνεται στον δεύτερο γύρο με απλή πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ εκλέγεται από την παράταξη του Δημάρχου, ο Αντιπρόεδρος από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Γραμματέας από τον τρίτο (3ο) Συνδυασμό.
Στις Συνεδριάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καλούνται και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων για θέματα στα οποία τους αφορούν με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου (σελ. 86).
Επίσης στις Επιτροπές δίδεται ο λόγος σε τυχόν παρευρισκόμενους με απλή πλειοψηφία των μελών.
Επεσήμανε δε, πως στο άρθρο 76 για ορισμό 8μελούς ΟΕ και ΕΠΖ υπάρχει λάθος. Το ΔΣ πρέπει να είναι 33μελές και όχι 45μελές.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε με λεπτομέρεια τα μέλη του Συνδυασμού του για όλα τα θέματα που πραγματεύεται το Ν/Σ και επεσήμανε τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις του.

Τέλος ζήτησε από την Πρόεδρο του ΔΣ κα Ευαγγελία Μπουσίου τη σύγκληση ΔΣ για το θέμα.

Πηγή:Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Πεντέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου