Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



 Ο Άγιος Χαράλαμπος, που η ορθόδοξη εκκλησία, γιορτάζει σήμερα Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, ήταν ιερέας από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, που έζησε μεταξύ 89 και 202 μ.Χ.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, όπως αναφέρει το sansimera.gr, έζησε επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού.

Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαραλάμπης διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαραλάμπη. Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του.

Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαραλάμπη, σε ηλικία 113 ετών, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.

Ο Άγιος Χαράλαμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδος τιμάται, ως προστάτης από τις λοιμώδεις νόσους   και ιδίως από την πανούκλα. Γι’ αυτό και ο Άγιος απεικονίζεται πατώντας την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν ένα τερατόμορφο γύναιο που ξερνάει καπνούς από το στόμα. Γι’ αυτό του έδωσε ο Θεός την χάριν αυτήν.

Για το ΚΑΠΗ Ανθούσας είναι  ο προστάτης του και κάθε χρόνο εορτάζεται η μνήμη του, με αρτοκλασία και γλέντι στο ΚΑΠΗ

 Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού, εν μέσω της πανδημίας του covit 19, ας προσευχηθούμε και να ζητήσουμε τη χάρη του να πατάξει την πανδημία , όπως την πανώλη και να επανέλθουμε σε κανονικούς υγιείς ρυθμούς.

Παραθέτουμε και λίγες φωτογραφίες από τα παλιά.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου