Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Νο 3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής:

 

( Από τη συγγραφέα Μαρίτσα Σαριντζιώτου- Σπύρου, απόγονο Μικρασιατών προσφύγων του 1922 )

Η Μικρά Ασία είναι η μάνα των περισσοτέρων πατέρων της Χριστιανοσύνης. Ο πρώτος χριστιανικός ναός στήνεται στη Σμύρνη το 50 μ.Χ. με το όνομα «Κυριακός οίκος».
Στη γη της δίδαξαν οι Απόστολοι. Εκεί έδρασαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας. Εκεί άθλησαν οι 368 επώνυμοι άγιοι της Ορθοδοξίας. Εκεί μαρτύρησαν οι 24.000 ανώνυμοι μάρτυρες που τιμά η Εκκλησία μας.
Η Μικρά Ασία είναι η χώρα που έθρεψε τη χριστιανική πίστη και απετέλεσε το λίκνο της. Είναι η χώρα που φύτεψε το σπόρο από τον οποίο ξεπήδησε η Εκκλησία μας βαμμένη στο αίμα των μαρτύρων!
Τον 1ον μ.Χ. αιώνα, πρώτος επίσκοπος Σμύρνης γίνεται ο Άγιος Βουκόλος και ορίζεται από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, αρχιερέας των εκεί Χριστιανών. Τον διαδέχεται ο Άγιος Πολύκαρπος, μαθητής του Θεολόγου. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 55 μ.Χ. και πέθανε σε ηλικία 101 ετών σε διωγμό των Χριστιανών από τους Ρωμαίους. Ερρίφθη στη φωτιά και επειδή δεν καιγόταν, ο δήμιός του τον τρύπησε με το ξίφος.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής που εκπροσωπούσε την Ανατολή και ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας που εκπροσωπούσε τη Δύση, ο πρώτος με τα πλούτη, ο δεύτερος με τη γνώση και την τεχνολογία, ήλθαν σε συνεννόηση και συνήψαν συμβάσεις με τις οποίες ωφελούνταν και οι δύο πλευρές.
Η τυραννική συμπεριφορά των Τούρκων αγάδων, η καταστροφή της σοδιάς, η απόκτηση πολλών παιδιών, ήσαν οι αιτίες –μαζί με τους Βενετοτουρκικούς πολέμους που είχαν πεδίο την Πελοπόννησο και ακόμα την επανάσταση των αδελφών Ορλώφ– που υποχρέωναν τους Έλληνες σε ομαδικό εκπατρισμό. Πολλοί από τους Ελλαδίτες, το αγνοούσαν αυτό και το 1922 εφέροντο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες σαν να ήταν από άλλη φυλή…..Συνεχίζεται



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου