Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΛΗΓΕΙ 31 ΜΑΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ



Δεν θα παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαΐου 2013.
Αυτό έγινε γνωστό χθες από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα. Το ΥΠΕΚΑ δεν επιθυμεί να δώσει παράταση στην ισχύ ενός νόμου, του 4014/ 2011, που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επομένως, όσοι δεν βιάζονται να ενταχθούν στην τρέχουσα νομοθετική ρύθμιση (παραδείγματος χάριν λόγων μεταβίβασης ακινήτου), θα πρέπει να περιμένουν τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων που επεξεργάζεται το υπουργείο. Οι αρμόδιοι αισιοδοξούν πως θα είναι έτοιμος να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ως εκ τούτου θα υπάρξει ένα διάστημα -μικρό λένε στο ΥΠΕΚΑ- με κενό νόμου σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, μέχρι δηλαδή να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.
Θωράκιση
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε χθες πως το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που εντοπίστηκαν στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, ενώ θωρακίζεται θεσμικά η χρονική «κόκκινη γραμμή» ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων (καταληκτική ημερομηνία για ένταξη στη ρύθμιση η ανέγερση αυθαιρέτου πριν από την 28.7.2011). Επισήμανε επίσης πως οι νέοι θεσμοί των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας κτιρίου (που αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα) αποθαρρύνουν κάθε σκέψη για νέα αυθαίρετα.

Πηγή: www.ethnos.gr, 22-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου