Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γιά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας

Οι βουλευτές «ξεραίνουν το σκ@το τους» για να ζήσουν, επειδή η βουλευτική αποζημίωση  είναι μικρή, υποστήριξε πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιορδάνης Τζαμτζής, προκαλώντας σαρκαστικά σχόλια.  Ομως τα στοιχεία με τις απολαβές των βουλευτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής, δείχνουν το αντίθετο:  Πέρα από τον βασικό "μισθό" (αποζημίωση), οι βουλευτές έχουν πρόσθετες παροχές που ανεβάζουν τις μηνιαίες αποδοχές τους περίπου κατά 40%.  Δεν ζουν βέβαια "βασιλικά", ούτε όμως και στα όρια της... φτώχειας.
Είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα οι απολαβές των βουλευτών. Στον πίνακα, τον οποίο μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ αναγράφεται η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013.
Ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, οι βουλευτές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (για παράδειγμα στην πρώτη κατηγορία ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αθηνών και Πειραιώς, ενώ στην τέταρτη εκείνοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων).
Το ποσό της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης είναι ενιαίο και ανέρχεται στα 5.705, 60 ευρώ.
Σε αυτό προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.
Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής.
Εκτός από το μισθό που λαμβάνουν, το ύψος του οποίου είναι υψηλό για την περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα, οι βουλευτές απολαμβάνουν κι άλλα προνόμια. Για παράδειγμα, από τις απολαβές που λαμβάνουν οι βουλευτές το 75% είναι αφορολόγητο.
Παρέμβαση Μεϊμαράκη 
Το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης μονοπώλησε την συζήτηση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2014, ο οποίος ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές χωρίστηκαν σε κείνους που ζητούν μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και των προνομίων που απολαμβάνουν και σε εκείνους που απαντούν ότι με ενδεχόμενη μείωση η Βουλή θα γίνει κοινοβούλιο μόνο για πλουσίους. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου».
«Αν κάποιος το θέλει μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί τα όποια προνόμια. Με μια απλή δήλωση να παρακρατηθεί το επιπλέον ποσό που θεωρεί ο ίδιος και να δοθεί σε οργανώσεις». «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που ορίζει να εισπράττονται με το ζόρι, ούτε θα πάει στον εισαγγελέα επειδή δεν τα εισπράττει», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης, σχετικώς με την κριτική που ασκήθηκε για την ατελή διέλευση των βουλευτών από τα διόδια, είπε πως η Βουλή εξοικονομεί από το πρόσφατο αυτό μέτρο σημαντικό ποσό, καθώς υπάρχουν βουλευτές που σταμάτησαν να ταξιδεύουν αεροπορικώς στις περιφέρειες τους και προτιμούν το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το πλοίο.
πηγή:www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου