Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΕΟΠΥΥ. Αποζημίωση των γυαλιών οράσεως και απευθείας στους ασφαλισμένους

Δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-06-2019, με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους
Μετά τις πολλαπλές αντιδράσεις από τους θεραπευτές ειδικής αγωγής και τους οπτικούς οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν το σύστημα αποζημίωσης με voucher, και τις προειδοποιήσεις για αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις, το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, παρέχει τη δυνατότητα αποζημίωσης και  απευθείας στους ασφαλισμένους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019
Συγκεκριμένα η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας με τίτλο «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις»
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-06-2019, με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 27 του ν. 4549/2018.
Η προτεινόμενη διάταξη κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα από την δημοσίευση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και μέχρι την καθολική προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού στους νέους κανόνες.
Έτσι, οι δαπάνες που έχουν υποβληθεί και αυτές που θα υποβληθούν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία για οπτικά είδη και υπηρεσίες ειδικής αγωγής θα αποζημιώνονται απευθείας στους ασφαλισμένους και όχι με το voucher (βεβαίωση πληρωμής).
Τα σχετικά αιτήματα μπορούν να κατατίθενται στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.
Το voucher για τις παραπάνω παροχές καθιερώθηκε με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκε αφού τόσο οι οπτικοί όσο και οι θεραπευτές ειδικής αγωγής επί μήνες διαμαρτύρονταν έντονα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επέμεναν πως το voucher θα ισχύσει για όλους.
Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αποζημίωση 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως (κάθε 4 χρόνια) ή φακούς επαφής (κάθε 2 χρόνια)
Οι αποζημιώσεις ειδικής αγωγής καθορίζονται ανάλογα με τη θεραπεία, την ηλικία και άλλες παραμέτρους
Πηγή: http://www.odigostoupoliti.eu/eopyy-apozimiosi-ton-gyalion-oraseos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου