Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΔΗΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΑΣ


Ξεπερνούν τα 170 χιλιάδες τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι περιέχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.
Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη". Έτσι καθίσταται πλέον σαφές ότι το μότο του Κτηματολογίου "Δηλώστε τα ακίνητά σας έστω και την τελευταία στιγμή" δεν είναι απλώς μια ευχή αλλά μια πραγματικότητα, ιδίως τώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης και έχουν υποβληθεί- μέχρις στιγμής- περίπου ένα εκατομμύριο δηλώσεις.
Ήδη οι επιπτώσεις για όσους ιδιοκτήτες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το πραναφερόμενο μότο είναι πλέον ορατές. Και αυτό διότι τη διετία 2017-2018 για 15.000 ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία προκειμένου να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις του Δεκεμβρίου στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εκτιμάται ότι τη φετινή και την ερχόμενη χρονιά έως και 40.000 ακίνητα θα περάσουν στο Δημόσιο αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα αυτά. Το πιθανότερο είναι να περάσουν προς αξιοποίηση στο Υπερταμείο. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε χρόνο γύρω στα 200.000 ακίνητα θα περιέρχονται στο Δημόσιο αν οι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν. Σε όλες αυτές τις περιοχές είναι σε εξέλιξη- και σε λίγο λήγουν- τα παλιά και τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης- αυτά δηλ. που τρέχουν από το 2009 και μετά.
Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" αν δεν δηλωθεί σε 15 χρόνια και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί μέσα σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν κι άλλα ακίνητα επειδή δεν δηλώθηκαν, από την ΠΟΜΙΔΑ διεκδικούν νομοθετική παράταση της προθεσμίας στα 20 χρόνια για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης.
Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του. Το πρόβλημα είναι με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα! Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλη τη χώρα, που κάποτε ακόμη και πριν από 100 χρόνια ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές. Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο τον δασικό τους χαρακτήρα. Από την ΠΟΜΙΔΑ φέρνουν ως παράδειγμα τους ιδιοκτήτες στα Βριλήσσια.
Πηγή: https://www.b2green.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου