Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ !!!

Γράφει η Μαρίτσα Σαριντζιώτη - Σπύρου

Μυρωδάτα ,φυσικά και φιλόξενα ήταν τα χώματα της όμορφης αυτής γης με τις ανηφοριές, τα πλατώματα και τις κατηφοριές της έτσι διαμορφωμένα, ώστε σε όποια θέση – ακόμα και σήμερα- κι αν βρεθεί κάποιος, να αισθανθεί υπέροχα γιατί η κάθε γωνιά αυτού του τόπου έχει τη δική της θέα,τη δική της χάρη!


Τα πουλιά και τα κοκόρια καλημέριζαν την Ανατολή και οι τσομπάνηδες που έβγαζαν για βοσκή στις πλαγιές τα πρόβατά τους, με τα κουδουνάκια τους χάριζαν στην περιοχή μια θαυμάσια κινούμενη μολυβιά, συμπλυρώνοντας έτσι και ακουστικά το μαγευτικό τοπίο. Την περιοχή διαφεντεύανε οι αρχιτεκτόνισσες αλεπούδες με τις δίπορτες φωλιές τους, όχι πως σήμερα δεν υπάρχουν, μόνο που σήμερα στην περιοχή διαφεντεύει ο άνθρωπος ώστε μαζί με την εξέλιξη και τον πολιτισμό απολαμβάνει και τη φύση! Η κουκουβάγια δεν τους τρόμαζε τη νύχτα , ούτε ο Γκιώνης τους μελαγχολούσε όταν φώναζε τον αδελφό του
. Ετσι οι πρώτοι κάτοικοι της Ανθούσας, για να μη χάσουν τα δώρα της φύσης, πάση θυσία προτιμούσαν να μένουν σε αυτήν στερούμενοι τις ανέσεις της πόλης! Τα πρώτα σπίτια έγιναν με τενεκέδες ή πλίνθους και παράγκες από νοβοπάν με νερό για πλύσιμο από το πρωτόγονο βρυσάκι και πόσιμο νερό από τη στάμνα, με τη λάμπα πετρελαίου και την ανοχή των δυνατών ανέμων που λύγιζαν τα πεύκα και σήκωναν τις σκεπές από τις παράγκες. Τίποτα δεν τους πτοούσε και το διασκέδαζαν!







Νοιάζομαι
Νοιάζομαι
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου