Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι Τοκογλύφοι της Γειτονιάς



Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, και κυρίως όσο διαρκεί, τα μόνα “μαγαζιά” που πολλαπλασιάζονται και ανθοφορούν είναι όσα αγοράζουν χρυσά κοσμήματα, χρυσά δόντια, λίρες, ρολόγια, βέρες, κι “όλα τοις μετρητοίς” εννοείται. Ο κόσμος που έχει βιώματα, διαίσθηση ή μνήμες απ' την Κατοχή βάφτισε απ' την αρχή τους “άγνωστους” ιδιοκτήτες τους μαυραγορίτες.
Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των “καταστημάτων” αυτών, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ΠΡΟΠΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει, μαζί με το ΣΔΟΕ, ελέγχους σχετικούς με τη νόμιμη λειτουργία τους. Στους διακόσιους είκοσι δύο ελέγχους που έγιναν συνολικά διαπιστώθηκαν 1.633 παραβάσεις σε 148 παραβάτες! Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολίτες - θύματα της κρίσης που αναγκάζονται να καταφύγουν στους ενεχυροδανειστές.
 Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι και τον προηγούμενο μήνα κατέληξαν στον σχηματισμό 8 δικογραφιών, ενώ η εικόνα από όλη την Ελλάδα δείχνει πως έχει στηθεί μια ισχυρή φάμπρικα με 9 στους 10 ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων να φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος.
Η λειτουργία αυτών των καταστημάτων συνοδεύεται από μια σειρά καταγγελιών για λαθρεμπορία, εκβιασμούς, επιθέσεις από κυκλώματα της νύχτας, αλλά κυρίως για την εκμετάλλευση της ανάγκης των ανθρώπων που καταφεύγουν σ'αυτά.
 Η λειτουργία τους είναι σχετικά γνωστή: Οι δανειολήπτες καταθέτουν στους ενεχυροδανειστές κάποιο αντικείμενο αξίας (κοσμήματα, έργα τέχνης, αυτοκίνητα κ.λπ.). Οι δανειστές κοστολογούν, συνήθως πολύ χαμηλότερα από την πραγματική του αξία, το αντικείμενο, δανείζουν το αντίστοιχο ποσό στον ενδιαφερόμενο και περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μετά από ένα (εξαιρετικά σύντομο) χρονικό διάστημα. Και μάλιστα με το αρχικό ποσό διογκωμένο από τους πολύ υψηλούς τόκους. Φυσικά η πλειοψηφία των δανειοληπτών αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειο και τα ενέχυρα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
 Πάνω στη φτώχεια και την απελπισία που έφερε η κρίση έχει στηθεί μια απίστευτη βιομηχανία εκμετάλλευσης. Το κύκλωμα που έχει στηθεί γύρω από αυτές τις επιχειρήσεις δεν φαίνεται αντιμετωπίσιμο για όσο καιρό ακόμα θα υπάρχει κρίση, ακόμα και αν το ΣΔΟΕ συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους και να δεσμεύει τιμαλφή.
Το διαβάσαμε στο: http://www.socialopinion.gr  
 Δυστυχώς και στην πλατεία του προαστίου μας βάλανε διαφημιστική πινακίδα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου