Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Εξάμηνη προθεσμία για 15.000 κακοπληρωτές των αυθαιρέτων



Aυστηρό χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα απευθύνει σε όσους είχαν υποβάλλει αιτήσεις στον προηγούμενο νόμο αλλά δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές το υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή είναι 14.900 κακοπληρωτές από τους 385.000 του νόμου Παπακωσταντίνου που με βάση το 4014 έπρεπε να είχαν απενταχθεί, χάνοντας τα παράβολα και τις δόσεις που έχουν εξοφλήσει. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει δόσεις για πάνω από τρεις μήνες είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί το αμέλησαν και οι οποίοι έχουν μια νέα ευκαιρία για να ενταχθούν στο νέο νόμο.
Το ΥΠΕΚΑ θέλοντας να "τιμωρήσει" την ασυνέπειά τους περιορίζει το χρονικό περιθώριο κατάθεσης των φακέλων που για τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι 18 μήνες, παρέχοντας όμως και σε αυτούς όλα τα πλεονεκτήματα των δόσεων που ισχύουν με το νέο νόμο Καλαφάτη.
Συγκεκριμένα για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση έως και της 7 Φεβρουαρίου 2014 παρέχεται η δυνατότητα για 102 μηνιαίες δόσεις ή 17 εξαμηνιαίες με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και τα 300 στην άλλη. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει επομένως να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να συνυπολογιστούν και να συμψηφιστούν τα ποσά που έχουν καταβάλλει.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο νόμος θα έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες ρυθμίσεις από τη στιγμή που πιάνει στην τσιμπίδα του μεγάλο εύρος αυθαιρεσιών, αντιμετωπίζοντας χωρίς υποκρισία ακόμη και μεγάλες αυθαιρεσίες που σχεδιάζεται να νομιμοποιηθούν με εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Οι πρώτες άλλωστε εγγραφές που έχουν καταγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου γεννούν αισιοδοξία δεν είναι όμως αντιπροσωπευτικές του τί θα επακολουθήσει καθώς η ροή των αιτήσεων θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους. Η εξήγηση που δίνεται από πολλούς είναι ότι μεγάλη μερίδα των 4.343 αιτήσεων που κατατέθηκαν το πρώτο 24ωρο με αναμενόμενα έσοδα 10,5 εκ. ευρώ αφορούν κυρίως ακίνητα που ήταν στον πάγο λόγω αδυναμίας από τα τέλη Μαίου που εξέπνευσε ο προηγούμενος νόμος διενέργειας μεταβιβάσεων. Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί καιρός για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Tης Μαριάννας Τζάννε   http://www.b2green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου