Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Συνέχεια ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ: Θέμα: Η συγκοινωνία.........

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ: Θέμα: Η συγκοινωνία Αρχικά, όπως διηγούνται οι παλιοί, ανέβαιναν στην Ανθούσα με τα πόδια από τη στάση Χούντα που τους άφηνε το λεωφορείο Σπάτων. Πολλές φορές ,τους πολύ πρωινούς ,τους εξυπηρετούσε με το αυτοκίνητό του ο Τάσος Ρωσολάτος. Αλλά το μέσον εκείνο που πολλοί κάτοικοι θυμούνται ακόμη, είναι το φορτηγάκι –η Βαρβάρα- που έβαλε ο Σύλλογος για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Μέσα στο φορτηγάκι υπήρχαν δύο αντικρινοί πάγκοι και δύο σιδερένια σκαλάκια για την εύκολη ανάβαση των επιβατών. Ανεβοκατέβαινε ορισμένες ώρες την ημέρα, περνώντας μέσα από χαραγμένο καρόδρομο. Τα βράδια η Βαρβάρα περίμενε το τελευταίο λεωφορείο των Σπάτων για να μεταφέρει τους νυχτερινούς επιβάτες στην Ανθούσα. Τον δρόμο ,τον συντηρούσε στην αρχή όσο μπορούσε ο Τάσος Ρωσολάτος , ρίχνοντας όπου χρειαζόταν, χώμα και χαλίκια. Το 1965-6 όταν Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου ήταν ο Χρήστος Μπαρμπουνάκης, η Ανθούσα απέκτησε λεωφορειακή γραμμή! Για να έλθει όμως το λεωφορείο, έπρεπε ο δρόμος να στρωθεί με άσφαλτο. Οικονομικά συνέβαλαν και οι αδελφοί Κατσιμίχα. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος, έφθανε ως το παλαιό τέρμα. Αυτό έγινε με την οικονομική και προσωπική βοήθεια των Ανθουσιωτών. Η 10η Ιουνίου 1962 Θεωρείται σταθμός στην ιστορία της Ανθούσας! Ήρθε το πρώτο λεωφορείο…..

Στην αρχή τα δρομολόγια ήταν μόνο τρία. Το τελευταίο από Ανθούσα προς Αθήνα ήταν στις 10.00 τη νύχτα και το τελευταίο από Αθήνα έφθανε στην Ανθούσα στις 10.30. Επειδή δεν είχε πολύ κόσμο κινδύνευε να σταματήσει το βραδινό λεωφορείο και ο Τάσος Ρωσολάτος έλεγε πως έπρεπε να το κρατήσουνε με νύχια και με δόντια. Ή δυσκολία της συγκοινωνίας και η αυστηρότητα του βραδινού δρομολογίου-αν το έχανες, έχανες και τον ύπνο σου στην Ανθούσα-.Αυτό έκανε καλό στη νεολαία, γιατί τα παιδιά με τον φόβο μη χάσουν το λεωφορείο, ήταν όλα έγκαιρα στα σπίτια τους! Με τον νέο Πρόεδρο του Συλλόγου Σπύρο Τριαντάφυλλο, έγινε η επέκταση του δρόμου και στη στροφή που έπαιρνε το λεωφορείο για το νέο τέρμα που θα ήταν πλέον στον Αη Γιώργη, το πρώτο σπίτι που συναντούσε, ήταν του Δημήτρη Ασβέστη. Τη μέρα που εγκαινιάστηκε το νέο τέρμα, έψησε αρνί και κάλεσε τον Πρόεδρο Τριαντάφυλλο ο οποίος έκοψε την κορδέλα για να περάσει το λεωφορείο. Λεπτομέρειες στο βιβλίο….. «Ανθούσα Μαρτυρίες» Συνεχίζεται…..
Μπορεί να είναι εικόνα λεωφορείο, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "UΘΥΣ ΟΝΑΟΥΓΑΣ & NE-9942 Ένα σύγχρονο μεταφορικό μέσο διευκολύνει την άνοδο και κάθοδο των Ανθουσιωτών"
Εσείς, Αννα Χατζηγεωργιου, Νικόλαος Βίγλης Μιγλάκης και 17 ακόμη
2 σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου