Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ


Με αφορμή δημοσιεύματα και απορίες που δημιουργήθηκαν για την εφαρμογή της ΠΟΛ 1243/14  και της υποχρέωσης που απορρέει μετά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο , ύστερα από την από 18/9 δημοσίευση στη Φωνή της Ανθούσας  περί φημών για επικείμενο χαράτσι, αλλά και τα εύλογα ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Ανθούσας την 20/9

Με χαρά πληροφορηθήκαμε  την άμεση ανταπόκριση του Δήμου που απορρέει από το υπ αριθ 17 θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά :
Λήψη απόφασης περί υποβολής αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών για αναθεώρηση των φορολογικών διατάξεων που αφορούν σε φορολογική αντιμετώπιση ακινήτων εντός περιοχών που έχουν ενταχθεί σε Σχέδιο Πόλης αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής.

Απευθυνθήκαμε στον  πρώην αντιδήμαρχο  και χειριστή του φακέλου ένταξης της Ανθούσας στο σχέδιο Γρ. Καραγιάννη να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, πέρα των δοθεισών στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και παραθέτουμε τις ερωτήσεις/απαντήσεις:

Ερωτήσεις από Φωνή Ανθούσας (Φ.Α) και Απαντήσεις από Γρ. Καραγιάννη (Γ.Κ)

Φ.Α. Κύριε Καραγιάννη , τι ισχύει σύμφωνα με την ΠΟΛ 1243/2014 του Υπ. Οικονομικών για τα ενταχθέντα στο σχέδιο αγροτεμάχια;
Γ.Κ. Βάσει της συγκεκριμένης ΠΟΛ τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης πρέπει εντός μηνός από τη δημοσίευση του ΦΕΚ (12/8 για την Ανθούσα) να δηλωθούν στο Ε 9, με τροποποίηση και μάλιστα στη στήλη 10 κωδικός 2 Ειδικές  Συνθήκες τα κενά οικόπεδα και στον κωδικό 1 τα φέροντα κτίσματα.

Φ.Α. Δηλαδή εάν παρέλθει ο χρόνος του ενός μηνός προκύπτει πρόστιμο και πόσο;
Γ.Κ. Βεβαίως και μάλιστα προβλέπεται 100 Ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση ,όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής για την Ανθούσα , επειδή όμως το σύστημα δεν είχε  ενεργοποιηθεί. Εκτιμώ ότι αν προκύψει πρόστιμο αυτό θα είναι συμβιβαστικά στο μισό ,δηλαδή 50 Ευρώ, μέχρι τέλος Νοεμβρίου που  το σύστημα δέχεται αλλαγές και από εκεί και πέρα 100Ευρώ.

Φ.Α. Αναφέρατε Στήλη 10  κωδικός 2 ειδικές συνθήκες. Τι ακριβώς εννοείται;
Γ.Κ. Με την δημοσίευση του ΦΕΚ ένταξης ένα αγροτεμάχιο μεταφέρεται αυτοτελώς, δηλαδή ολόκληρο κατά το εμβαδόν του, στη στήλη οικόπεδο εντός σχεδίου ειδικών συνθηκών.  Ενώ δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο μέχρι την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής, όπου τότε  καθίσταται οικοδομήσιμο και τότε προκύπτει το τελικό εμβαδόν ιδιοκτησίας, δυστυχώς  με τη τροποποίηση  της δήλωσης θα υπολογίζεται με το αρχικό του εμβαδόν(αγροτεμαχίου) για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σαν εντός σχεδίου παρά το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμο και το εμβαδόν του θα είναι μικρότερο μετά την Π.Ε. Προκύπτει το ερώτημα τι είναι το ΄΄ ειδικών συνθηκών:’’

Φ.Α. Εάν όλα αυτά ισχύουν τότε είναι παράλογο ένας ιδιοκτήτης π.χ αγροτεμαχίου 1000τμ να  πληρώνει ΕΝΦΙΑ για 1000τμ μέχρι την κύρωση της Π.Ε που ενδεχόμενα  μετά να έχει οικόπεδο 600τμ.
Γ.Κ. Πράγματι είναι τόσο παράλογο για να είναι πραγματικό και όμως είναι έτσι. Μάλιστα το επιβεβαιώνω μετά από επικοινωνία που είχα με το αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ, και δυστυχώς εάν στο παράδειγμα που βάλατε εκτιμήσει κανείς ότι για την περιοχή μας απαιτείται για την ολοκλήρωση της Π.Ε τουλάχιστον χρόνος 2- 2,5 ετών, αλλά υπάρχουν στην Επικράτεια και παραδείγματα περιοχών που η κύρωση της Π.Ε κρατάει  10ετία, καταλαβαίνετε το άδικο της εφαρμογής της εν λόγω ΠΟΛ 1243/2014.σε ότι αφορά την επιβολή ΕΝΦΙΑ.

Φ.Α. Ποιές είναι οι προτάσεις σας εν προκειμένω;
Γ.Κ. Θα πρέπει ο Δήμος και μάλιστα με αφορμή το αυριανό Δημ. Συμβούλιο να πάρει απόφαση και να προβεί στις δέουσες ενέργειες  ώστε οι εν λόγω περιοχές πέρα και έξω από την τροποποίηση που απαιτείται στην ΠΟΛ ως προς το χρόνο τροποποίησης να προβλεφθεί  στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ τα εντασσόμενα στο σχέδιο οικόπεδα να λογίζονται ως αγροτεμάχια μέχρι την κύρωση της Π.Ε, αφού τότε θα καταστούν οριστικά αμετάβλητα ως προς το εμβαδόν τους αλλά και τότε θα καταστούν άρτια και οικοδομήσιμα και μόνο έτσι  να αντιμετωπίζονται σαν ειδικών συνθηκών.
 Σημειώνω ακόμη ότι εάν αυτό δεν είναι κατορθωτό τότε πρέπει να προσδιοριστούν αξίες ακινήτων για την εν λόγω περιοχή, δηλαδή και πάλι όντως να είναι ειδικών συνθηκών,(δηλαδή ούτε αγροτεμάχια αφού είναι εντός σχεδίου αλλά ούτε σαν εντός σχεδίου άρτια και οικοδομήσιμα λόγω μη κύρωσης ΠΕ )γιατί σε αντίθετη περίπτωση κατά τις μεταβιβάσεις θα προκύπτει φόρος σαν εντός σχεδίου. Άλλο ένα πλήγμα στην κτηματαγορά αφού τα εν λόγω ακίνητα δεν είναι αξιοποιήσιμα μέχρι την κύρωση της Π.Ε..
Να υπενθυμίσω ότι όσα αναφέρω για την περιοχή της Ανθούσας, ισχύουν  και για άλλες περιοχές του Δήμου , όπως τα Βόρεια της Λ.Μαραθώνος που το 2014 εντάχθηκε στο σχέδιο και η Π.Ε τώρα εκπονείται και μάλιστα ξεκίνησε πριν λίγους μήνες. Αλλά ακόμα και για άλλες περιοχές του Δήμου μας για τις οποίες εύχομαι την ολοκλήρωση της ένταξης στο σχέδιο πόλης

Φ.Α Σας ευχαριστώ κ Καραγιάννη για τη λεπτομερή ενημέρωση , το ενδιαφέρον σας επιβεβαιώνει την αναγνώριση των Ανθουσιωτών   στη συμβολή σας για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και σας προτρέπουν να παρακολουθείτε ,κατά το δυνατόν. την τη πορεία της Π.Ε και να ενημερώνετε.
Γ.Κ Σας ευχαριστώ εγώ και είμαι πάντα στη διάθεσής αλλά και των Συμπολιτών μου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου